O ukrainiečių sulaikytas Putinui artimas ir valstybės išdavyste kaltinamas oligarchas Viktoras Medvedčukas pasisiūlė būti iškeistas į Mariupolio žmones ir jį vis dar ginančius Ukrainos karius.

Taikosi į gyvenamuosius objektus

Nors Ukrainos kariškiai draudžia filmuoti ir platinti vaizdus, į ką pataikė rusų raketos, bet jie pripažino, kad rusai savaitgalį paleido į Lvivą ir jo apylinkes bent keturias dideles raketas.

Tarp nukentėjusių Lvive – ir trejų metų vaikas, kurio šeima buvo priversta bėgti iš Charkivo.

„Išdužo langas, dėl smarkaus sprogimo. Ir jam perkirto pirštą“, – žiniasklaidai sakė berniuko mama.

Lvivo valdžia pripažino, kad vėl žuvo ir civilių.

Kaip ir pramoniniame Charkive, kuris ne kaip vakaruose esantis Lvivas, yra netoli šiaurės rytinės Ukrainos sienos, Rusijos pašonėje.

Todėl rusai apšaudo Charkivo gyvenamuosius rajonus pigiomis trumpo nuotolio nevaldomomis raketomis iš salvinių sistemų.

„Ten mano dukra guli. Kas nutiko? Nužudė ją. Man paskambino ir pasakė, kad mano dukrą nužudė“, – sakė vienas Charkivo gyventojas.

Charkivo medikai ir miesto gynėjai stengiasi padėti visiems nukentėjusiems nuo tokių apšaudymų. Bet ir patys neretai turi gelbėtis nuo raketų smūgių. O kai apšaudymas liaujasi, medikai stengiasi kuo greičiau išvežti sužeistuosius į saugesnę vietą.

Per paskutines kelias dienas vien Charkivo gatvėse ir daugiabučiuose nuo rusų apšaudymų žuvo apie 20 žmonių. Ir miesto merija gyventojus paragino evakuotis į saugesnę pietinę miesto pusę. Nors rusų raketos gali nuskristi ir ten.

Gyventojų prašoma į gatves išeiti tik būtiniausiais atvejais ir nesibūriuoti.

Rekomenduoja ruoštis ilgam karui

Tam reikia gerokai galingesnių ginklų, todėl jie ieško politinio sprendimo. Ir bando panaudoti opozicinį, V. Putinui artimą oligarchą Viktorą Medvedčuką. Jį bandantį pabėgti iš šalies Ukrainos gynėjai sučiupo praėjusią savaitę.

Jis kreipėsi į Rusijos Federaciją ir jo vadovą V. Putiną ir Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį, prašydamas, kad Ukrainos pusė jį iškeistų į Mariupolio gynėjus ir gyventojus.

„Kurie šiandien ten tebėra ir neturi galimybės saugiai išeiti humanitariniais koridoriais“, – sakė jis.

Sunku pasakyti, kaip į V. Medvedčuko pasiūlymą reaguos V. Putinas. Nes vakarų specialistai atvirai abejoja, kad Kremliaus režimas tikrai suinteresuotas greitai užbaigti šį karą.

„Manau, kad turime susitaikyti su tuo, kad tai nebus konfliktas, kuris pasibaigs per kelias dienas, ar savaites. Tai bus konfliktas, kuris tęsis mėnesius, o galbūt – metus. Abi pusės prarado per daug civilių, kariškių, kad galėtų lengvai ir greitai susitarti. Ukrainiečiai desperatiškai nori tęsti kovą ir nugalėti. O V. Putinas nori bet kokios pergalės, kurią galėtų parodyti savo žmonėms“, – sakė buvęs Jungtinės Karalystės kariuomenės vadas Richard Dannatt.

Černihivo ir net Charkivo apylinkių gyventojai jau galvoja apie sugriautų namų atstatymą. Ir skaičiuoja gatvėse paliktus rusų marodierių prisiplėštus trofėjus, bei supleškintą rusų karinę techniką.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Rusija ragina pasiduoti Mariupolio gynėjus

Rusija pareiškė, kad Mariupolyje likę ir pasiduoti atsisakantys ukrainiečių kovotojai bus sunaikinti.

„Situacija Mariupolyje labai sudėtinga, tiesiog nežmoniška. Tai padarė Rusijos Federacija, sąmoningai darė ir sąmoningai toliau naikina miestus. Sąmoningai bandoma sunaikinti visus, kurie yra Mariupolyje. Yra tik du būdai tai pakeisti.

Arba mūsų partneriai duos Ukrainai visą reikiamą sunkiąja ginkluotę, lėktuvus ir tai padarys nedelsiant, kad galėtume sumažinti okupantų spaudimą ten ir miestą atblokuoti. Arba galimas derybų kelias, kuriame partnerių vaidmuo taip pat turi būti ryžtingas“, – savaitgalį apie situaciją sakė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Rusijos kariuomenė Mariupolį ginantiems Ukrainos kariams pareiškė, kad jų gyvybės bus išsaugotos, jeigu jie sudės ginklus.

Mariupolio miesto valdžia savo ruožtu atkirto, kad miestas pasiduoti neketina ir gynėjai laikosi.

Į Rusijos pareiškimus Ukrainos prezidentas V. Zelenskis sureagavo griežtai.

„Manau, kad Rusija daro didžiulę klaidą. Visų mūsų vaikinų sunaikinimas Mariupolyje, ką jie daro dabar – gali nutraukti bet kokio formato derybas. Manau, kad yra didelė klaida sakyti, kad jie tikrai nori baigti karą“, – sakė jis.

Jau pusantro mėnesio besiginantis Mariupolio uostas ir miestas baigia išnykti nuo žemės paviršiaus. Nes rusai negailestingai jį bombarduoja.

Mariupolio puolimui rusai daugiausiai naudoja šauktinius iš okupuoto Donbaso. O paskutiniu metu juos moko ir jiems vadovauja Sirijoje dalyvavę kariai.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis perspėjo, kad jei V. Putinas nuspręs visiškai sunaikinti Mariupolį ir jo gynėjus, ir į Ukrainą negalinčius ištrūkti miesto gyventojus, derybų su Kremliaus režimu gali iš viso nebūti.

„Rusijos pajėgos griauna Mariupolį. Nori nuo žemės paviršiaus nušluoti ir kitas vietas, kitus miestus Donecko ir Luhansko srityse. Darome viską, kad būtų užtikrinta gynyba. Nuolat palaikome ryšį su partneriais, esame dėkingi tiems, kurie tikrai padeda, visiems, kurie gali padėti. Bet tie, kurie turi mums reikalingų ginklų ir amunicijos, bet stabdo savo pagalbą, privalo žinoti, kad ir nuo jų priklauso šio mūšio likimas. Ir žmonių, kuriuos galima išgelbėti likimas“, – kalbėjo Ukrainos vadovas V. Zelenskis.

Ukrainiečiai supranta, kad jų ginkluotės, kuri pasiteisino prie Kyjivo ir kituose išvaduotuose rajonuose nepakaks, kad būtų galima prasiveržti prie Mariupolio.

Pranešama, kad išlaisvintame Sumų srities kaime rasta cheminio ginklo likučių. Esą gali būti, kad šia chemine medžiaga okupantai norėjo paveikti Kyjivą ir kitus miestus.

Vieno iš Sumų srities miesto meras atskleidė, kad nuo okupacijos pradžios Rusijos kariuomenė pastatė daug savo priestatų, buvo užminuota daug kapinių, miško želdinių, parko zonų ir administracinių pastatų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: