„Mūsų komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo“, – LNK sakė Vilniaus 6-ojo policijos komisariato viršininkas Gediminas Šarauskas.

Anot mokyklos vadovų, šūviai iš ginklo vienam vaikui pataikė į ranką, kitam – į smilkinį. Į ligoninę nuvežtas septyniolikmetis ir penkiolikmetis. Policija apklausė septyniolikmetį ir šešiolikmetį – nei vienas neprisipažino šaudęs. Po apklausų jie buvo paleisti.

„Įvykyje dalyvavę asmenys šiuo metu yra nustatyti, intensyviai atliekami ikiteisminio tyrimo veiksmai. Įtarimų kol kas nesame pareiškę“, – paaiškino G. Šarauskas.

Už tokias šaudynes gresia iki 2 metų nelaisvės, tačiau kol kas ginklas nerastas, neaišku ir iš kur paauglys jį gavo.

Prieš ketverius metus kažkas šioje mokykloje pripurškė dujų, daug mokinių ėmė kosėti, pedagogams taip pat teko kviesti specialiąsias tarnybas. Ko imsis mokykla, kad tokie atvejai nesikartotų, mokyklos vadovybė LNK nepakomentavo, tačiau tėvai ėmėsi svarstyti, ar vaikai šalies mokyklose yra saugūs.

„Būtų liūdna, jei mes artėtume prie to pavyzdžio, kai vaikai laisvai atsineša ginklus į mokyklą“, – LNK komentavo Tėvų forumo tarybos pirmininkas Kęstutis Mikolajūnas.

Simono Daukanto gimnazijoje Vilniuje prieš kelerius metus moksleivis koridoriuje papurškė dujų. Draudimas neštis ginklus ir kitus neleistinus daiktus įrašytas šios mokyklos taisyklėse, su kuriomis moksleiviai supažindinami kiekvienų mokslo metų pradžioje, o ką atsineša vaikai – ir tėvų atsakomybė.

„Pistoleto ar kažkokio dalyko, galų gale, cigarečių duoda ne mokykla. Aš labai norėčiau akcentuoti ir tėvų atsakomybę – tėvai yra tie žmonės, esantys arčiausiai vaiko, daugiausia valandų per parą ir, matyt, kuprinę laikas nuo laiko aptarti, kas joje yra, vis tiek turėtų ir tėvai“, – sakė S. Daukanto gimnazijos direktorė Jolanta Knyvienė.

Vilniaus Radvilų gimnazija

„Vis tiek vaikas, tėvams nežinant, gali kažką įsidėti į kuprinę. Pradinukai, pirmokai žaislų įsideda ir nusineša“, – pastebėjo K. Mikolajūnas.

Anot Tėvų forumo vadovo, kai kurios mokyklos bando įtraukti į sutartis galimybę tikrinti vaikų kuprines, tačiau, anot jo, tą būtų galima daryti kilus reikalui ir tik tėvams leidus.

Prieš kelerius metus S. Daukanto gimnaziją, suderinusi su bendruomene ir policija, surengė kuprinių patikros akciją – ieškojo narkotikų.

„Tuomet iš tiesų nieko neradome, bet buvo kilę įtarimų, kad galbūt yra. Tačiau nebuvo rasta“, – paaiškino mokyklos direktorė.

Mokykla nesiruošia ir metalo patikros vartų statyti. Tam nepritaria ir Tėvų forumas.

„Blogiausia būtų, jei iš mokyklos padarytume perkeltine prasme vos ne kažkokią įkalinimo įstaigą, į kurią sunku patekti, kur reikia praeiti pro įvairius patikrinimus“, – LNK komentavo K. Mikolajūnas.

Kai kurios mokyklos turi vaizdo kameras, tačiau kitoms jos, bent jau kol kas, nepriimtinos.

S. Daukanto gimnazija jas svarstė įrengti po vagystės rūbinėje.

„Mes tada diskutavome būtent apie kamerų įrengimą galbūt rūbinėje, nes ji pas mus bendra, bet bendras rezultatas buvo neigiamas – dauguma bendruomenės narių pasisakė prieš kamerų įrengimą“, – sakė J. Knyvienė.

Kamerų nėra ir prie mokyklos. Vilniaus savivaldybė šiemet įrengė prie 30 ugdymo įstaigų vaizdo kameras. Jei bus pinigų, svarsto įrengti ir prie kitų mokyklų. Tiesa, kai prieš kelerius metus net kelis kartus buvo apšaudytas Klaipėdos technologijų mokymo centras, kameros šaulio neparodė.

Švietimo ministerija sako, kad savivaldybės ir mokyklos turėtų rengti pokalbius su vaikais ir susitikimus su tėvais dėl saugumo mokyklose, ginklų naudojimo pasekmių. Tam esą galėtų pasitelkti kariuomenę ir policiją, kurios turi bendravimo su moksleiviais patirties.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: