Keli Lietuvos Seimo nariai praėjusios savaitės pabaigoje vyko į Ukrainą ir kartu su vienuolikos šalių parlamentarais aplankė masines kapavietes Bučoje ir Irpinėje.

LNK Specialiajai laidai iš kelionės grįžęs parlamentaras, Ateities komiteto pirmininkas R. Lopata sakė, kad vizitas buvo sumanytas kaip Europos paramos akcija. Anot jo, buvo svarbu pabendrauti su ukrainiečiais, pamatyti, kaip jie jaučiasi ir savo šalyse kalbėti apie tai, kas iš tikrųjų vyksta ir kokios reikia paramos Ukrainai.

„Buvo smagu matyti ukrainiečių politikus nepraradusius dvasios, ryžto kautis toliau. Žiauri neapykanta jų tarpe Rusijos atžvilgiu. Na, ir tos tragiškos vietos: masinės kapavietės, sąmoningi civilių pastatų griovimai“, – kalbėjo R. Lopata.

Jo teigimu, parlamentarai turėjo galimybę susipažinti su pradedama pildyti ataskaita, kurioje smulkiai aprašomas kiekvienas vaikų, moterų prievartavimo atvejis, grobimai.

„Žinote, paskaitai puslapį ir toliau nebegali jau skaityti. Kitaip tariant – sukrečia“, – neslėpė jis.

Nusikaltimų fiksavimo darbas, anot jo, yra prasidėjęs, o į parlamentarus kiek anksčiau yra kreipęsis Aukščiausios Rados pirmininkas, prašydamas pagalbos iš Lietuvos prokurorų.

„Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad nuo kovo pabaigos mūsų, Lenkijos prokurorai, ir ta grupė vis didėja, bendradarbiauja, padeda ukrainiečių prokurorams fiksuojant. Nes masinių kapaviečių vis daugėja ir daugėja“, – sakė jis.

Raimundas Lopata

R. Lopatos teigimu, rusai neapskaičiavo, kad JAV palydovinė įranga leidžia fiksuoti viską, kas vyksta ant žemės, įskaitant dalinių numerius, veidus.

„Taip kad medžiaga tikrai bus. Patraukimas, jau kitas klausimas, bet pavardžių, fotografijų viešinimas yra labai svarbus momentas“, – sakė jis.

R. Lopatos teigimu, ukrainiečiai žada kautis iki galo. „Ką mes matėme lankydamiesi ir prieš pat karą, irgi buvome nustebę dėl to užsidegimo. Mes daugiau pergyvenome negu, atrodė, kad jie. Tą dvasią jie tikrai išlaiko ir manau, kad jiems viskas bus gerai“, – teigė laidos pašnekovas.

Demokratų partijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Lukas Savickas LNK sakė, kad vizito tikslas buvo patikinti Ukrainą, kad ji turi plačią paramą šalyse narėse, Europos Parlamente. Anot jo, šalių atstovų buvimas vietoje yra aiški parama, aiški žinutė, kad Europa yra kartu su Ukraina.

„Ir sutarimas vietoje dėl konkrečių darbų, kuriuos reikia padaryti. Tai yra labai svarbu. Aiški žinutė, kad turi būti tęsiama ir stiprinama karinė parama, kad turi būti reikšmingas didinimas esminių sankcijų, kad turi būti konkretūs, aiškūs, greiti terminai dėl žingsnių stojant į ES“, – aiškino jis.

Lukas Savickas

Paklaustas, kokios pagalbos be ginklų dabar labiausiai reikia Ukrainai, L. Savickas akcentavo, kad sankcijos turėtų būti principingos, visų pirma paskelbiant pilną embargą Rusijos energetiniams ištekliams. Parlamentaro nuomone, reikia atsisakyti sankcijų skelbimo etapais, tarpsi laukiant dar žiauresnių veiksmų iš Rusijos.

„Labai svarbu kalbėti apie Ukrainos ateitį Europos Sąjungoje, apie ateitį, kai kalbame apie Ukrainos rekonstrukciją, kokias priemones tam bus galima pasitelkti“, – teigė jis.

Parlamentaro teigimu, pamačius masines kapavietes, girdėjus žmonių liudijimus, sunku svarstyti, ar ES daro pakankamai ir net svarstyti apie kokį nors teisingumą.

Visą LNK pokalbį su parlamentarais žiūrėkite čia: