„Mes turime vieną labai didelį privalumą – didelį rezervą. Dabar sąskaitoje turime 5 mln. eurų, taigi galime daryti nemąstydami: pirkti, perduoti, vežti kažką. Ką tik išvežėme autobusiuką, kurio vertė kažkur pora tūkstančių eurų tikrai, bet be jokios abejonės, čia bus ilgai, nuobodžiai, sunkiai, skaudžiai. Pavyzdžiui, vakar žuvo vienas mūsų kompanionas, ant minos užvažiavo prie Černobilio. Žuvo vietoje“, – LNK sakė organizacijos vadovas.

J. Ohmano teigimu, pastaruoju metu organizacija į Ukrainą veža daug termovizorių, liemenių.

„Išdalinom visas liemenes, kurias turėjome, Ukrainai, bet gausime dabar naują siuntą ir perduosim. Dar esame prašomi ieškiklių, nes iš kur rusai pasitraukė, pavyzdžiui, prie Kyjivo, labai daug kur užminavo. Kaip tik šiandien vežame trisdešimt minų ieškiklių – jie pasiekia tam tikras vietas, kur jų labai reikia“, – paaiškino „Blue/Yellow“ vadovas.

Jis pasidžiaugė, kad noriai aukoja ir fiziniai asmenys, ir įmonės.

„Šiandien, pavyzdžiui, atėjo vienos įmonės atstovas ir paaukojo 15 tūkst. eurų iš įmonės. Dovanoja ir automobilius. Aišku, suprantama, pradžioje buvo daugiau, buvo nerealus pikas, dabar šiek tiek palėtėjo tempas, bet tiesiog toliau raginame įvairiais būdais žmones prisidėti, aukoti. Mūsų trumpasis numeris 1482 – ten skambina labai daug žmonių“, – pasakojo J. Ohmanas.

Taip pat, pasak jo, svarstoma galimybė veiklą išplėsti į Latviją, Estiją, Skandinaviją. Organizacijos vadovas pasakojo, kad lietuviai „Blue/Yellow“ jau iš viso yra suaukoję virš 25 mln. eurų.

„Jau esame pardavę virš 100 dronų įvairių rūšių – jie dirba kiekvieną dieną, gelbėja gyvybes ir tuo pačiu duoda galimybę gintis“, – LNK sakė J. Ohmanas.

Jonas Ohmanas (asm. archyvo nuotr.)

Organizacijos vadovas LNK pademonstravo karinius žiūronus, kurie gali matuoti atstumus.

„Šitas daiktas kainuodavo kelis šimtus eurų, atrodo mažas daikčiukas, bet mes pastebėjome, kad jie eina, mato kažką, tačiau ne visai aišku, kas ten yra – taigi (su žiūronais) tu gali patikrinti ir suprasti, ką matai. Jis didina aštuonis kartus. Paprastas, nepigus, kadangi karinis, bet tikrai labai reikalingas. Davėme ir duosime nežinau, kiek dar šimtų“, – komentavo J. Ohmanas.

Jo teigimu, organizacija turi savo tinklą žmonių, kurie perduoda informaciją apie padėtį fronte – Mariupolyje, anot J. Ohmano, dar ne viskas prarasta.

„Ką tik vienas žmogus iš ten skambino – taip, jie apsupti, bet jie sąlyginai geromis nuotaikomis. Kovinė dvasia tikrai yra, mes ją tikriname visoje Ukrainoje“, – pasakojo pašnekovas.

Jis akcentavo, kad ukrainiečiai labai jaučia lietuvių paramą tiek priemonėmis, daiktais, tiek finansinę.

„Didžiausia problema yra Lenkijoje – jie keičia taisykles, prašo visokių dokumentų, nori, kad būtų patikrinta per kokią ministeriją, nebūtinai gynybos – tai kainuoja labai daug laiko“, – sakė J. Ohmanas.

Tuo, pasak jo, rūpinasi organizacijoje dirbantys žmonės.

„Mūsų, Lietuvos, kertinis interesas yra, kad ten baigtųsi gerai – gali patikti, nepatikti, bet mes privalome būti, privalome laimėti tiek kalbant apie pilietinės visuomenės lygį, tiek apie valdžios lygį. Aš vakar vieną valandą praleidau su premjere Ingrida Šimonyte, mes kalbėjome apie tai, mūsų nuomonės sutampa – stengiamės surasti bendrą kalbą ir sekasi“, – pridūrė J. Ohmanas.

Visą LNK pokalbį su „Blue/Yellow“ vadovu žiūrėkite čia: