„Pirmą balandžio savaitę, arba pirmas dešimt dienų, pozityviai stebimos mažėjimo tendencijos visuose epidemiologiniuose rodikliuose. Jei mes palyginsime balandžio pradžią su kovo pradžia, tai visi rodikliai šiuo laikotarpiu yra dvigubai mažesni: ir kovidinių lovų užpildymas ligoninėse nebesiekia tūkstančio, mirties atvejų skaičius yra mažėjantis ir vėlgi yra fiksuojami mažesni sergamumo skaičiai“, – pirmadienį Eltai teigė D. Razmuvienė.

Epidemiolgės teigimu, situacija pagerėjo ir ugdymo įstaigose, kur kovo pradžioje buvo fiksuojami didžiausi užsikrėtimų skaičiai.

„Jei sugrįšime į kovo pradžią, tai savaitę buvo išaugęs sergančių moksleivių skaičius. Kalbant apie dabartinę situaciją, paskutinių septynių dienų vidutinis sergamumo vidurkis siekia iki pusantro tūkstančio atvejų. Jei mes grįšime į kovo mėnesį, tai rodiklis tokiu laiku buvo trigubai didesnis“, – teigė epidemiologė.

Nors epidemiologinė situacija gerėja, D. Razmuvienė įspėja, kad šalyje vis dar fiksuojami aktyvūs židiniai.

„Šiuo metu ugdymo įstaigose yra 364 aktyvių protrūkių, socialinės globos namuose yra 12, asmens sveikatos priežiūros yra 90. Vadinasi, protrūkiai vis dar fiksuojami, sergamumo skaičiai registruojami dar tūkstančiais ir virusas tarp mūsų yra dar gyvybingas“, – pažymėjo epidemiologė.

Be to, anot D. Razmuvienės, ketvirtadalis besitestuojančių gauna teigiamus COVID-19 atsakymus.

„Tai patvirtina, kad virusas dar plačiai išplitęs ir kaukių nešiojimas visiškai neatleidžia mūsų nuo atsakomybės. Rekomendacija yra išlikusi ir kiekvienas asmuo turėtų įsivertinti situaciją. Tikrai kaukė nepakenks, bet padėti ji tikrai gali padėti“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad, atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją ir stebint mažėjančią sveikatos sektoriaus apkrovą, nuo balandžio 4 dienos pakeista kaukių dėvėjimo ir izoliavimo tvarka - atsisakyta privalomo reikalavimo dėvėti kaukes uždarose erdvėse, išskyrus sveikatos, slaugos ir globos įstaigas bei viešąjį transportą.

Nors kaukių dėvėjimas nėra privalomas, jis išlieka rekomenduojamas uždarose erdvėse, kur nepavyksta išlaikyti saugaus atstumo, bloga ventiliacija ar didesnis žmonių susibūrimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją