„Balandis jau „persirito“ į antrąją pusę ir pavasariški orai turėtų įgauti pagreitį. Tačiau, kaip dažnai nutinka mūsų regione šiuo metų laiku, šiltesnius ir malonesnius orus staigiai keičia vėsūs ir žvarbūs“, – rašė jis.

Toks orų scenarijus numatomas ir šią savaitę.

„Maksimali dienos oro temperatūra nuo praėjusio sekmadienio pastoviai kilo ir vakar, ketvirtadienį, rytinėje, centrinėje ir pietinėje dalyse jau siekė +16 – +19 °C, Žemaitijoje – +12 – +16 °C, o pajūryje – +10 – +12 °C. Minimali oro temperatūra naktimis ir rytais buvo artima 0 °C, o rytiniuose, pietiniuose ir, vietomis, centriniuose rajonuose krito iki –1 – –4 °C.

Žemiausia per šią savaitę oro temperatūra fiksuota Varėnoje – –6.1 °C. Praeita (penktadienio) naktis buvo viena šiltesnių per pastaruosius kelis mėnesius – minimali oro temperatūra tesiekė +5 – +9 °C. Taigi, ši šilta oro masė šiandien jau pasitraukė į rytus ir pietryčius, o jos vietą užims gerokai vėsesnė ir sausesnė“, – prognozėmis dalijosi jis.

Klimatologo G. Stankūnavičiaus teigimu, pastarasis oro atvėsimas susijęs su poliariniu anticiklonu, kuris keliauja iš šiaurės vakarė per Skandinaviją ir stiprėja.

„Savo rytinėje dalyje šis anticiklonas į savo cirkuliacijos sistemą įtraukia šaltą orą nuo europinės Arkties dalies bei Barenco jūros regiono ir „stumia“ jį link Baltijos jūros, Vidurio Europos ir Balkanų. Rytoj šio anticiklono centras bus virš pietinės Norvegijos ir Danijos, o nuo pirmadienio ims plėstis link šiaurinės Rusijos ir toliau, link Uralo“, – rašė klimatologas.

O tuo metu aktyvus, bet mažai judrus ciklonas lems permainingus ir lietingus orus Ukrainoje, ypač rytinėje ir pietrytinėje jos dalyje.

„Paprastai nejudrūs ciklonai tokiu metų laiku virš sausumos greitai pildosi ir silpnėja, tačiau šį cikloną pagyvins žemo slėgio sūkurys atkeliavęs nuo Viduržemio jūros. Tokia didelio masto cirkuliacija, kai vienodoje ilgumų juostoje aukštose (aukštesnėse) platumose susidaro nejudri, bet stipri aukšto slėgio sritis (šiaurinė Rusija), o žemesnėse platumose – mažai judri, bet aktyvi žemo slėgio sritis (Ukraina, pietinė Rusija, Juodoji jūra) vadinama blokuojančiu procesu.

Toks procesas apatinėje troposferoje virš didelės teritorijos vidutinėse platumose keičia vyraujančią vakarų krypties pernašą į rytų“, – rašė G. Stankūnavičius.

Todėl, anot jo, Lietuvą pasieks trumpalaikės pavasarinės liūtys.

„Todėl nuo kitos savaitės vidurio virš Rytų Europos įsivyraus kontinentinės kilmės oro masės (kurios šiuo metų laiku jau yra šiltesnės už jūrines), orai vėl atšils, o atmosferos frontai pasiekiantys Lietuvą iš pietų ir pietryčių dar atneš ir trumpalaikes pavasarines liūtis, vietomis su perkūnijomis“, – rašė jis.

Šventų Velykų orai nedžiugins, apžvalgoje rašė klimatologas. Bet nuo antradienio orai pradės šilti.

„Velykų savaitgalį ir antrą Velykų dieną naktys bus šaltos – +1 – –4 °C, o dienos vėsios – +5 – +10 °C. Vakarinėje Lietuvos dalyje dėl aukštesnio slėgio saulės bus daugiau negu rytinėje. Nuo antradienio orai pradės šilti ir antroje savaitės pusėje vidutinė paros oro temperatūra sieks +8 – +10 °C, maksimali – +14 – +19 °C.

Tiesa, dėl meridianinio atmosferos slėgio ir debesuotumo pasiskirstymo virš Rytų Europos didžiausi oro temperatūros svyravimai per parą numatomi šiaurinėje ir šiaurės vakarinėje Lietuvos dalyje, o mažiausi – pietinėje ir pietrytinėje dalyje. Taip pat ir kritulių kiekis bus nevienodas: daugiausia lietaus prognozuojama pietinėje ir rytinėje dalyse, o mažiausia – pajūryje ir šiaurės vakarų Lietuvoje“, – rašė jis.

Dėl vyraujančio aukštesnio slėgio lauko kita savaitė bus šiltesnė ir sausesnė nei įprasta Skandinavijoje ir Šiaurės vakarų Europoje. Ir priešingai – lietingi orai vyraus Ukrainoje, pietiniuose Balkanuose bei Pietų Prancūzijoje.

Kontrastingi orai bus JAV ir Kandoje, rašė klimatologas G. Stankūnavičius.

„Stiprus pietinis oro srautas nuo Meksikos įlankos atneš bene vasarai būdingus karščius Teksaso, Oklahomos ir Arkanzaso valstijose, o poliarinis anticiklonas virš Centrinės Kanados lems žiemai būdingus nakties šalčius Šiaurės Dakotos ir Minesotos valstijose bei pietinėse Manitobos ir Saskačevano provincijų dalyse“, – apžvalgoje teigė jis.

Ilgalaikės prognozės rodo pavasariškai šiltą ir saulėtą orą gegužės mėnesio pradžioje.

„Ilgalaikių orų prognozių duomenimis pirmoje gegužės mėnesio pusėje numatoma, kad virš Skandinavijos ir Šiaurės Europos vyraus aukšto slėgio sistemos, todėl kritulių kiekis čia bus mažesnis, o saulės spindėjimo trukmė didesnė už vidutinę. Lietuvoje tuo laikotarpiu taip pat numatomi vidutiniškai šilti ir saulėti orai“, – rašė klimatologas G. Stankūnavičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją