Kovą, kaip nurodoma Lietuvos kariuomenės pranešime, Kremliaus režimo kontroliuojamoje žiniasklaidoje dominuojanti tema buvo dezinformacija ir melas Rusijos kariniams bei kitiems veiksmams prieš Ukrainą pateisinti.

Pirmoje kovo pusėje buvo pastebėtas propagandos skleidėjų elgsenos pasikeitimas, straipsniai apie situaciją Ukrainoje buvo publikuojami padrikai, o prieš Lietuvą ir Baltijos šalis nukreiptas komunikacijos srautas sumenko. Tai iš esmės lėmė 2 pagrindinės priežastys – pirmoje kovo pusėje propagandinių Rusijos kanalų funkcionalumas buvo trikdomas kibernetinėmis atakomis, kita vertus – visas propagandistų dėmesys buvo sukoncentruotas informacinėms operacijoms prieš Ukrainą vykdyti, sakoma Lietuvos kariuomenės pranešime.

Pasak pranešimo, kovo 1–31 d. laikotarpiu neigiama informacinė veikla daugiausia buvo vykdoma su Rusijos informacine (kibernetine) aplinka susijusiais kanalais ir žymiai mažiau – su Baltarusijos informacine aplinka.

Tradiciškai gynybos temų eskalacija sudarė didžiausią (daugiau kaip 66 proc.) kovą fiksuotų dezinformacijos atvejų srautą. Skleisti agresyvūs, nauji ir tęstiniai priešiški naratyvai, kuriais siekta menkinti NATO įvaizdį. Buvo teigiama, kad Aljansas yra atsakingas už tai, kas vyksta Ukrainoje. Neva JAV ir NATO jau seniai planavo pradėti karą su Rusija ir ruošiasi prieš ją panaudoti branduolinį bei cheminį ginklą. Pabrėžta, kad, kaip NATO ir JAV negina Ukrainos, taip negins ir Baltijos valstybių.

Pasak Lietuvos kariuomenės pranešimo, taip pat skleistas melas, kad neva Vakarų šalys abejingai aštuonerius metus stebėjo tūkstančių civilių gyventojų žudynes Pietryčių Ukrainoje ir todėl tapo viso to bendrininkais. Teigta, jei Rusija nebūtų pradėjusi „specialiosios operacijos“, tai kitą dieną karinę operaciją Ukrainos „neonacių Banderos rankomis“ būtų pradėjęs NATO.

Kovą ir toliau siekta menkinti Lietuvos narystės NATO svarbą ir bauginti šalies žmones. Tendencingai skleista dezinformacija, kad Lietuva taps pagrindiniu taikiniu ir atviros konfrontacijos tarp Aljanso ir Rusijos metu pastarosios raketos sulygins Lietuvos miestus su žeme. O šalies Vyriausybės sprendimai stiprinti gynybą įvardinti kaip Lietuvos militarizacija prisidengiant situacija Ukrainoje. Taip pat teigta, kad Baltijos šalys gali būti kitos „denacifikavimo“ sąraše, sakoma pranešime.

ES viduje vykstant diskusijoms dėl sankcijų ir Rusijos energetinių žaliavų atsisakymo, pastebėtas priešiškų šaltinių dėmesio energetikos sektoriui augimas. Buvo pabrėžiama, kad esą Europos sankcijos Rusijai pirmiausia sukels pavojų pačių europiečių gerovei. Skleista dezinformacija, kad neva jau dabar matomi neapgalvotų Vakarų politikų sprendimų padariniai – esą parduotuvėse baigiasi maisto produktai, kyla benzino, dujų ir kito kuro kainos.

Pasak Lietuvos kariuomenės pranešimo, priešiška informacija skleista tikslingai, siekiant sukelti Lietuvos piliečių nepasitikėjimą mūsų valstybės politinės ir karinės vadovybės sprendimais, menkinti Lietuvos kariuomenės pajėgumus ir NATO garantijas, skatinti nepasitenkinimą savo valstybe, klaidinti ir bauginti žmones dėl galimos karo grėsmės Baltijos šalyse.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją