„Pagrindinis dalykas – mes dabar turime tikrai aukštą imunizacijos laipsnį. Jis yra išskirtinai didelis tiek bendroje gyventojų grupėje, tiek žiūrint tik dirbančiuosius. Tai yra virš 90 procentų imunizaciją turinčių dirbančiųjų. Taigi, pagrindiniai dalykai yra susiję, kad dabar turime monitorinti, sekti, daryti sekoskaitos darbus. Ir žiūrėti, ar neatsiras naujų mutacijų, atmainų, kas gali turėti reikšmės.

Ir stebėti, kaip ir kitų virusinių ligų, skaičius, duomenis. Ir tada, jeigu reikės, rudenį priimti tam tikrus sprendimus“, – sakė sveikatos apsaugos ministras.

A. Dulkys teigė, jog šiai dienai ekstremali situacija dėl koronaviruso jau „nebėra reikalinga“.

„Nes kiekvienas įrankis turi būti efektyvus, naudojamas pagal paskirtį. Nes net ir nesant jokių išskirtinių epidemiologinių priemonių, pas mus toliau mažėja sergamumas, pacientų, gerėja situacija reanimacijoje.

Visi rodikliai rodo, kad galime pradėti galvoti apie kitų paslaugų sugrąžinimą. Ir ypač kontaktinių paslaugų“, – pabrėžė sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Ministras teigė, jog į klausimą, ar atšaukus ekstremalią situaciją privalomas kaukių dėvėjimas viešajame transporte, gydymo ir slaugos įstaigose taip pat bus panaikintas, patikslins pasibaigs Vyriausybei posėdžiui, rengiamoje spaudos konferencijoje.

Delfi primena, kad Vyriausybė trečiadienį posėdyje spręs dėl COVID–19 ekstremaliosios situacijos atšaukimo.

Prasidėjus pasaulinei koronaviruso pandemijai, ji Lietuvoje paskelbta prieš dvejus metus ir iki šiol galiojo be pertraukos.

Ši teisinį režimą siūloma atšaukti nuo gegužės pirmosios, tačiau liktų galioti tradicinės rekomendacijos dėvėti apsaugines veido kaukes, dažnai dezinfekuoti, plauti rankas, laikytis atstumo.

Šiuo metu dauguma anksčiau įvestų ribojimų yra panaikinti, išlieka reikalavimai dėvėti kaukes gydymo, globos įstaigose ir viešajame transporte.

Asmenų, sergančių COVID–19, izoliacija sutrumpinta iki penkių dienų, netaikomi ir izoliacijos reikalavimai turėjusiems kontaktą su sergančiuoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)