Ekspertai atkreipė dėmesį, kad pirmadienio informacija dėl cheminės atakos Mariupolyje dar nepatvirtinta nepriklausomų šaltinių, o prisimenant JAV prezidento Joe Bideno perspėjimą, kad jei Kremlius panaudos cheminį ginklą, Rusijos lauks labai rimtos pasekmės, šią informaciją Vakaruose tikrins kruopščiai.

„Locked N’ Loaded“ pasisakė apie viešumoje girdimus priekaištus, kodėl Mariupolio gynėjai buvo palikti vieni, anot jų, tai turi objektyvias ir subjektyvias priežastis.

Objektyvios – kariniais reikalais iki tol nesidomėję žmonės jautriai reaguoja į pasirodančias žinutes apie itin sudėtingą gynėjų padėtį. Tai sveikos visuomenės sveika reakcija.

Subjektyvios – karas neatšaukia politinės kovos, o ją paaštrina. Ukrainoje ji vyksta ir kiekviena dabartinės valdžios problema tampa politinių oponentų įrankiu.

Kalbėdami apie situaciją Mariupolyje, ekspertai pabrėžė, kad tokia ji pradėjo formuotis jau pirmomis karo savaitėmis, kuomet agresorius be didelio vargo iš Krymo įsiveržė į žemyninę Ukrainą, užėmė Melitopolį, Chersoną, o galų gale ir Berdianską.

Jų nuomone, panašu, kad Mariupolio gynyba buvo orientuota į galimą puolimą iš rytų ir iš šiaurės rytų, nesitikint, kad priešas gali atjudėti iš pietvakarių, vakarų ar net šiaurės.

„Čia turime omenyje ne tiek pačią miesto gynybą, kiek Mariupolio gynybos sistemą bendrai, neleidžiant agresoriui priartėti iki miesto ir jį užblokuoti. Jau prasidėjus eskalacijai (praleidus priešą į Chersono – Melitopolio – Berdiansko liniją), kaunantis Pietų, Charkivo ir Donbaso kryptyse, reikšmingas pajėgas mesti Mariupolio link ir užkirsti kelią miesto apsupimui buvo labai sunku, gal net nerealu“, – teigia jie.

Kaip atblokuoti Mariupolį

„Locked N’ Loaded“ mato kelis būdus, kaip teoriškai būtų galima atblokuoti Mariupolį.

Vienas iš jų – puolimo operacija. Artimiausios ukrainiečių pozicijos yra už 70 km Marijinkos sektoriuje, tačiau iš ten jie niekaip negali kontratakuoti, nes juos pačius ten atakuoja. Didesnis potencialas gali būti prie Huliajpolės, bet atstumas iki Mariupolio beveik dvigubai didesnis.

„Norint čia pramušti orkų gynybą, išvaduoti 140 km teritorijos, išsaugoti aprūpinimo kelius, smogti Mariupolį puolančioms orkų pajėgoms į užnugarį, jas nugalėti ir atblokuoti miestą, reikalingos kelios laisvos ukrainiečių mechanizuotos brigados. Iš kur šias pajėgas paimti – nuo Iziunmo, Marijinkos, Chersono? Dėl miglotos galimybės atblokuoti Mariupolį būtu rizikuojama labai tikėtinu ukrainiečių Donbaso grupuotės apsupimu“, – teigia jie.

Net jei ir atsirastų tokios brigados, jų puolimas, anot ekspertų, be oro paramos būtų pasmerktas žlugti – virš Mariupolio ir Donbase dominuoja orkų aviacija.

„Dėl to kalbėti apie didelį ukrainiečių puolimą Mariupolio kryptimi šiuo metu nėra realu“, – konstatuoja jie.

Antras būdas – besiginančiųjų prasiveržimas iš miesto.

„Lygiai dėl tos pačios priežasties Mariupolio gynėjams nėra realu prasiveržti iš miesto. Dar iki balandžio 1 d. jie turėjo galimybę palikti miestą, tačiau to nedarė ne tik todėl, kad liko ištikimi savo pareigai. Likti mieste diktavo ir karinė logika, nes prasiveržus iš miesto iki savų pajėgų reiktų su mūšiais brautis apie 100 km, o virš galvos nuolat kabėtų orkų sraigtai ir lėktuvai. Tokio prasiveržimo rezultatas gana nuspėjamas. O trauktis mažomis grupėmis ar kitaip iš miesto, „Azov“ kovotojai kategoriškai atsisakė per pokalbį su Zelenskiu, nes tai, anot jų, būtu tolygu pabėgimui iš mūšio“, – teigia ekspertai.

Vienas iš būdų galėtų būti nuolatinis atsargų papildymas ir gynėjų pajėgų rotacija oru ar jūra. Tačiau, pasak ekspertų, priešui turint viršenybę ore ir dominuojant jūroje tai padaryti yra katastrofiškai sudėtinga.

Ekspertai primena, kad ukrainiečiai bandė sraigtais skraidinti atsargas ir išskraidinti sužeistuosius, tačiau tik kelios tokios nutrūktgalviškos operacijos pavyko – po to kelis sraigtasparnius numušė ir šis tiekimo būdas užsidarė.

Todėl, pasak karybos žinovų, vienintelis kelias, liekantis ukrainiečiams – priešo flangų atakavimas, ir jie juo eina.

„Mariupolis jau su kaupu atidavė viską, ką galėjo, atitraukė didžiules orkų pajėgas, kad pietinis Donbaso flangas galėtų tinkamai pasirengti gynybai, – metas grąžinti skolas“, – mano jie.

Ekspertai konstatuoja, kad tvirta gynyba Marijinkos – Vuhledaro – Velyka Novosylkos sektoriuje, kontratakos prie Huliajpolės ir it smėlis iš orkų rankų byranti iniciatyva prie Chersono – tai viskas, kuo šiuo metu ukrainiečiai gali padėti Mariupoliui.

„Kare visko numatyti, visur būti stipriam, visur suspėti ir apginti viską yra neįmanoma. Mariupolis visada buvo, yra ir bus Ukraina, todėl Mariupolis kaunasi“, – rašo jie.

Marijinka rusams per kietas riešutėlis

Vertindami padėtį Donbaso krypties šiauriniame flange ekspertai pabrėžė, kad dar kartą rusų mechanizuotais vienetais atakuotas Severodoneckas, ukrainiečiai atmušė šią ataką.

Tuo pačiu artilerija ir aviacija atakuojamas Lysyčianskas, agresorius intensyviai atakuoja Popasną.

„Panašu, separų pajėgomis didinamas spaudimas Severodoneckui ir Popasnai, kad Iziumo sektoriuje esantys 1 GTA ir 20-osios armijos vienetai ramiau galėtų ruošti dirvą netrukus prasidėsiančiam puolimui“, – vertina jie.

Ekspertų anksčiau minėti 41-osios armijos vienetai iš Kijevo jau perdislokuoti į Belgorodą, tuo pačiu Ukrainą pasiekė ir 5-osios armijos vienetai – dalis šios armijos pajėgų jau buvo mesti į Mariupolį ankščiau.

„Neatmestina, kad šios šviežiai parūgusios pajėgos ir turės tapti šiaurinio Donbaso flango „demilitarizacijos“ pagrindine jėga“, – teigia jie.

Vertindami padėtį pietiniame flange jie teigia, kad Velyka Novosylkos, Vuhledaro – Marijinkos sektoriuje agresorius sustojo, tačiau pajėgų kaupimas aplink Marijinką rodo, kad jie gali vėl pabandyti smogti čia.

Mariupolis

„Kadangi pati Marijinka rusams per kietas riešutėlis, jau ne kartą nulaužęs jiems iltis, neatmestina, kad vėl bandys gyvenvietę apeiti ir pulti Kurakhove“, – teigia jie.

Pietų kryptyje, pasak „Locked N’ Loaded“, toliau vyksta stumdymasis aplink Chersoną.

„Viešoje erdvėje pasigirsta kalbų apie tiesioginio užpuolimo grėsmę Mykolajivui ar Odesai. Žvelgiant iš to, ką į tokią operaciją galėtu artimiausiu laiku mesti agresorius (besiginanti Chersono grupuotė, visi jūrų pėstininkai, kurie yra paskrudę kaip rytiniai skrebučiai arba kaunasi Mariupolyje, Padniestrės „gvardijos sargų ir šlavėjų“ pajėgos), galima daryti prielaidą, kad šiame etape Kremliaus galimybės yra gerokai pervertintos“, – įsitikinę jie.

Ekspertai sako, kad taip, Mykolajivas ir Odesa bus atakuojami artilerija, raketomis, oro pajėgomis, tačiau žvelgiant iš racionalaus karybos mokslo kampo, šiuo metu tiesioginis puolimas šiems miestams negresia.

„Vakar kalbėjome apie orkų Kursko – Belgorodo – Voronežo logistinį trikampį – aprūpinimo rajoną. Šiandien reikia pranešti, kad būtent čia yra pakeltas teroristinės grėsmės lygis. Ir tai nėra šiaip rutininė procedūra iš serijos „maža ką“. Bumbtelėjimai Bolgorode jau parodė, kad Rusija gyvena neramiais laikais – tai degalų sandėliai sprogsta, tai neaiškios raketos krenta. O va šiandien ryte, į orą pakilo geležinkelio bėgiai. Ir būtent tos šakos, kuri iš Belgorodo veda į Volčianską, o po to į Kupianską ir tada į Iziumą. Tai, žinoma, tik sutapimas“, – ironizuoja jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją