Iš sandėlių raukia net 50 metų senumo techniką

Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino pradėto karo aukų – vis daugiau. Rusijos raketos toliau talžo Charkivą – antrą pagal dydį Ukrainos miestą rytuose. Už sienos – jau Rusija, tad ir raketos iš ten lekia dažnai.

Ant asfalto liko skėtis ir kraujo bala – moteris tiesiog pasiimti vandens.

„Pirmiausia, kur evakuotis? Jie daužo visą Ukrainą. Matote, apšaudė ir Lvivą, Dniprą, visur. Mano draugė kviečia mane į Chersoną, tas miestas okupuotas. Pas tuos niekšus okupantus – niekaip“, – kalbėjo Charkivo gyventoja Marina.

Rusija jau pradėjo puolimą, kad perimtų Ukrainos rytų kontrolę. Apšaudo ir Charkivą rytuose ir Mykolajevą pietuose, kad ukrainiečiai pultų gintis kitur ir nukreipia dėmesį.

Mariupolis

Donbase – atakos 480 kilometrų ilgio frontu. Ukrainiečiai duoda atkirtį.

Lemiamas mūšis dėl Donbaso – rusakalbio Ukrainos pramonės krašto prasidėjo.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, jog atrodo, kad okupantai net neskaičiuoja artilerijos.

„Jau dabar galima konstatuoti, kad Rusijos pajėgos pradėjo mūšį dėl Donbaso, tam ruošėsi ilgą laiką. Didelė dalis Rusijos armijos yra sutelkta į šį puolimą. Bet kiek jie besuvarytų ten karių, mes ginsimės, kausimės. Ir nieko ukrainietiško jiems neatiduosime. O nieko svetimo mums nereikia“, – kalbėjo šalies vadovas.

Bet kariniai daliniai pradeda veikti jau nebepametę galvas, o ieško silpnų vietų gynyboje, kad per ją prasiveržtų pagrindinėmis pajėgomis.

„Kaip sakiau dar 2016 metais, jei jie nori ateiti į mūsų teritoriją, tegul lenda. Jie čia liks visam laikui. Jiems visiems užteks žemės, kad būtų palaidoti. Tegul bando, mums klausimų nekils, gaus tai, ko jie nusipelnė“, – kalbėjo vienas Ukrainos karys.

Rusai Donbasui metė visus įmanomus pajėgumus ir iš sandėlių ištraukė net 7 dešimtmečio techniką.

Puolimą pradėjo išstumti iš šiaurės Ukrainos. Rusų desperaciją stebi ir JAV žvalgyba. Ir dar priduria, kad Ukraina Donbasą irgi pažįsta, juk kovėsi su separatistais ten 8 metus.

Be to, Ukrainai pasiųsta JAV ginkluotės pagal naujausią pagalbos paketą. Ukrainiečiai bus apmokomi naudotis šiomis priemonėmis. JAV sako, kad galima kalbėti ir apie daugiau pagalbos.

Rusija bando sudaryti sąlygas agresyvesniems, atviresniems manevrams Donbase. Bet tam jiems reikia užimti Mariupolį, kad nusitiestų sausumos koridorių į Krymą.

Mariupolį nesėkmingai užimti bando per 10 tūkstančių karių, ukrainiečių pajėgos kelis kartus mažesnės, bet atremia okupacines pajėgas jau daugiau kaip pusantro mėnesio, nors miestas yra virtęs griuvėsiais.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Ar laukia ilgas karas?

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Alvydas Medalinskas LNK teigė, jog antras karo etapas gali būti tik dar labiau žiauresnis.

„Kai mes kalbame apie pirmą ir antrą karo etapą, turime suprasti, kad tai yra sąlyginiai etapai. Nes kada tas antras etapas prasidėjo, kada tai rodo kariniai veiksmai, ir kada politikai tai pastebi. (…) Pirmas karo etapas buvo Kyjivo ir jo apylinkių puolimas, bandymas Odesos šiek tiek ir Mariupolis ir visiškas jo sugriovimas.

Bet jei mes kalbame apie perėjimą į antrą karo etapą, mes turime matyti, kas vyko Severodonecke. (…) Sako, kad 80 procentų jo yra sunaikinta“, – kalbėjo politologas, pridurdamas, kad tai yra didelis miestas.

„Ir tai yra Luhansko srities administracinis centras. Ir jeigu jau jis buvo sunaikintas prieš tą vadinamą antrą karo etapą, mes suprantame, kad ribos tarp tų dviejų etapų yra labai sąlyginės“, – LNK sakė jis.

Alvydas Medalinskas

A. Medalinskas teigė, jog Mariupolis, nors ir realiai visiškai sugriautas, yra svarbus strategiškai ir politiškai.

„Kai mes kalbame, kad Mariupolyje vyksta kovos, turėtų pripažinti, kad pačiame mieste, įvairiose teritorijose tie mūšiai yra aprimę. Ir kalba eina apie kovas aplink Mariupolio metalurgijos gamyklą „Azovstal“. (…) Dabar rusai daro naikinimo, filtravimo sistemas pačiame mieste – gali šaudyti ir naikinti žmones, nes jokios tarptautinės bendruomenės dalyvavimo visame tame ir kas dar gali vykti Donbase nėra. Ir tai mane labai stebina“, – įžvalgomis LNK dalijosi MRU politologas A. Medalinskas.

Jis teigė, jog nors dabar kalbama apie antrąjį karo etapą Donbase, politologas neatmeta, kad bus bandoma paimti ir Odesos miestą.

„Odesa lygiai taip pat svarbi“, – kalbėjo A. Medalinskas.

Politologas teigė, jog galima matyti, kokios yra politinės nuotaikos Rusijoje.

„Nereikia turėti iliuzijų, kad ten vyks koks nors perversmas Rusijoje. Kai grįžau po tos gana ilgos viešnagės Ukrainoje ir paskaičiau Rusijos, separatistų žiniasklaidą, kai supratau, kaip pateikiamas šis karas Rusijoje...

Tai yra visiškai skirtingos informacinės erdvės. Tai yra pateikiamas kaip Rusijos egzistencinis karas, kaip tam tikras tęstinumas. Štai iš kur ta gegužės 9–oji diena labai svarbi“, – LNK sakė jis.

A. Medalinskas teigė, jog šia informacija visuomenę galima įtikinti.

„Ir kai čia įsijungia Maskvos patriarchas Kirilas, kuris netikėtai paskelbė šį karą šventuoju karu, gal iš čia ateina V. Putino noras tam tikrus rezultatus matyti iki stačiatikių Velykų. Tai mes tikrai suprantame, kad Rusijai gyvena visai kitame informaciniame ir mentaliniame lauke“, – teigė MRU politologas.

Jo nuomone, ateinantis mėnuo parodys, ar Rusija yra pasiruošusi ilgam karui.

„Jeigu Ukraina atsilaiko ir nėra judėjimų nei į vieną, nei į kitą šoną, tai gali būti ilgas pozicinis karas. Jeigu Rusijai pavyksta pasiekti rimtų pasiekimų, ko nori V. Putinas, nors gamta yra nepalanki ir karo etapas šis pradėtas nepalankiu metu. Nes daug lietaus ir karinė technika gali labai stipriai strigti stipriai stepėse.

Tai jeigu pavyksta – tai gali būti trumpas, bet Ukrainą parklupdantis karo etapas. Jeigu tai karas, kuriame Ukraina apsigina, galbūt karas gali būti trumpesnis. Ir Ukraina gali pereiti į kontrpuolimą. Bet mes vėl matysime, kiek Ukraina yra pati išsekinta šio karo ir kiek ji yra pajėgi pati stovėti“, – LNK sakė politologas A. Medalinskas.

Jis LNK laidoje dalijosi įžvalga, kad vakarai yra labiau pasiruošę ilgam karui Ukrainoje, nei trumpam.

„Manau, kad trumpas karas, jei Rusija pasieka rezultato, vakarams būtų labai didžiulis smūgis ir mus turėtų privesti prie klausimo – kas gali būti toliau. Jei tai yra ilgas karas ir Ukraina kovoja ten ir bandoma ten sustabdyti putinizmą, tai ilgai įsisukantis vakarų suvokimas apie tai, kad V. Putiną reikia stabdyti, jis vis daugiau pajėgumų gali įgauti“, – kalbėjo A. Medalinskas.

Politologas teigė, jog labiausiai tikisi, kad Ukrainai pavyks atsilaikyti ir net atsiimti dalį teritorijos, tada vakarai „labai džiaugsmingai pasakys, kad ir jie labai stipriai padėjo“.

Visą LNK pokalbį su A. Medalinsku žiūrėkite čia: