VSD atstovės Aurelijos Vernickaitės teigimu, kilus Rusijos sukeltam karui Ukrainoje, išaugo įtampa regione ir atsirado rizikos keliaujantiems į Rusiją ir Baltarusiją Lietuvos piliečiams.

„Pasirinkdamos taikinius priešiškų žvalgybų tarnybos teikia tam tikrus prioritetus: tarkime, prioritetų sąraše yra asmenys, kurie turi giminaičių Rusijoje ir Baltarusijoje arba nuolat vyksta į tas šalis tam, kad būtų galima palaikyti nuolatinį kontaktą“, – LNK sakė A. Vernickaitė.

Tarp taikinių, pasak jos, atsiduria ir tie asmenys, kurie, priešiškų žvalgybų manymu, gali būti lojalūs Kremliaus režimui.

„Taip pat asmenys, kurie yra tarnavę sovietinėje armijoje. Iš tikrųjų, kai žvalgybų tarnybos renkasi taikinius, reikia žinoti du dalykus: kad jos kreipia akcentą į tai, kokią informaciją žmogus gali gauti bei suteikti ir kokia yra jo motyvacija bendradarbiauti. Trečias svarbus aspektas yra asmens pažeidžiamumas“, – pasakojo VSD atstovė.

A. Vernickaitė paaiškino, kad žvalgybos domisi ir potencialių taikinių praeityje įvykdytais nusikaltimais, įvairiomis veiklomis bei kitais dalykais, darančiais žmogų labiau paveikiu.

„Priešiškų žvalgybų tarnybos pradeda rinkti informaciją apie žmogų tuomet, kai yra teikiami duomenys vizai gauti. Žinoma, pėdsakas, kurį mes paliekame viešojoje erdvėje, yra tai, ką galima surasti apie mus, todėl reikia labai atsakingai elgtis (skelbiant), kaip mes gyvename ir kokią nuomonę, mintis reiškiame viešojoje erdvėje“, – sakė pašnekovė.

Ji akcentavo, kad priešiškų valstybių žvalgybininkai nesirenka vien aukštas pareigas einančių žmonių ar turinčiųjų priėjimą prie slaptos informacijos.

Naujasis VSD pastatas

„Kiekvienas iš mūsų galime tapti taikiniu dėl jau minėtų charakteristikų, bet ką pastebi Vakarų žvalgybos, – kad Rusija paskutiniais metais bet ką, ką gali užverbuoti ir tik po to sprendžiama, kur užverbuotas asmuo gali panaudotas, kokioms veikloms vykdyti. Tarkime, vizualinei medžiagai rinkti, propagandai skleisti, tam tikro tarpininko funkciją atlikti, rinkti ne viešą informaciją: nebūtinai slaptą, bet ne viešą“, – pasakojo A. Vernickaitė.

VSD atstovės teigimu, nesant būtinybės vykti į Rusiją ar Baltarusiją, reikėtų susilaikyti nuo tokių kelionių.

„Jei vykstate, turėkite visus dokumentus tvarkingus, prašydami vizų pateikite teisingą informaciją, nuvykę į tas šalis nepažeidinėkite įstatymų, viešosios tvarkos, nepakliūkite į tokias situacijas, kurias pasitelkus būtų galima jus šantažuoti ir kompromituoti“, – akcentavo specialistė.

A. Vernickaitė pateikė statistiką, kuriose atsispindi, kad vien 2020 metais buvo nustatyti daugiau nei 200 asmenų, kurie turėjo kontaktą su priešiškų valstybių tarnybomis.

„Kai kurie šie kontaktai buvo peraugantys į bandymą verbuoti. Imantis veiksmų tam buvo užkirsti keliai. Pernai dėl pandemijos suvaržymų, kadangi mažiau keliavome, šių atvejų yra mažiau, bet tai tikrai nėra vienas ar du atvejai“, – pridūrė VSD atstovė.

Visą LNK pokalbį su A. Vernickaite žiūrėkite čia: