„Uždrausti mane labai sunku, uždrausti mane galima tik fiziškai. Visi kiti būdai, kuriuos naudoja dabartinė Zelenskio valdžia, yra netinkami“, – televizijoje yra sakęs V. Medvečukas.

Kadaise ištarta frazė ukrainiečių oligarchui tapo lemtinga – Ukrainos saugumo tarnyba pranešė jį sučiupusi.

Išplatintose nuotraukose – V. Medvečukas susivėlusiais plaukais ir surakintomis rankomis, vilkintis Ukrainos kariuomenės uniformą.

„Labai simboliška – Medvečukas buvo sulaikytas Kosmonautų dieną. Jis slapstėsi 48 dienas ir galiausiai nusprendė pabėgti iš šalies, tačiau garsioji frazė „Eikime“ šiam kosmonautui nesuveikė. Manau, kad jis buvo labai ciniškas, naudodamas karinį kamufliažą – jis taip bandė maskuotis: karys ir patriotas“, – įvykį komentavo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

67-erių V. Medvečukas – milijardierius, verslo magnatas, Ukrainos politikas, prorusiškos opozicijos lyderis, Aukščiausiosios Rados deputatas. Rusijos prezidentą jis laiko vienu iš savo draugų. Maža to, V. Putinas yra jo jauniausios dukters krikštatėvis.

V. Medvečukas vadinamas V. Putino žmogumi Ukrainoje – pernai Ukraina Medvečukui ir jo žmonai Oksanai įvedė sankcijas: jo sąskaitos buvo įšaldytos, su juo susiję televizijos kanalai uždaryti, o jo partija – opozicinė platforma „Už gyvybę“ uždrausta.

V. Medvečukas Ukrainoje įtariamas valstybės išdavyste ir prieš prasidedant Rusijos invazijai, buvo laikomas namų arešte. Jis kaltinamas bendradarbiavimu su Rusija, plėtojant energetikos projektus Kryme po jo aneksijos, taip pat – įslaptintos informacijos perdavimu Maskvai apie slaptą Ukrainos karinį dalinį bei dalyvavimu nelegaliuose anglies tiekimo iš Donbaso regiono schemose.

V. Zelenskis

Teigiama, kad jis galimai buvo vienas iš kandidatų tapti Ukrainos ministru pirmininku, jei Putinui pavyktų palaužti ukrainiečių pasipriešinimą.

„Jis labai vertingas. Jis labai vertingas ir dėl karo Ukrainoje, ir dėl Rusijos, ir dėl Putino, ir dėl Rusijos pasiruošimo karui su Ukraina, ir dėl antiukrainietiško judėjimo organizavimo“, – komentavo Zelenskio patarėjas Oleksijus Arestovyčius.

Prieš prasidedant karui Ukrainoje Medvečuko žmona Oksana išvyko į Baltarusiją. Likus kelioms dienoms iki invazijos, netoli Medvečuko dvaro Kyjive buvo pastebėtas aktyvus mikroautobusų ir automobilių judėjimas, išnešami asmeniniai jo daiktai. Vėliau teisėsauga pranešė, kad Medvečukas pabėgo.

Teigiama, kad jis sučiuptas ne Kyjive. V. Zelenskis siūlo iškeisti V. Medvečuką į Rusijos belaisviais paimtus ukrainiečius.

„Taigi, jei Medvečukas išsirinko sau karinę uniformą, jam galioja karo lauko taisyklės. Siūlau Rusijai pasikeisti jūsų draugu su mūsų vyrais ir moterimis jūsų nelaisvėje. Štai, kodėl svarbu, kad mūsų teisėsaugos ir karinės institucijos įvertintų ir šią galimybę“, – teigė V. Zelenskis.

Į nuotrauką su sulaikytu V. Medvečuku sureagavo ir Kremlius.

„Kalbant apie mainus, apie kuriuos su tokia aistra ir malonumu kalbėjo įvairūs Kyjivo veikėjai, Medvečukas nėra Rusijos pilietis. Jis neturi nieko bendro su specialia karine operacija. Jis yra užsienio politikas. Mes visiškai nežinome, ar jis pats nori kažkokio Rusijos dalyvavimo, sprendžiant šią žeminančią situaciją“, – pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

V. Medvečuko žmona prašo vyrą paleisti.

„Kreipiuosi į prezidentą Zelenskį. Prašau nedelsiant paleisti mano vyrą Viktorą Medvečuką, kurį Ukrainos saugumas sulaikė neteisėtai. Viktoras Vladimirovičius nepažeidė jokių Ukrainos įstatymų ir nebėgo iš šalies. Jis visada pasisakė už taiką, dialogą ir sutarimą Ukrainoje ir jums, pone prezidente, tai gerai žinoma“, – išplatintame vaizdo įraše sako V. Medvečuko žmona Oksana Marčenko.

V. Zelenskis pasiuntė žinutę ir visiems kitiems Ukrainos išdavikams.

„Mes visus rasime ir tegul Medvečukas jums būna pavyzdys. Net ir buvęs oligarchas nepabėgo, ką galime pasakyti apie daug paprastesnius nusikaltėlius iš Rusijos gilumos: mes visus sučiupsime“, – teigė Ukrainos prezidentas.

V. Zelenskio patarėjas pranešė, kad pirmiausia V. Medvečuko laukia teismas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: