„Deja, turime tą situaciją, kai Maskvos patriarchas laimina Rusijos karius ir laimina tą ideologija, kuri yra skirta sunaikinti ukrainiečių tautą. Nenoriu kalbėti už rusų stačiatikių cerkvės kunigus, bet natūralu, kad iš apačios kyla bruzdesys ir nepasitenkinimas. Ką aš matau – tiesiog įvykęs bažnyčios viduje susidorojimas su dalimi kunigų“, – kalbėjo Vilniaus miesto meras.

Jo vertinimu – tai Lietuvos stačiatikių cerkvės skilimas.

„Mūsų kunigai su kuriais susitikau, jų yra ir daugiau, panašiai mąstančių, jie labiau rūpinasi dvasiniais dalykais, aš juos raginu truputėlį pažiūrėti rimčiau į tuos dalykus. Man kaip Lietuvos piliečiui yra apmaudu, kad Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės laikus menančios cerkvės priklauso, neteisėtai gal net galėčiau pasakyti priklauso organizacijai, kuri inicijuoja karą ir taikių gyventojų žudymą.

Mano siūlymas – mes turime sugrįžti į laikus, kurie buvo iki 1686 metų – kai mūsų stačiatikių cerkvės perėmė Maskvos patriarchatas. Manau, kad tam yra visos prielaidos. Bet, be abejo, apie tai turi šnekėti istorikai, bažnytinės teisės specialistai, civilinės teisės specialistai. Manau, kad tai ir bus padaryta“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė Vilniaus miesto meras R. Šimašius.

Delfi primena, kad praėjusią savaitę pranešta apie tai, kad metropolitas Inokentijus iš pareigų atleido kunigą Vitalijų Mockų, o kiti du kunigai – Gintaras Jurgis Sungaila ir Vitalis Dauparas, ne tik atleisti iš pareigų, bet ir nušalinti nuo bet kokios aktyvios tarnystės. Visi šie dvasininkai kritikavo Rusijos agresiją, smerkė Rusijos stačiatikių bažnyčios patriarcho Kirilo pareiškimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)