Baltarusijos diktatorius, panašu, nuoširdžiai džiaugiasi, kad Rusijos diktatorius jį pakvietė į uždarą karinį objektą. Rusijos aerokosminės pajėgos jau daug metų stato pakaitalą Baikonuro kosmodromui, kuris yra Kazachstano teritorijoje, skelbia LNK žinios.

Kazachai vis dar leidžia rusams jį naudoti, bet rusų pretenzijos, kad nemaža Kazachstano gyventojų dalis yra rusakalbiai ir kad iš viso tai Rusijos žemės, matyt, nesuteikia Kremliaus režimui garantijų, kad Kazachstanas ilgai bendradarbiaus kosminėje srityje.

Galbūt todėl rusai pasirinko Tolimuosius rytus, kad kosmodromas būtų kuo piečiau, nes tai leidžia, naudojant žemės sukimąsi iškelti į orbitą sunkesnius krovinius.

Tiesa, Baikonuras yra dar piečiau nei naujasis rusų kosmodromas, pavadintas Vostočnyj.

Kita vertus, net ir Tolimuosiuose Rytuose, kad ir gerai surežisuotoje ir kontroliuojamoje aplinkoje, Rusijos diktatoriui V. Putinui teko pasisakyti apie Kremliaus sukeltą karą Ukrainoje.

Ir jis vėl kalbėjo apie kažkokių menamų priešų Ukrainoje užaugintus nacistus ir rusakalbių genocidą. Nors būtent jis pats prieš 8 metus liepė pradėti karą Donecke.

Dmitrijus Rogozinas, Vladimiras Putinas, Aliaksandras Lukašenka

„Ir susidūrimas su šiomis jėgomis Rusijai buvo neišvengiamas, jos tik rinkosi laiką atakai. O tolesni įvykiai parodė, kaip giliai ten viskas peraugę. Tai yra akivaizdus faktas – neonacizmas, deja, tapo gyvenimo faktu. Gana didelėje, mums artimoje šalyje. Ir tai, ką darome – padedame žmonėms, gelbėdami juos nuo genocido iš vienos pusės.

Iš kitos – imdamiesi priemonių užtikrinti pačios Rusijos saugumą. Akivaizdu, kad kito pasirinkimo nebuvo. Tai yra teisingas sprendimas. Ir tai, kad tikslai bus pasiekti nėra jokių abejonių“, – kalbėjo Rusijos diktatorius V. Putinas.

Galiausiai V. Putinas pasirodė spaudos konferencijoje, bet į ją buvo pakviesti tik Rusijos ir Baltarusijos oficialios žiniasklaidos atstovai. Po ilgų kalbų apie sėkmingą Maskvos ir Minsko bendradarbiavimą, vienas oficialios žiniasklaidos atstovas vis dėl to uždavė klausimą apie padėtį Ukrainos kare ir apie žudynes Bučoje.

V. Putinas pareiškė, kad to nebuvo, kad tai nėra tiesa, kaip ir, jo teigimu, Maskvos palaikomo Sirijos režimo cheminės atakos.

„Tokia pati melagiena ir Bučoje. Ir A. Lukašenka man šiandien perdavė dokumentus, apie kuriuos jis minėjo. Jie perduoti Rusijos Federalinei saugumo tarnybai – kaip ir kas. Jie turi perimtus įrašus, kokiu transportu važiavo į šią gyvenvietę ir sudarė sąlygas šiai provokacijai ir melagienai“, – aiškino Rusijos diktatorius V. Putinas.

Dmitrijus Rogozinas, Vladimiras Putinas, Aliaksandras Lukašenka

Savo ruožtu, Bučos meras išplatino tokį pareiškimą apie iki šiol miestelyje aptiktas okupantų aukas.

„Iki šiandien aptikome 403 lavonus žmonių, kurie buvo žvėriškai nukankinti ir nužudyti. Vykdomos tyrimų procedūros, juos atlieka atitinkamos tarnybos, stebint žiniasklaidos atstovams“, – teigė Bučos meras Anatolyj Fedorčuk.

Vostočnyj kosmodrome klausimų iš valstybinės žiniasklaidos apie civiles aukas Ukrainoje nebuvo. Bet paklaustas apie ekonominių sankcijų įtaką ūkiui V. Putinas aiškiai susinervino ir ėmė grasinti vakarų šalims.

„Taip, bendra nuotaika, antirusiška isterija pasireiškė. Bet laikas viską sustatys į vietas. Užtikrinu jus – kai žmonės susiduria su kylančiomis benzino kainomis, brangstančiu maistu, precendento neturinčiu infliacijos augimu, tai atsispindės vidaus politikos procesuose. Jie labai norėjo, kad viskas, kas vyksta atsispindėtų Rusijos Federacijos vidaus politikos procesuose.

Jie visada apsiskaičiuoja, nesuprasdami, kad sudėtingomis sąlygomis Rusijos liaudis visada susiburia. Jie pamatys tai. O pas juos pačius problemų tikrai bus. Jie ir mums nori pridaryti tų problemų. Ir pridaro. Taip, kai kuriose srityse bus nelengva. Mes susidorosime“, – grasino Rusijos diktatorius.

Sunku pasakyti, ką šiame vizite veikė A. Lukašenka be to, kad nuolat primindavo V. Putinui apie „senus–gerus“ sovietinius laikus.

„Tolimieji rytai – tolimi, bet mūsų. Tėvynė mūsų viena, nors ir gyvename dviejose valstybėse. Mes ne taip, kaip kitos respublikos išsaugojome tą vienybę ir esame pilni ryžto ją stiprinti“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Sprendžiant pagal V. Putino ir A. Lukašenkos komentarus, baltarusiai gali būti panaudoti kosmodromo statybose. Nes dėl sankcijų rusams gali kilti problemų dėl darbo jėgos ir statybinių medžiagų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: