„Mano supratimu, tai yra situacija, kylanti iš labai ydingo įstatymo pakeitimo, kuris įvyko būtent Sauliaus Skvernelio ir jo bendraminčių, sąjungininkų valdymo laikotarpiu, praėjusioje kadencijoje, kuomet ir buvo numatyta tai, jog, partijoms skilus, susikūrus naujoms partijoms reikėtų priimti tokius sprendimus“, – LRT radijui trečiadienį teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė akcentuoja, kad panašių atvejų, kai naujai įsikūrusiai partijai nebus numatytas finansavimas biudžete, ateityje gali būti ir kur kas daugiau.

V. Čmilytė-Nielsen mano, kad pinigai S. Skvernelio vadovaujamai partijai turėtų būti numatyti kitų metų biudžete.

„Manau, kad, planuojant kitų metų biudžetą, atitinkami sprendimai ir turėtų būti padaryti, ir suformuotos eilutės finansavimui“, – pažymėjo ji.

Parlamento pirmininkė mano, kad dar praėjusioje kadencijoje priimtas Seimo sprendimas, numatantis, kad, pagal Politinių partijų įstatymą, jeigu po Seimo rinkimų yra įregistruojama nauja parlamentinė politinė partija, ji turi teisę gauti valstybės biudžeto asignavimus, yra ydingas.

„Aš kalbu apie tai, kad situacija yra iš esmės ydinga, ir tai yra dėl to, kad reguliavimas, kuris buvo pakeistas praėjusioje kadencijoje, sudaro prielaidas tokioms situacijoms. Tai tikrai manau, kad karo metu yra svarbesnių sričių, kam skirti pinigus, tą mes akivaizdžiai matome. Šiandieną Vyriausybėje yra svarstomas antiinfliacinis planas, tai manau, kad dabar reikėtų susikoncentruoti būtent į tai“, – savo nuomonę išsakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Aš manyčiau, kad reikia ieškoti sprendimų, tačiau taip pat neteisinga permesti šią situaciją, šią problemą galbūt, pavyzdžiui, kitoms partijoms. Tai tikrai ji yra tokia pirmoji, susidariusi dėl to pakeisto reguliavimo, bet ji tik parodo, kad tas sprendimas praėjusios kadencijos iš esmės yra klaidingas“, – pridūrė ji.

Todėl Seimo pirmininkė teigia, kad reikia svarstyti, kaip padaryti, jog ateityje tokių situacijų nekiltų.

ELTA primena, kad pastarąją kadenciją buvo priimtas sprendimas, kad, pagal Politinių partijų įstatymą, jeigu po Seimo rinkimų yra įregistruojama nauja parlamentinė politinė partija (tai yra turinti savo narių frakciją Seime), ji turi teisę gauti valstybės biudžeto asignavimus. Asignavimai partijoms yra skiriami du kartus per metus – iki balandžio 15 ir iki lapkričio 15 d.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį partijoms paskirstė 2022 metų pirmo pusmečio dotacijas. Partijoms išdalinta per 2,7 mln. eurų, kurie buvo numatyti šių metų valstybės biudžete. Visgi nuspręsta, kad šiais metais įkurta Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ jai priklausančią valstybės dotaciją gautų tik patikslinus valstybės biudžetą.

Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“, šiuo metu Seime turinčiai 16 Seimo narių frakciją, priklausytų 175 tūkst. eurų valstybės dotacija.