Mykolo Romerio universiteto (MRU) dėstytojas Vytautas Dumbliauskas teigė, jog nepaisant Rusijos pradėjo karo Ukrainoje, valdančiosios Tėvynės sąjungos reitingai į aukštumas nekilo.

„Turime nepamiršti, kad Tėvynės sąjunga turi savo elektorato lubas. Ir tos lubos nesiekia 300 tūkstančių žmonių, kai rinkimuose dalyvauja gerokai virš milijono žmonių. Nieko nuostabaus ir ramiai žiūriu į tai, kad konservatoriai yra pirmoje reitingų lentelės vietoje, kažkas kitas – antroje“, – sakė V. Dumbliauskas.

MRU politologas teigė, jog galima sakyti, kad šiuo metų yra aiškus populiariausių politinių partijų trejetukas.

„S. Skvernelio partijos fenomenas man yra labai įdomus. (…) Manau, kad S. Skvernelis kartoja vieno lyderio partijos likimą. Čia priminsiu Naująją sąjungą. Kol Artūras Paulauskas buvo populiarus, tol ir partija buvo populiari.

Čia yra panašiai – šita partija yra S. Skvernelio populiarumo rezultatas, jei tik jo reitingai pradės kristi, jo reitingai išgaruos kaip dūmas“, – savo įžvalgomis laidoje dalijosi politologas V. Dumbliauskas.

Jis teigė, jog artėjančiuose 2024 metų Seimo rinkimuose S. Skvernelio vadovaujama Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ į parlamentą pateks.

„Čia jau viskas aišku. Ir mano galva, su Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) sudarys Vyriausybę, toks mano įtarimas būtų“, – Žinių radijo eteryje sakė MRU politologas V. Dumbliauskas.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ taip pat sutiko, jog šiuo metu reikia kalbėti apie reitinguose dominuojančių politinių jėgų trejetuką.

„Jos akivaizdžiai yra užėmusios pirmąsias pozicijas. (…) Manau, kad šios trys partijos dominuos ir toliau – galbūt keisdamos vietas, kas yra natūralu“, – teigė politologas.

Politologas L. Bielinis taip pat teigė, jog daugelis partijų Lietuvoje buvo personalistinės.

„Yra politiko veidas – yra partija. Dingsta veidas – partija nugaruoja. Geriausias pavyzdys yra Darbo partija. Kada Viktoras Uspaskichas yra visų dėmesio centre, apie jį rodo reportažus, jis kalba ir jo partijos reitingai kyla. Tik jis kažkur dingsta, reitingai krenta. Toks požiūris yra partija yra labai pavojingas, nes tai priklauso nuo asmens“, – kalbėjo jis.

VDU profesorius L. Bielinis teigė, jog kita trejetuko partija – Tėvynės sąjunga veikia aktyviai, yra matoma.

„Mes juos matome, todėl jie yra reitinguose. Mes matome S. Skvernelį ir jo aktyvumą – tą inerciją suteikia šansus. Ir kas mane šiek tiek stebina – LSDP. Kurie nėra tokie aktyvūs, bet, matyt, yra tam tikras įvaizdžio įdirbis iš praeities. Tikėkimės, kad ji aktyvizuos save ir matysime ją daug ryškesnę“, – Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ kalbėjo politologas L. Bielinis.