„Kartu su kolegomis iš visų frakcijų siūlome į atmintinų dienų sąrašą įtraukti gegužės 9-ąją ne tik kaip Europos dieną, bet ir Genocido Ukrainoje aukų atminimo dieną. Tiesa, tik šiems metams, o vėliau įstatymo pataisa nustotų galioti. Juk nežinome, kada pasibaigs karas, ir galbūt ukrainiečiai patys nutars dėl tokios atmintinos dienos bei pasirinks datą. Mes tuomet prisijungtume prie jų sprendimo. Panašų projektą priėmė ir Latvijos parlamentas“, – feisbuke rašė parlamentaras.

Jis atkreipė dėmesį, kad gegužės 9 dieną savo „pergalės dieną“ mini Rusija.

„Gegužės 9-oji Rusijoje švenčiama kaip pergalės diena, tačiau patogiai nutylima, kad Lietuva, Ukraina ir dalis Europos pergale prieš nacius neturėjo kada pasidžiaugti. Vieną okupaciją sekė kita, kuri vykdė ne mažesnius nusikaltimus žmoniškumui. SSRS okupantų teroro prieš civilius gyventojus, GULAGo baisumų ir kitų stalinistinių represijų, koloradkėm pasidabinę gegužės 9-osios šventėjai prisiminti nenori...“, – rašė P. Saudargas.

Politikas akcentavo, kad, jo vertinimu, įvykiai Ukrainoje yra genocidas.

„Žodis „genocidas“ čia atsiranda ne šiaip sau. Visų pirma, aš (kaip ir dauguma kolegų) manau, kad tai, kas vyksta šiandien Ukrainoje, yra Kremliaus vykdomas genocidas. Gal E. Macronas taip ir nemano, bet taip mano J. Bidenas, B. Johnsonas ir, žinoma, pats V. Zelenskis. Man jie didesni autoritetai.

Taip mano ir Ukrainos Aukščiausioji Rada, kuri vakar priėmė rezoliuciją, kuria patvirtino, kad Rusijos kariuomenės veiksmai Ukrainoje pripažįstami ukrainiečių tautos genocidu. „Rusijos ginkluotųjų pajėgų veiksmai yra ne tik agresijos nusikaltimas, jais siekiama sistemingai ir nuosekliai naikinti ukrainiečių tautą, jos tapatybę ir atimti iš jos teisę į apsisprendimą bei nepriklausomą vystymąsi.“ Aukščiausioji Rada taip pat kreipėsi ir į kitas valstybes dėl tokio pripažinimo“, – tęsė P. Saudargas.

Paulius Saudargas

Jis atkreipė dėmesį, kad Jungtinių Tautų Genocido Konvencija pripažįsta genocidą, jei įvykdomas bent vienas iš nusikaltimų.

„Šiandien Ukrainoje vykdomi mažiausiai trys:

„1. Žudomi tam tikros grupės nariai“. Juk net ir Kremliaus viešoje retorikoje apie „denacifikavimą“ aiškiai kalbama apie sistemingą ukrainiečių kaip tautos naikinimą. Juk raketomis, aviacijos smūgiais ir artilerija atakuojami civiliniai objektai. Ir tai nėra atsitiktinumas, griaunami ištisi miestai.

2. Prievarta perkeliami grupės vaikai į kitą vietą.“ Ukrainiečiai, tame tarpe vaikai (daug vaikų be tėvų), šimtais tūkstančių yra prievarta išvežami (tremiami) iš okupuotų teritorijų į Rusijos gilumą. Jų likimas kol kas nežinomas.

3. Stipriai paveikiamos grupės gyvenimo sąlygos, siekiant juos fiziškai sunaikinti“. Ištisi miestai apsiaustyje be vandens, maisto ir medikamentų, žmonės pasislėpę rūsiuose miršta iš bado...

Na, o priekabiems teisės formalistams galiu tik priminti, kad ir praeitame amžiuje SSRS vykdė Ukrainoje genocidą. Holodomorą, kurio metu dėl priverstinio bado mirė apie 4 milijonai ukrainiečių, 16 valstybių yra pripažinusios genocidui...“, – pridūrė P. Saudargas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją