Prieglobsčio Lietuvoje prašantys rusai ir baltarusiai sako, kad taip nori išvengti karinės tarnybos arba politinio persekiojimo, rusai nenori būti išsiųsti į karą Ukrainoje.

VSAT vado pavaduotojas A. Montvydas LNK sakė, kad prasidėjus karui Ukrainoje padidėjo ir į Lietuvą atvykstančių Rusijos piliečių skaičius. Šiemet 36 rusai pasirašė prieglobsčio Lietuvoje.

Per pasienio kontrolės punktus į Lietuvą atvyko 23 Rusijos piliečiai, septyni atvažiavo iš Kaliningrado srities traukiniu.

„Turėjome atvejų, kai Rusijos pilietė į Raigardo pasienio kontrolės punktą atmynė dviračiu. Kenos pasienio kontrolės punkte traukinyje Rusijos pilietis suplėšė savo asmens dokumentus, kad nebūtų grąžintas į Baltarusiją. Po to jie pateikė prieglobsčio prašymus, kurie yra nagrinėjami“, – pasakojo VSAT vado pavaduotojas.

Jis sutiko, kad plėšyti savo dokumentus nėra geras sprendimas, tačiau akcentavo, jog kiekvienas žmogus priima sprendimą pagal savo supratimą apie prieglobsčio procedūrą.

„Bet buvo ir atvejų, kai per Nemuną perplaukė, atskrido su parasparniu ir pateikė prašymą“, – pasakojo jis.

A. Montvydas sakė, kad vis dėlto Rusijos piliečių srautai nėra smarkiai išaugę. Pavyzdžiui, 2020 metais prieglobsčio paprašė 65, 2021 metais – 100 rusų.

„Tai realiai nėra tokie dideli skaičiai, žinant, kad 2020 ir 2021 metais daugiausiai būdavo čečėnų tautybės Rusijos piliečių, kurie atvykę prašydavo prieglobsčio“, – kalbėjo jis.

Rusijos ir Baltarusijos piliečiai, pasiprašę prieglobsčio, dažniausiai nurodo politinio persekiojimo motyvą, taip pat teigia norintys išvengti karinės tarnybos ir karo Ukrainoje, nurodo, kad pažeidžiamos jų teisės.

Baltarusių padaugėjo po prezidento rinkimų

Anot VSAT vado pavaduotojo, po 2020 rugpjūtį Baltarusijoje įvykusių prezidento rinkimų pradėjo daugėti į Lietuvą atvykstančių baltarusių: tais metais po rugpjūčio gauta 40 prašymų, 2021 – 109, o šiemet jau 59.

Pasak A. Montvydo, 2020 metų gruodžio 21 dieną Baltarusijos ministrų tarybai priėmus draudimą Baltarusijos piliečiams išvykti iš šalies per sausumos pasienio kontrolės punktus, kuris buvo atšauktas tik šių metų balandį, didėjo tikimybė, kad baltarusiai mėgins į Lietuvą patekti nelegaliai.

„Tai ir pasitvirtino. 2021 metais iš 109 prieglobsčio prašytojų 100 pateko neteisėtai. Šiemet tokių 42“, – teigė jis.

Pasiprašę prieglobsčio žmonės patalpinami pasienio punkte arba užkardoje, informacija apie juos patikrinama Šengeno informacinėje sistemoje, paimami jų pirštų antspaudai, jie pateikiami „Eurodac“ sistemai.

Vėliau VSAT visą medžiagą pateikia Migracijos departamentui, kuris sprendžia, ar suteikti prieglobstį, ar tik laikiną apsaugą.

Visą LNK pokalbį su A. Montvydu žiūrėkite čia: