„Manau, kad reikėtų svarstyti apie mums įprastų grėsmių intensyvumo pokyčius“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė Vaidotas Mažeika.

Anot jo, iššūkių kelia karo pabėgėlių priėmimas, nors tai ir nėra tiesiogiai susiję su valstybės saugumu.

„Natūralu, kad atvykimas žmonių iš užsienio šalių yra tam tikras iššūkis, dėmesys tam procesui turi būti padidintas, mes visomis savo išgalėmis stengiamės prisidėti prie to proceso normalizavimo ir jos sklandaus įvykdymo“, – teigė V. Mažeika.

Anot jo, fiksuojami ir suintensyvėję užsienio tarnybų bandymai verbuoti Lietuvos gyventojus.

„Dabartinė situacija tikrai yra išimtinė, yra intensyviau (verbuojama – BNS) negu bet kada anksčiau“, – sakė VSD direktoriaus pavaduotojas.

Departamentas antradienį pranešė, kad padidėjus įtampai dėl Rusijos karo Ukrainoje, išaugo rizikos į Rusiją bei Baltarusiją keliaujantiems Lietuvos gyventojams. Pasak VSD, šių šalių žvalgybos tarnybos imasi aktyvesnių veiksmų bandydamos verbuoti į Rusiją ir Baltarusiją atvykstančius Lietuvos piliečius.

Pasak Lietuvos žvalgybos, Rusijoje operacijas prieš mūsų šalies piliečius vykdo visos trys Rusijos žvalgybos tarnybos: Užsienio žvalgybos tarnyba (SVR), Federalinė saugumo tarnyba (FSB) ir Ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausioji valdyba (GRU).

Lietuvos žvalgybos institucijos dėl karo Ukrainoje šiemet neribotam laikui atidėjo grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo ataskaitos pateikimą visuomenei.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją