Po Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) antradienį priimto sprendimo kol kas neskirti partijai priklausančios 175 tūkst. eurų dotacijos, jis ragina Vyriausybę suplanuoti šias lėšas jau trečiadienį tikslinant biudžetą.

„VRK priėmė sprendimą, kurio negalėjo priimti, nes įstatymas imperatyviai nurodo, kad turi būti skiriamas finansavimas, o jis gali būti neskirtas, kai tos pačios VRK nustatyta, kad partija pažeidė įstatymą. O taip nėra“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Anot jo, VRK sprendimas yra neteisėtas“ nes „baudžiama partija, kuri nepadarė pažeidimų“.

„VRK konstatavo, kad turi būti skiriama dotacija, tad po VRK sprendimo Vyriausybė turi patikslinti biudžetą ir laikytis įstatymo, jei gyvename teisinėje valstybėje. Jei to nebus, turėsime vienintelį būdą – kreiptis į teismą“, – pridūrė S. Skvernelis.

Opozicinės partijos pirmininkas sako kalbėjęs apie tai su premjere Ingrida Šimonyte, su Biudžeto ir finansų, Savivaldybių reikalų komitetų pirmininkais, kurie, anot jo, konstatavo, kad įstatymas turi būti vykdomas.

„Premjerė turėjo galbūt kitokią nuomonę“, – sakė S. Skvernelis.

„Tikrai nenoriu įžvelgti piktų kėslų, kad gal tiesiog bijoma politinių konkurentų ir konkuruojama ne idėjomis, darbais, ne diskusija, o tokiu būdu – bandant pakenkti partijai, kuri įgauna populiarumą“, – teigė S. Skvernelis.

VRK antradienį sutarė paskirstyti dešimčiai partijų pusę šiemet numatytų asignavimų sumos – 2,75 mln. eurų. Šios lėšos buvo numatytos pagal Politinių partijų įstatymo straipsnį, kuriuo pinigai partijoms paskirstomi pagal balsus, gautus per praėjusius Seimo, savivaldybių tarybų ir Europos Parlamento rinkimus.

Tačiau sausio pabaigoje įsteigta opozicinė partija „Vardan Lietuvos“ lėšų negavo VRK konstatavus, kad jai priklausantys 175 tūkst. eurų nėra numatyti šių metų biudžete atskira eilute, nes skirstomi pagal kitą įstatymo straipsnį, skirtą po rinkimų susikūrusioms partijoms.

Finansų ministerija BNS tvirtino, kad VRK turėjo skirti lėšas iš visų biudžete suplanuotų šiųmetinių asignavimų partijoms – 5,5 mln. eurų, tačiau, komisijos nuomone, to padaryti nėra teisinių galimybių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)