Dalyvaudamas „Žinių radijo“ laidoje „Mes tikriname“ psichiatras atkreipė dėmesį, kad mus pasiekia ribota informacija apie V. Putiną, nes asmeniniai dalykai apie jį yra kruopščiai slepiami.

„Tenka spręsti iš jo veiksmų. Prisiminkime, kad labai įdomi buvo V. Putino atėjimo istorija – jis juk nebuvo joks žinomas politikas ir tas jo daugiau kaip dvidešimt metų trukęs valdymas parodo klasikinį tirono, diktatoriaus kelią“, – kalbėjo jis.

M. Marcinkevičiaus teigimu, tai tikrai nebuvo žmogus, kuris turėtų rimtų psichikos sutrikimų, ir jo veiksmai gana ilgą laiką, specialisto vertinimu, buvo logiški ir pragmatiški.

Pašnekovas priminė, jog pradžioje daugelis pasaulio lyderių džiaugėsi jo atėjimu: jis kūrė, nors ir tam tikra prasme kiek suvaržytą, visuomenę, bet iš kitos pusės – bendravo su pasauliu, pritraukė investicijų, bendradarbiavo.

„Tironais ir diktatoriais gimstama ar tampama? Mano atsakymas būtų vienareikšmiškas, kad jais tampama. Ir iš esmės juos tokius padaro visa aplinka“, – pabrėžė laidos pašnekovas.

Valdžia tvirkina

Anot jo, kalbant apie tapimą diktatoriumi verta prisiminti pasaką apie drakoną: karžygys nužudo drakoną ir paskui pats tampa drakonu.

„Frazė, kad drakonas mirė, tegyvuoja drakonas, parodo, kad beveik kiekvienas žmogus, nesvarbu, koks atėjo, per daugelį metų nesugeba pasipriešinti, nes valdžia tvirkina. Juk yra pasakymas – valdžia tvirkina, absoliuti valdžia tvirkina absoliučiai“, – kalbėjo jis.

Martynas Marcinkevičius

M. Marcinkevičiaus teigimu, kalbant apie atsakomybę, taip, sprendimus priima V. Putinas, tačiau kas V. Putiną padarė V. Putinu? Tai, anot jo, padarė Rusija, jos visuomenė.

„Diktatoriaus savybių turi daugelis, visos lyderiaujančios asmenybės turi ne visada pačių geriausių bruožų“, – patikino jis.

Psichiatro vertinimu, bet kuris žmogus, esant tokioms sąlygoms, taptų diktatoriumi, o pagrindinė to priežastis yra ta, kad žmogaus niekas nekontroliuoja, ir jis pradeda nejausti jokios atsakomybės.

„Tada tavo įtaka užauga tiek, kad nieko nebijai, ateina suvokimas, jog esi pusdievis“,– laidoje kalbėjo jis.

Specialisto teigimu, tokia situacija, kai virš jo – tik dangus, žmogui „nuneša stogą“.

Beje, tokių „mini diktatorių“ pasak M. Marcinkevičiaus, galime rasti ir daugybėje įmonių. Paprastai aplink juos susispiečia būrys garbintojų, kurie šneka tai, kas vadovui patinka.

Jo teigimu, diktatoriai per daugelį metų pavargsta, dažnai jie nebenori girdėti blogų naujienų, todėl atsikratoma sakančiais tiesą ir atsiranda pataikautojų ratas.

„Pataikautojai gauna labai didelių privilegijų, tiek finansinių, tiek kitokių. Tada žmogus atsiduria burbule. Žmogaus psichika, deja, dalykas paveikus. Jei visi aplink kažką sako, tu pradedi tuo tikėti“, – kalbėjo jis.

Psichiatro nuomone, pasikeitus diktatoriui Rusijoje viskas iš esmės liktų taip pat.

„Nemanau, kad V. Putinas asmeniškai Bučoje liepė nušauti dviratininką ar žmones surištomis rankomis įmesti į šulinį. Tačiau tai darydami žmonės yra ramūs, nes visą atsakomybę jie perduoda V. Putinui, tai yra diktatoriui. Tautai ir tamsiems žmonėms yra gerai, nes visada aišku, kas atsakingas. Svarbiausia, kad tu neprisiimi jokios atsakomybės už savo baisius darbus. O mes tai palaikome – paklauskime, kas atsakingas už žudynes Bučoje? Visi atsakys, kad V. Putinas, niekas nesakys, kad kažkuris kareivis“, – kalbėjo jis.

Baudžiauninkui reikia pono

Rusijoje, psichiatro teigimu, vyrauja baudžiauninko mentalitetas, o V. Putinas yra iš tų, kurie supranta, kad tokią liaudį išlaikyti geriausia tais pačiais baudžiavos principais.

Pasak specialisto, baudžiauninkui ponas, retkarčiais nemušantis kupros lazda, – blogas ponas. Baudžiauninkas, pasak jo, džiaugiasi gavęs į kuprą, ir jei ponas dėvi gražius kailinius, turi puikią karietą, tada jis yra labai geras ir gerbiamas.

Jis sutiko su istoriku ir žurnalistu Virginijumi Savukynu, kad kai negali žmonėms duoti gero gyvenimo, duodi ideologiją.

V. Savukynas „Žinių radijui“ kalbėjo, kad V. Putinas yra geras pavyzdys, ką didelė valdžia padaro iš žmogaus. Jis priminė, kad nors pradžioje jis atrodė provakarietiškas, vis dėlto V. Putino valdymo pradžia siejama su gyvenamųjų namų sprogimais.

„Buvo apkaltinti čečėnai, panašu, kad tai padarė Rusijos FST, jog žmonės balsuotų už V. Putiną, nes iki tol jis buvo niekam nežinomas. Jei pradedi savo aukštą politinę karjerą nuo nuodėmės, ji tave ir persekioja. Valdžia jį padarė tuo, kuo padarė, – visu žmogiškumo rėmus peržengiančiu asmeniu“, – kalbėjo jis.

Miega ramiai, nes neturi empatijos

V. Savukyno teigimu, nepaisant to, kad dėl jo sprendimo pradėti karą žūsta tūkstančiai žmonių, panašu, kad dėl to diktatorius miega ramiai.

Anot jo, pažvelgus arčiau į V. Putiną matyti, kad tai yra žmogus be empatijos: „Prisiminkime „Kursko“ tragediją – Rusijos povandeniniam laivui patyrus avariją ten buvusius jūreivius buvo galima išgelbėti. Bet nei prašyta pagalbos iš šalies, nei buvo vykdomi aktyvūs gelbėjimo darbai, ir jūreiviai mirė baisia mirtimi. Kai jo paklausė, kas nutiko „Kurske“, atsakė: „Jis paskendo.“ Visiškas empatijos nebuvimas savo šalies piliečiams kai ką rodo.“

Anot istoriko ir žurnalisto, prasidėjus karui Ukrainoje buvo manoma, kad jį privers apsigalvoti rusų kareivių žūtys. Tačiau V. Putinas į pasaulį žiūri kitaip nei Vakarų politikai – jis žiūri iš istorijos vadovėlio perspektyvos.

„Tai buvo aiškiai išdėstyta vasario 20 dienos kalboje, kai jis kreipėsi į Rusijos visuomenę. Koncepcija paprasta: Rusijos imperija, kuri egzistavo ir sovietmečiu, jis tą pabrėžė. Sovietų Sąjungos žlugimas – imperijos nuopuolis, dabar reikia ją atkurti. Jis nori patekti į vadovėlius, kaip atgaivinęs Rusijos imperiją, o jei žiūri iš istorijos vadovėlio perspektyvos, ar svarbu, 10, 20 30 ar 50 tūkstančių mirčių?“ – klausė jis.

Visą „Žinių radijo“ laidą klausykite čia: