Socialdemokratai savo partijos vicepirmininko, Savivaldybių asociacijos vadovo reakciją išplatino pranešimu spaudai.

„Noriu tikėti, kad K. Masiulis taip negalvoja, nes jo pasisakymas man atrodo kaip, liaudiškai kalbant, nusišnekėjimas. Jo nuomonė neatspindi nei visuomenės norų, nei ilgametės savivaldybių patirties. Bet galbūt jis taip įgarsino tikrąjį konservatorių frakcijos norą, kuris iki šiol tiesiog nebuvo garsiai ištartas, bet tai bus bandoma padaryti merų rinkimo klausimą svarstant Seimo komitetuose?“ – klausia M. Sinkevičius

Socialdemokratų partijos (LSDP) vicepirmininkas atkreipė dėmesį, kad Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) priklausantis politikas nešioja „profesoriaus“ pedagoginį vardą.

„Kartais taip nutinka, jog ir profesoriai iš didelio rašto išeina iš krašto. Darbo grupė, dirbusi ties tiesioginių merų rinkimų klausimu, Seime veiklą baigė. Ir tokie didžiausios valdančiosios partijos atstovo pasisakymai nenorom skatina mintis, jog visos įdėtos pastangos gali nueiti šuniui ant uodegos“, – mano M. Sinkevičius.

Mano, kad konservatoriai siekia silpninti merų galias

M. Sinkevičiaus teigimu, ženklų, jog mero instituciją norima stipriai susilpninti, buvo ir anksčiau – Seimo darbo grupėje teikti siūlymai apie „dvivaldystės savivaldoje“ sukūrimą, kuomet šalia išrinkto mero atsirastų tarybos pirmininkas.

„Dabar tikrai akivaizdu, jog konservatoriai nuo pat pradžių norėjo kaip įmanoma stipriau apriboti gyventojų išrinkto mero galias. Kai socialdemokratai teikė Konstitucijos pataisą, kuria šiandien egzistuojantis modelis būtų įteisintas – nes jis puikiai veikia ir jį palaiko gyventojai – valdantieji pasiūlymą atmetė ir nusprendė viską daryti savaip.

Net ir tas kompromisas, kurį mums pavyko iškovoti, nėra idealus variantas – iškart sakėme, kad nereikia atkartoti Seimo darbo principų, nes savivaldos taryba nėra tas pats. Bandymai sukurti kažkokias struktūras ten, kur jos tiesiog nesusidaro, priveda prie keistų darinių, kurie tiesiog neveiks“, – įsitikinęs socialdemokratas.

Pranešime spaudai LSDP primena, kad pernai balandžio mėnesį Konstitucinis Teismas paskelbė, jog tiesioginiai merų rinkimai prieštarauja Konstitucijai.

Seimas sausio mėnesį pirmajame balsavime pritarė valdančiųjų teikiamam pasiūlymui, kuriuo į Konstituciją būtų įrašytas tiesioginių rinkimų faktas, o mero teises ir pareigas siekiama apibrėžti Vietos savivaldos įstatyme.

Antrasis balsavimas, kuris būtinas Konstitucijos keitimui, Seime numatomas pavasario sesijoje.

Masiulis: vietoje merų turėtų būti tarybų pirmininkai

Interviu Delfi ilgametis konservatorius Kęstutis Masiulis teigė manantis, kad mero institucijos neturėtų būti, nes platesnes galias ir daugiau nuveikti galėtų tarybų pirmininkai.

„Matyt, būsiu nepopuliarus, bet niekada nesistengiu pataikauti, tai ir nepataikausiu, nes reikia pataikauti logikai, o ne klausytojui ar blogam skoniui: mano požiūriu, merai nereikalingi. Turėtų būti taryba ir jos pirmininkas. Gaunasi tokia dvivaldystė ir turėjome tokią dvivaldystę, kurią Konstitucinis Teismas pripažino kaip antikonstitucinę, tai dabar reikia situaciją taisyti. Vieni nori, kad ir būtų dvivaldystė, tik kitais žodžiais apvilkta – tai sunkiai sekasi ir tam kai kas priešinasi, tame skaičiuje tokie kaip aš, bet tada iškyla klausimas, kad gali būti meras, tačiau jis nebus toks įtakingas, galingas, paveikus.

Tarybos pirmininkas gali būti įtakingas ir paveikus, o meras būtų kaip prezidentas Latvijoje arba Vokietijoje – taip, jis juosteles gražiai karpo, bet jo žodis nieko nelemia. Lemia tarybos pirmininko žodis – gal taip ir bus, aš nežinau, bet žmonės labai nori mero, nes jie galvoja, jog meras viską lemia. Jei mieste viskas gerai, tai žmonės nepagalvoja, kad gerai todėl, jog Vyriausybė duoda pinigų, nes ten eina svarbūs keliai šalia – štai šalia „Megos“ reikia pravesti normalų kelią, nes ten spūstys. Ne meras tą kelią daro. Visada žmonės linkę personifikuoti tai, kas nebūtinai yra personifikuojama, nes priešingu atveju, jei taip iš tikrųjų būtų, mes gyvename baisioje valstybėje: išeitų, kad meras turi galimybę įeiti pas premjerą, o premjeras tiek galingas ir gali biudžete kažką suskrebinti, sukeisti, sumakliavoti ir duoti papildomai pinigų vienai ar kitai savivaldybei. Nesinori tokioje valstybėje gyventi“, – portalui sakė K. Masiulis.

Visą politiko interviu skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)