Kaip pasakojo antradienį Charkive lankęsis A. Mockus, ši diena čia buvo tikrai labai įtempta.

„Buvo suduota keletas stiprių smūgių raketomis objektams, vienas iš jų oro uostas. Kaip tik grįžtant į miestą (buvome išvažiave į užmiestį filmuotis) girdėjome tuos smūgius, keletą labai didelių smūgių. Įvažiavę į miestą pamatėme dūmus, liepsnojantį pastatą.

Buvo suvažiavusios gaisrinės, keletas užsienio žurnalistų. Viskas buvo tik prieš geras 10 minučių įvykę. Žinoma, chaoso daug, dūmų daug. Kiek supratau, tai buvo profesinis meno rengimo centras, kažkas panašaus“, – „Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ pasakojo A. Mockus.

Nors įvykiai Ukrainoje sukrečia, važiuodamas per šalį jis sakė besistengiantis situaciją vertinti blaiviai.

„Kai atsiduri taip arti tokios nelaimės, kai supranti, kad čia aukų neišvengsime, liūdesio daug, bet supranti kur atvykęs, supranti, kad vyksta karas. <…> Taip, pavojai tvyro, bet kažkaip bandai vertinti paprastai, kad šiuo metu ši aplinka yra saugi, tai šiuo metu čia yra saugu“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasak A. Mockaus, palyginus su pirmaisiais jo apsilankymais Ukrainoje karo pradžioje, dabar čia situacija yra gerokai pasikeitusi.

„Pirmas kartas buvo vienas įtempčiausių, nes tada buvo karo pradžia, pirma savaitė. Tada buvo chaotiškai bėgama iš šalies, žmonės sudarydavo dešimties kilometrų automobilių spūstis. Buvo daugiau chaoso“, – prisiminė A. Mockus.

„Dabar žmonės jau susigyveno. Jiems už kelių kilometrų sprogsta sviediniai. Jeigu čia pat yra šaudoma, jie jau nebekreipia dėmesio į tai. Nebent tai vyksta visiškai šalia, nebent sprogimas – labai didelis“, – sakė jis.

A. Mockaus teigimu, žmonės susigyveno su karu ir net nebenori išvykti kur saugiau.

„Atvažiavome į Charkivą ir galvojome, kad vien čia pririnksime pilną autobusą, bet nieko panašaus. Kyjive daugiau žmonių užsiregistravo išvykti negu šiai dienai iš Charkivo“, – teigė A. Mockus.

„Žmonės susigyveno su karu, jie mato, kad tikrai nepralaimi to karo, išmoko priešintis, supranta, kad nors neturi paramos iš oro, uždangos nuo raketų, bet jie išmoko puikiai kovoti ant žemės“, – laidoje „Delfi diena“ aiškino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją