Sulaukia net klausimų apie „prorusišką“ merą

Rusijos pradėtas karas prieš Ukrainą vienvaldžiu Kauno valdovu vadinamam merui Visvaldui Matijošaičiui tampa tikru prakeiksmu. „Vičiūnų grupei“, kurios akcininku jis yra tęsiant veiklą Kaliningrado srityje V. Matijošaitis sulaukia vis daugiau kritikos ir raginimų pasirinkti, kas svarbiau – mero postas, ar Rusijoje plėtojamo verslo generuojami pinigai.

Jeigu pirmieji protestai prieš V. Matijošaitį buvo inspiruoti jo suburtam judėjimui „Vieningas Kaunas“ miesto taryboje oponuojančių konservatorių, šiuo metu prieš merą pasisako ir kitų pažiūrų kauniečiai. Daugelis Kauno gatvėse kalbintų pašnekovų minėjo nesuvokiantys, kodėl iki šiol lietuvių valdomas verslas turi savo mokamais mokesčiais finansuoti Ukrainą naikinantį Vladimiro Putino režimą.

„Vičiūnų grupės” produkcija Rusijoje

„Panašu, kad Kauno merui labiau nei sąžinė ir elementarus žmogiškumas rūpi pinigai. Nuo karo pradžios praėjo tiek laiko, jeigu būtų norėjęs, tikrai galėjo uždaryti savo gamyklą ir bendrovę Rusijoje. Tačiau tai padaryti delsiama, tikriausiai dėl to, nes į jo sąskaitas iš ten atkeliauja nemaži pinigai“, – sakė vieno universitetų studentė.

Mergina minėjo, kad jai asmeniškai teko pasijusti ne itin patogiai dėl Kauno mero verslo. Kartu besimokantys ukrainiečiai ėmė klausinėti, kodėl lietuviškiausiu vadinamas šalies miestas savo vadovu išrinko neva „prorusišką“ merą.

„Apie Kauną ir jo merą ėmė rašyti spauda Ukrainoje. Bendramoksliai iš Ukrainos atrodo labai sutrikę, klausinėjo, ar jis yra Rusijos mylėtojas, kodėl miesto meras taip elgiasi. Sunku jiems ką nors ir atsakyti, ypač kai klausiama, kodėl toks žmogus miesto vadovu išrenkamas“, – sakė pašnekovė.

Džiaugiasi darbais Kaune, bet piktinasi nenoru trauktis iš Rusijos

Kitas pašnekovas, pensinio amžiaus kaunietis sakė labai vertinantis Kauno merą dėl jo ūkiškumo, tačiau minėjo negalintis suvokti, kodėl jis iki šiol nenusikrato Rusijos šešėlio.

„V. Matijošaitis – puikus meras. Ir kelius sutvarkė, vaikų darželiuose vietų tik jo dėka atsirado. Mano sūnus anūkę į privatų darželį du metus leido, nes vietų nebuvo, didžiulius pinigus mokėjo. Dabar viskas kur kas geriau, autobusai, troleibusai nauji perkami“, – miesto meru džiaugėsi senjoras.

Visgi, jis sakė nesuvokiantis, kodėl prasidėjus karui prieš Ukrainą, V. Matijošaitis delsia stabdyti valdomo verslo veiklą Rusijoje.

Kaune vyko bendruomenių protesto akcija prieš merą V. Matijošaitį

„Karas aiškiai parodė, kas yra kas. Apie rusus, Rusijos piliečius buvau kur kas geresnės nuomonės. Dabar visas pasaulis pamatė, kad dauguma jų palaiko tą demoną V. Putiną, todėl su tokiais žmonėmis viskas baigta. Žinote, Lietuvoje gyvenantys rusai čia nieko dėti, bet tie, kurie už V. Putiną balsuoja... Tegul jie visi eina paskui tą savo karo laivą.

Jeigu visas pasaulis stabdo ryšius su Rusija, kodėl V. Matijošaitis dar kažką galvoja? Jis ką, naujienų nežiūri, nemato, ką rusai su eiliniais žmonėmis, moterimis, vaikais ir senukais išdarinėja?
“, – kalbėjo pensininkas.

Mokytoją sukrėtė mažųjų karo pabėgėlių išgyvenimai

„Anksčiau maniau, kad tai dirbtinai keliamas skandalas, kad mero nemėgstantys konservatoriai tiesiog rado tinkamą progą jam pakenkti. Bet dabar, po visų žudynių Ukrainoje visiškai pakeičiau savo nuomonę. Tai žmogus su akmenine širdimi. Bet kuris padorus verslininkas nemokėtų mokesčių valstybei, kuri siunčia kareivius žudyti vaikų“, – sakė pusamžė pedagogė.

Pašnekovė minėjo, kad karas Ukrainoje labai asmeniškai palietė ir ją pačią. Kuruojamoje klasėje mokosi ir keli karo pabėgėlių vaikai, tad žinanti, kokiomis nuotaikomis jie gyvena.

„Viena mano mokinukė, dar visai maža mergaitė net per pamokas nesiskiria su mobiliuoju telefonu. Ji vis laukia žinutės ar skambučio iš Ukrainoje likusio tėčio. O tėtis, kaip supratau kariauja fronte, vaikas puikiai suvokia, kad bet kurią dieną gali jo netekti. Ta pati situacija ir su kitais vaikais, neįsivaizduoju, kaip reikės elgtis, jeigu kuris iš jų vieną dieną nebesusisieks su savo tėčiu“, – kalbėjo mokytoja.

„Vičiūnų grupės” produkcija Rusijoje

Jos vertinimu, Ukrainoje vykstančio karo baisumų kontekste, V. Matijošaičio valdomos verslo grupės atstovų aiškinimai, kad veiklą Rusijoje stabdys jau netrukus, tačiau to iki šiol nepadaro, atrodo labai apgailėtinai.

„Kitas žmogus jo vietoje seniai būtų viską pabaigęs, nesvarbu, kiek jam tai kainuotų. O čia kažkoks atsikalbinėjimas vyksta, matomai, kad pinigai jam svarbiau už viską. Iš tiesų gėda dėl tokio mero, gėdą jis visam miestui padarė“, – kalbėjo moteris.

Už V. Matijošaitį nebalsuotų, bet nenori konservatorių sugrįžimo

„Už dabartinį Kauno merą nebalsuočiau, tačiau kol kas nematau alternatyvų. Verslas Rusijoje tegul lieka jo sąžinės reikalu, sugadins žmogus tarptautinę prekės ženklo reputaciją, niekas jo „viči“ lazdelių daugiau nepirks. Tačiau tikrai nenoriu, kad valdyti Kauno vėl ateitų konservatoriai, kurie dabar labiausiai rėkia prieš V. Matijošaitį“, – sakė nekilnojamojo turto srityje dirbantis verslininkas.

Jo vertinimu, V. Matijošaitis miestui padarė daugiau gerų darbų nei blogų. O blogąja jo savybe vadino arogantišką požiūrį į miestiečius ir negebėjimą, ar nenorą komunikuoti.

Kaune vyko bendruomenių protesto akcija prieš merą V. Matijošaitį

„Tai labiau asmeninės savybės, o tapus miesto meru jos tampa labai aiškiai matomos. Gal dėl to ir nesirodo dažnai viešumoje, nes paskui „ne kas“ gaunasi. Bet jis padarė ir gerų darbų, ne tik miestą ėmė tvarkyti, bet sutvarkė ir pačią savivaldybę. Pats žinau, kiek biurokratinių kliūčių anksčiau tekdavo įveikti norint gauti leidimą statybai ar rekonstrukcijai, dabar verslui kur kas lengviau dirbti, mažiau dirbtinių kliūčių“ – sakė nekilnojamo turto plėtotojas.

Pašnekovas sakė manantis, kad skandalas dėl verslo Rusijoje tikrai neprivers V. Matijošaitį atsistatydinti.

„Žinant jo charakterį, toks žmogus darys priešingai, nei nori konservatoriai. Jis iš principo nesitrauks, nes taip leistų laimėti konservatoriams, jis to tikai nedarys. Jau greičiau nesutiks dalyvauti rinkimuose, nei dabar savo noru atsistatydins“, – kalbėjo kaunietis.

Kauniečiams patinka „mero – bachuro“ įvaizdis ?

„V. Matijošaitis jau padarė savo pasirinkimą, jis parodė, kad verslas ir pinigai jam svarbiau už politinę reputaciją. Tuo pačiu jis užtraukė gėdą ir visam miestui“, – sakė kitas pašnekovas, humanitarinių mokslų doktorantas.

Teiginius apie tai, jog nutraukti įmonių veiklą gana sudėtinga, kad tai ilgas procesas jis vadino su realybe prasilenkiančiais plepalais.

„Pažiūrėkite, kiek tarptautinių korporacijų jau nutraukė bet kokią veiklą Rusijoje. Jie tai padaryti kažkaip sugebėjo, nors apyvartos ten nepalyginamai didesnės nei V. Matijošaičio „Vičiūnų“ rusiškame padalinyje. Dabar mes matome, kaip vyksta „vartymasis iš gaidžio“, o meras tai daryti tikrai moka“, – svarstė pašnekovas.

Kaune vyko bendruomenių protesto akcija prieš merą V. Matijošaitį

Jis prognozavo, kad savo noru V. Matijošaitis tikrai nesitrauks iš mero posto, nes tai reikštų jo pralaimėjimą.

„Supraskite, šis meras yra „Kauno bachuras“, toks jo mentalitetas. Ir jis tikrai nesileis, kad jam sąlygas diktuotų kiti, už jį žemesnėje hierarchinėje pakopoje stovintys žmonės, tai yra – eiliniai kauniečiai. O baisiausia tai, kad yra nemaža dalis kauniečių, kuriems toks jo „bachuriškas“, tarsi R. Kadyrovo elgesys Čečėnijoje labai patinka. Ir jie už jį toliau balsuos rinkimuose, jeigu tik jis dalyvaus, vėl išrinks meru...

O pats pasitraukti jis galėtų nebent itin kritinės situacijos atveju. Tiesą sakant, jis tokią galimybę visada turi, galėtų pasakyti, jog tai daro dėl sveikatos būklės. Juk žmogus jau amžiuje, po širdies operacijos, na ir kauniečiai jį suprastų. Tačiau, panašu, kad to tikrai jis nedarys“, – kalbėjo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)