Komentuodamas valdančiųjų politikų teiginius apie esą vykstančias konsultacijas dėl tranzito į Kaliningrado sritį, jis prisiminė, jog kalbų ta tema būta ir anksčiau – siūlymų pradėti remontuoti bėgius, jungiančius su Kaliningrado sritimi, arba stabdyti dujų tiekimą.

„Tačiau tokios keistos idėjos anksčiau būdavo nuslopinamos racionaliais paaiškinimais, – pažymi politologas. – Kokia nauda provokuoti tokiais veiksmais, jei po jų galime sulaukti tik daugiau rizikų ir grėsmių? Ar mes taip išgąsdinsime Rusiją? Priversime ją pakeisti savo elgesį?

Jei mes kalbame tokius dalykus tik iš entuziazmo, neprognozuodami, kuo mums tai baigsis, ir nesiruošdami galimoms pasekmėms, vadinasi, kuriame patys sau papildomas grėsmes.

Mane visada stebina tai, kaip mūsų politikai skuba sukurti papildomų grėsmių, nebūdami joms pasiruošę. Antai galime konfrontuoti su Kinija, tai gali būti labai vertybiška ir stipru, bet tai efektyvu tik tuo atveju, jei tai konfrontacijai būname pasiruošę <…> O dabar mes žaidžiame šachmatų partiją negalvodami apie galimus priešininko ėjimus.”

Janeliūno teigimu, bandymas išprovokuoti didžiąsias autoritarines valstybes, tokias, kaip Rusija ir Kinija, gali būti laikomas savotiška strategija pritraukiant Vakarų sąjungininkų dėmesį ir didesnę globą.

„Mąstoma taip: tam, kad būtume saugūs, reikia išprovokuoti didįjį susidūrimą, kad tą mūsų amžinąjį priešą įveiktų amerikiečiai, lenkai ir kiti. Bet aš bijau, kad toks mąstymas irgi neįvertina visų pasekmių konkrečiai mums.

Tas didysis susidūrimas greičiausiai vyktų mūsų teritorijoje. Ar tikrai mums to reikia? Ar tikrai esame pasiryžę dalyvauti tokiame konflikte? Manau, kad politikai ne tik neaiškina to visuomenei, bet ir patys apie tai negalvoja”, – svarsto „Delfi” pašnekovas.

Kalbėdamas apie karą Ukrainoje, Janeliūnas pažymi, jog didžiausia Vakarų silpnybė – tai, kad į karą su Rusija jie žiūri kaip į tabu:

„Niekas negalvoja apie galimybę tiesiogiai kovoti su Rusija. Įsivaizduojama, kad susidūrimas su Rusija iškart baigsis branduoliniu karu. Tai – fobija, iš kurios Vakarai niekaip neišsivaduoja.”

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)