„Ir derybos vyksta, ir sutartys sudaromos, ir pristatymai būsimų įsigijimų vyksta“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį, paklaustas, kaip sekasi vykdyti naujos karinės technikos pirkimus kalbėjo A. Anušauskas.

„Bus pradėtas antrasis pėstininkų kovos mašinų įsigijimų etapas. Šiek tiek kitokių nei dabar, nes matosi, kad reikia vertinti pamokas, kurios matomos Ukrainos kare“, – sakė jis. Ministro teigimu, jų Lietuva turėtų sulaukti per šimtą, o vėliau, pabaigus visus pirkimo projektus, – ir kiek daugiau nei 200.

„Bendras skaičius kažkada, galutinai įvykdžius tuos projektus, bus šiek tiek daugiau nei 200 „vilkų“, – teigė A. Anušauskas.

Jis patikino, kad naujos technikos pirkimai vyksta kiekvieną savaitę, senesnioji kovinių mašinų pirkimo sutartis turėtų būti įvykdyta iki metų pabaigos. Dėl spartesnio naujų sutarčių įgyvendinimo, pasak ministro, deramasi, kadangi techniką užsako ir kitos valstybės.
„Kiekvieną savaitę vyksta. Ta sutartis, kuri buvo sudaryta 2015-16 m., turi būti įgyvendinta iki šių metų pabaigos. O naujieji ilgiau, nes konvejerių nepagreitinsi. Atsiranda naujų užsakovų ir „Boxer“ toje linijoje yra Slovėnija, Didžioji Britanija, patys vokiečiai“, – kalbėjo krašto apsaugos ministras.

A. Anušauskas pabrėžė, kad paklausi ne tik „Boxer“, bet ir kita karinė įranga, pavyzdžiui, prieštankinės raketos ar koviniai dronai. Dėl pastarųjų pirkimo, anot ministro, tariamasi su Jungtinėmis Amerikos valstijomis.

„Daug šalių atsiremia į gamybos pajėgumus įmonių, kurios gamina šią produkciją. Tai liečia „Javelin“ (prieštankines raketas – ELTA), kovinius dronus – daugelį pozicijų“, – sakė A. Anušauskas.
ELTA primena, kad Krašto apsaugos ministerija praėjusią savaitę informavo, kad Lietuva planuoja artimiausiu metu sudaryti sutartis su JAV ir Vokietija ir iki 2027 m. iš šių šalių įsigyti ginkluotės už daugiau nei po 1 mlrd. eurų.

Iš strateginių partnerių įsigyjama įranga sudaro Lietuvos kariuomenės modernizacijos pagrindą: stiprinami kariuomenės manevro ir ugnies galios, oro gynybos ir oro erdvės stebėjimo, prieštankinės kovos, karinės žvalgybos, logistiniai bei karinės medicinos pajėgumai.

Plėtodama svarbiausią modernizacijos prioritetą – Sausumos pajėgų manevro ir ugnies galios stiprinimui – Lietuvos kariuomenė įrangą ir techniką įsigyja iš Vokietijos. Šiam tikslui perkamos pėstininkų kovos mašinos „Vilkas“ ir įgyvendinamas savaeigių haubicų „PzH2000“ projektas.

Stiprinant prieštankinę gynybą, iš JAV bus įsigyjamos kovinių dronų „Switchblade“ sistemos, kurios leis naikinti oponento šarvuotąją kovos techniką 40 km atstumu. Taip pat iš šios šalies bus perkamos papildomos vidutinio nuotolio (2,5 km) prieštankinės sistemos „Javelin“, kurios labai pasiteisino Ukrainoje. Taip pat įsigyjami nauji radarai, tęsiamas keturių universalių sraigtasparnių UH-60M įsigijimas, šarvuoti visureigiai, bepiločiai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją