„Vienas kelias – ES lygmeniu susitarti. Kiek žinau, Lietuva netgi dalyvauja darbo grupėje, netgi ją iš dalies yra inicijavusi būtent šiuo klausimu: ką daryti bendru ES lygiu dėl įšaldyto turto konfiskavimo ir panaudojimo Ukrainos reikmėms“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė P. Saudargas.

„Antra vertus, galbūt ir individualių valstybių lygmeniu taip pat galima tą daryti“, – tęsė jis.

Anot konservatoriaus, Seimui turėtų būti teikiamos atitinkamos Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) inicijuotos įstatymo pataisos, tad parlamentas greitai pradės diskusijas, kaip įšaldytą turtą panaudoti pagalbai Ukrainai.

„FNTT netgi yra inicijavusi įstatymo pataisas. Manau, kad tai ateis į Seimą ir mes rengsime naują diskusiją dėl būtent galimybės tokį turtą konfiskuoti ir panaudoti Ukrainos atstatymo reikmėms“, – tikino P. Saudargas.

„Čia šiuo atveju tas klausimas juda“, – pridūrė politikas.

FNNT antradienį pranešė, kad dėl Lietuvoje taikomų ES finansinių sankcijų, susijusių su Rusija ir Baltarusija, bendra iš viso įšaldytų lėšų suma sudaro daugiau nei 18,151 mln. eurų, 3,982 mln. JAV dolerių ir 3,779 mln. Rusijos rublių – iš viso įšaldyta per 21 mln. eurų.

Anot tarnybos, sankcijos taikomos 6 juridiniams asmenims, turintiems sąskaitas Lietuvoje, remiantis sąsajomis per nuosavybės teisę ar kontrolę. Bendra įšaldytų lėšų suma sudaro daugiau nei 17,075 mln. eurų, beveik 2,680 mln. JAV dolerių ir 3,233 mln. Rusijos rublių.

Šiuo metu Lietuvoje taip pat apribotos lėšos, kurias į Lietuvoje veikiančių finansų įstaigų klientų sąskaitas pervedė ES sankcionuojami asmenys, daugiausiai iš užsienio šalių. Bendra tokių įšaldytų lėšų suma siekia 1,031 mln. eurų, 1,302 mln. JAV dolerių ir per 546,42 tūkst. Rusijos rublių.

Sankcionuotiems asmenims dar apribota galimybė naudotis Lietuvoje esančiais ir nuosavybės teise priklausančiais 3 nekilnojamojo turto objektais – butais ir 1 žemės sklypu pagal nuomos sutartį.

Lietuvoje taip pat taikomos finansinės sankcijos 3 su Baltarusija susijusiems juridiniams asmenims ir 1 fiziniam asmeniui. Bendra įšaldytų lėšų suma – per 45,7 tūkst. eurų.

Vakarų valstybės neregėto masto finansines sankcijas Rusijai ir jos sąjungininkei Baltarusijai pradėjo taikyti, kai vasario 24 d. Rusijos kariuomenė pradėjo karą Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją