Prieš jo kalbą Ukrainoje žuvusius žmones parlamentarai ir gausūs svečiai pagerbė tylos minute.

Vardijo skaudžius karo nusikaltimus

Savo pranešimą Ukrainos prezidentas V. Zelenskis pradėjo nuo padėkos Lietuvai, kuri aktyviai remia Ukrainą. Ir šalies vadovams, kurie karo metu buvo atvykę į Ukrainą.

„Gerbiamoji Lietuvos tauta, esu dėkingas, kad galiu kreiptis į jus Ukrainos tautos vardu, kuri visą laiką prisimins jūsų nuoširdumą ir palaikymą, kai yra pats sunkiausias laikas valstybei. Jūs buvote pirmieji, kurie atėjo į pagalbą Ukrainai. Ir lieka iš tų, kurie rūpinasi taika ir saugumu Europoje daugiausiai“, – sakė V. Zelenskis.

Jis kėlė klausimą – ar vertybės Europoje dar egzistuoja, ar jau gali tapti muziejaus eksponatu turistams.

„Deja, nėra dabar kol kas nėra bendro atsakymo Europos į tą klausimą, bet nuo to priklauso Europos ateitis. Būtent dėl išlaisvintų regionų Ukrainoje mes tęsiame to darbą, fiksuojame karo nusikaltimus, kurie buvo padaryti Rusijos Federacijos“, – kalbėjo Ukrainos vadovas.

V. Zelenskis priminė, jog žmonės Ukrainoje kankinami, žudomi, jų kūnai randami kanalizacijos duobėse, rūsiuose. Kūnai – surištomis rankomis.

„Yra kaimai, kurie buvo labai dideli, o dabar jie neturi gyventojų. Mes iki šiol nežinome, kiek yra aukų“, – Seimui kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Jis teigė, jog užfiksuota bent 100 išprievartavimo atvejų, tarp jų ir vaikų.

„Ir net kūdikis. Čia tiesiog baisu kalbėti apie tai. Bet tai yra tiesa, taip buvo. Net yra nustatyta kario asmenybė, kuris siuntė savo draugams video, ką jis daro su kūdikiu, kaip jis tyčiojasi iš jo. Va toks Rusijos karys, tokia specialioji operacija, suplanuota Maskvoje. Tokia istorija, kaip kariaujama už rusų pasaulį. Taip dabar atrodys ir asocijuosis Rusijos desantininkai, kurie išprievartavo kūdikį“, – emocingai kalbėjo V. Zelenskis.

V. Zelenskis kalboje užsiminė ir apie Europos šalis, kurios iki šiol neišjungė Rusijos propagandos televizijos kanalų, kurie teisina žiaurus vaizdus ir karo nusikaltimus neigia.

Pasaulį apskrieję žiaurūs vaizdai iš Bučos tėra žiaurių Rusijos kariuomenės nusikaltimų simbolis, sakė V. Zelenskis.

„Aš esu tikras, kad visur Ukrainoje, kur pabuvo okupantai gatvėse, skveruose, keliuose, daržuose yra palaidoti žmonės, kurių kūnų nesugebėjo atvežti ir palaidoti. (…) Visas pasaulis žino Bučos pavadinimą, bet tai yra tik vienas iš nusikaltimų simbolių, kuriuos padarė Rusijos kariai. Galime paimti bet kokį miestą, kur jie galėjo tam tikrą laiką likti tame mieste, bet kokį kaimą, kur okupantai darė tą patį, ką ir Bučoje“, – sakė jis.

V. Zelenskis teigė, jog kol kas nėra žinoma ir net sunku įsivaizduoti, kas vyksta Mariupolyje.

„Rusijos kariuomenė jį praktiškai išnaikinto, ten dar baisiau“, – sakė jis.

V. Zelenskis teigė, jog Rusijos kariai šiuo metu keičia taktiką – lavonų gatvėse nepalieka, juos išveža ir „greičiausiai sudegina“.

„Jie masiškai deportuoja žmones iš užimtų rajonų, jau išvežė 100 tūkst. žmonių, juos siunčia į specialias stovyklas, atima dokumentus, juos tardo, žemina, ar žudo. Nėra aišku“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kalba

Jis teigė, jog tai yra bandymas atsikratyti visų liudininkų dėl įvykdytų karo nusikaltimų Ukrainoje.

„Ar įmanoma, kad tai jie darė be įsakymų iš savo vadovų? Neįmanoma“, – Seimui sakė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Naujas sankcijų paketas – be naftos?

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis teigė, jog Rusija supranta pragmatinį kai kurių Europos šalių išskaičiavimą dėl bendradarbiavimo su Rusija.

„Žinome, kad jei visi Europoje būtų tokie principingi ir taip pat gerbtų vertybes kaip jūs Lietuvoje, ir mes didžiuojamės jumis, esu tikras, kad greičiausiai ir šio karo nebūtų“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

„O ką dabar mes turime? Ką mes matome? ES aptarinėja jau šeštą sankcijų Rusijai paketą, kuris dar nėra neregėtas po II Pasaulinio karo. Ir kol kas dar nėra aišku, ar sankcijose bus nafta. Ir net nepaisant pamatytų žudynių Bučoje, kituose miestuose, net žinant deportacijas, stebint, kaip naikinami miestai, bombarduojami... Kai kuriuos valstybės niekaip negali apsispręsti, kada jie bent jau kažkiek apribos perkamus energijos resursus iš Rusijos.

Šimtai Europos kompanijų ir bankų ne vien tik neatsisakė Rusijos rinkose dirbti, bet ir demonstruoja tai atvirai. Nepaisant raginimų nefinansuoti Rusijos karo mašinos“, – stebėjosi Ukrainos prezidentas.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kalba

V. Zelenskis kritiškai vertino faktą, kad tik šeštame sankcijų pakete Rusijai yra aptariama nafta.

„Tai pasaulis iki šiol nesupranta, kokiam karui ruošėsi Rusija. Jeigu iki šiol nėra aiškumo dėl Rusijos dujų. Vadinasi niekas negali būti tikras, kad yra bendra valia Europoje sustabdyti karo nusikaltimus“, – sakė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis kalbos pabaigoje vėl dėkojo Lietuvai už faktą, kad esame pirmoji šalis, kuri atsisakė rusiškos energijos resursų.

„Esu dėkingas jums, G. Nausėda, kad tu pirmasis priėmei sprendimą ir perdavei mums realią pagalbą ginklais. (…) Tai buvo lyderystės parodymas, nes Lietuvos tauta geriau nei visi supranta, kaip okupantai gali sunaikinti laisvę ir kokia kaina po to reikalinga atstatyti nepriklausomybę. Būtent tokios lyderystės reikalauja visas kontinentas, kad išgelbėti visas vertybes ir jas įtvirtinti visoje Europoje. Ir įrodyti, kad bendros vertybės yra laisvė, žmogaus teisė ir jos yra gyvos“, – teigė jis.

Iš Kremliaus skrenda grasinimai

Ukrainos vadovas teigė, kad kai visas kontinentas galvoja apie egoistinius interesus, o ne vienybę, visą laiką tai „pasmerkdavo Europą baisiems įvykiams“.

Jis teigė, jog Rusijos valstybė turi atsakyti už šį karą.

„Rusijos pareigūnai ir kariškiai, visi jie kalti, jie visi turi atsakyti už tai, ką padarė. (…) Rusija turi nustoti turėti galimybę terorizuoti savo kaimynus. Tai ne vien tik apie mus, tai apie visus. Yra aišku, kokia yra Rusijos planai. Ukraina tėra tik pradžia. O toliau... Neduok Dieve, jūsų valstybė, kitos Baltijos valstybės, Moldova, Gruzija, Lenkija. Jau girdisi grasinimai iš Maskvos... Dėl Suomijos, Švedijos. Ir kaip Europa galės sustabdyti tolimesnę Rusijos ekspansiją, jei Putino dabar negalima sustabdyti“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Ukrainos vadovas teigė žinantis, kad Lietuva dabar daro viską, kad laisvė, saugumas Europoje būtų apsaugotos.

„Tai turi veikti 100 procentu. Mes turime daryti viską, kas yra įmanoma, kad dabar atsakas Rusijos agresijai Europoje būtų stiprus, vieningas. Negalima laukti, kad būtų septintas, aštuntas, devintas ar dvidešimtas sankcijų paketas Rusijai. Tiesiog reikia priimti labai galingus sprendimus, dabar reikia tai padaryti. ES tai gali ir privalo padaryti dabar. Būtinai turi būti įtraukta rusiška nafta, būtina sankcionuoti rusiškus bankus, visus, o ne dalį. Nereikia demonstruoti, reikia apsispręsti“, – pranešime Seimui teigė V. Zelenskis.

Jis pabrėžė, jog kiekviena ES šalis turi nusistatyti aiškius laiko terminus, iki kada bus atsisakyta rusiškų energijos išteklių.

„Tada Rusija supras, kad reikia ieškoti taikos, nes karas yra katastrofa jiems“, - kalbėjo Ukrainos prezidentas.

V. Zelenskis teigė, jog prasidės taika, kuri bus greitai, greitai ir parodomai Ukraina po karo bus atnaujinta.

„Ir aš kviečiu jūsų visuomenę, jūsų kompanijas ir valstybę prisijungti prie to projekto atnaujinti Ukrainą, atstatyti ją“, – sakė Ukrainos prezidentas.

„Gyvybė, vertybės turi nugalėti karą, Europa turi nugalėti karą. Ir mes nugalėsime. Ačiū kiekvienam iš jūsų, ačiū Lietuvos tautai. Šlovė Ukrainai“, – savo pranešimą Seimui užbaigė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Ukraina jau pusantro mėnesio patiria Rusijos agresiją ir jos vykdomus karo nusikaltimus. Per šį laikotarpį V. Zelenskis nuotoliniu būdu jau kreipėsi į daugelį pasaulio šalių parlamentų.

Po šio kreipimosi parlamentarai planuoja svarstyti ir priimti rezoliuciją, kuria smerkiama Rusijos vykdoma karinė agresija ir karo nusikaltimai Ukrainoje.

Ukrainos vadovo kalbos Seime klausėsi ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)