„Prezidento vyriausioji patarėja yra neteisi, nėra nei kažkokios įtemptos situacijos, nei tragedijos. Visi į Lietuvą atvykstantys žmonės yra apgyvendinami“, – antradienį Eltai teigė E. Jakilaitis, besirūpinantis Ukrainos karo pabėgėlių apgyvendinimu.

„Esame apgyvendinę daugiau nei 24 tūkst. žmonių ir laisvų būstų dar turime. Žinoma, raginame žmones registruotis, bet kad čia būtų kažkoks didelis iššūkis, tai, aš manau, kad tiesiog gerbiama patarėja neturi visos informacijos“, – pridūrė jis.

Be to, „Stiprūs kartu“ iniciatorius atkreipia dėmesį, kad situaciją palengvina ir tai, kad šiuo metu iš Ukrainos atvykstančių asmenų srautai yra ženkliai mažesni.

„Reikia suvokti tai, kad pastarąją savaitę yra esmingai sumažėjęs pabėgėlių srautas. Lyginant su tomis savaitėmis, kai pabėgėlių kiekis buvo didžiausias, pavyzdžiui, nuo karo pradžios praėjus dviem savaitėms, tai šiuo metu pabėgėlių srautas Lietuvoje yra penkis, šešis kartus mažesnis“, – akcentavo E. Jakilaitis.

ELTA primena, kad, Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje šiuo metu yra apie 43,7 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) pirmadienio duomenimis, Lietuvoje jau įsidarbino beveik 3 tūkst. ukrainiečių, o iš viso darbo rinkoje sėkmingai integravosi daugiau nei 4,4 tūkst.

SADM teigimu, ukrainiečiai dirba jau 53 šalies savivaldybėse, didžioji dalis darbdavių įdarbina neterminuotai. Šiuo metu beveik 800 darbdavių siūlo užimti daugiau kaip 6 tūkst. laisvų darbo vietų.

Visgi, antradienį ryte prezidento vyriausioji patarėja I. Segalovičienė pažymėjo, kad, nors Ukrainos karo pabėgėlių integracija Lietuvoje vyksta sėkmingai, didžiausiu iššūkiu išlieka asmenų apgyvendinimas.

„Iš tiesų sistema yra tvari, ji veikia, bet reikia spręsti pavienius įgyvendinimo iššūkius, o jų taip pat nemažai likę. Kaip žinome, būstas, apgyvendinimas išlieka didžiausiu iššūkiu“, – teigė I. Segalovičienė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)