Pasak jų, Rusijos mieste Belgorode ir vėl kažkas sproginėja: „Kas tai bebūtų – ukrainiečių darbas, ar vietinės problemos – tie bumbsėjimai Belgorodo gyventojus verčia susimastyti, ar tik neateis „denacifikacija“ į jų namus“.

Anot ekspertų, jau ir Belgorodo valdžiai užduodami klausimai apie miesto evakuaciją.

Aparačikas žvaliai atsako, kad ne, bet vien tokie klausimai daug ką pasako“, – rašo jie.

Vertindami Rusijos prezidento atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo pripažinimą, kad Rusija Ukrainoje patyrė reikšmingų nuostolių, „Locked N’ Loaded“ svarsto, kad tai gali būti bandymas nepasirodyti visišku idiotu atsakant į klausimą Vakarų žiniasklaidai, arba signalizuoti, jog ledkalnyje atsirado įtrūkimas ir Rusija galbūt linkusi ieškoti greitos išeities iš esamos padėties.

Tęsia atakas

Ekspertų teigimu, Charkivo sektoriuje agresorius intensyviai atakuoja miestą artilerija ir neleidžia miesto gynėjams vykdyti aktyvių karinių veiksmų kelio Kupianskas – Iziumas link.

Šiauriniame flange tęsiamos atakos Slaviansko ir Barvinkovos kryptimi, tačiau ir toliau agresorius niekur nepasistūmėjo.

„Maža to, ukrainiečiai didina aktyvumą Iziumo kryptimi. Antai pietinėje Doneco upės pusėje, netoli neseniai orkų užimtos Bražkivkos, sunaikinta agresoriaus kolona. Itin suaktyvėjo bandymai iš pietų prasimušti iki Slaviansko (iš Popasnos) ir Severodonecko (iš Novotoškivskės), tačiau ir vėl nesėkmingai“, – teigia jie.

Anot „Locked N’ Loaded“, rusai, matydami, kad Rubežnojėje puolimas nesiseka, pabandė pasigerinti pozicijas ir užimti Kreminą (apie 5 km į šiaurės vakarus nuo Rubežnojės) ir pasigerinti savo pozicijas aplink miestą.

„Norėjosi kaip geriau, gavosi kaip visada – ukrainiečiai ne tik apgynė miestelį, tačiau kontratakavo bei nustūmė priešą 10 km į rytus“, – teigia ekspertai.

Jie neatmeta, kad ukrainiečiai tik ir laukė tokio neatsargaus okupantų žingsnio, kadangi esant tokiai priešo pajėgų koncentracijai nustumti juos 10 km nėra taip paprasta.

„Jei turės pakankamai pajėgų, jie galėtų išvystyti šią sėkmę ir užeiti prie Rubežnojės esančiai grupuotei iš užnugario, pvz. užimti Varvarivką. Laikom kumščius“, – teigia jie.

Pietiniame flange, pasak karybos žinovų, Rusijos pajėgos atnaujino puolimą Marinkos sektoriuje – šį kartą puolama ne šiaurės vakarų link, o į vakarus Vuhledaro ir Velyka Novosylkos link.

Kitais žodžiais tariant, agresorius kiek keičia taktiką ir Vuhledaro bei Velyka Novosylkos problemą bando spręsti ne bukai atakuodami tuos miestelius nuo kontaktinės linijos, o bando smogti iš flango.

„Tiesa, ir vėl ukrainiečiai sėkmingai ginasi. Tuo pačiu orkai atnaujino intensyvų puolimą Mariupolyje, gynėjai kaunasi“, – rašo jie.

Anot jų, rusai baiminasi ukrainiečių puolimo nuo Charkivo ir todėl minuoja tikėtinus atakų ruožus.

Pietų kryptyje, ekspertų vertinimu, okupantams toliau nesiseka perimti Oleksandrivkos kontrolės.

Tokie rusų puolimai operacine prasme naudingi ukrainiečiams, kadangi jie turi galimybę pailsėti, persigrupuoti, o tuo pat metu agresorius eikvoja kaip pavasarinis sniegas jiems Chersone tirpstančius resursus. Chersono apylinkėse ukrainiečiai vykdo lokalias atakas, tačiau didelės sėkmės nėra.

Pabudo Lukašenka

Anot ekspertų, Baltarusijos teritorijoje esančios agresoriaus pajėgos tapo aktyvios – siekia neleisti permesi ukrainiečių pajėgas į Donbasą.

Jie rašo, kad nubudo Aliaksandras Lukašenka.

„Kurį laiką sėdėjęs tyliai, dabar jis pradėjo pasakoti apie kažkokias mistines Baltarusijos SOP (specialiųjų operacijų pajėgas – Delfi) operacijas išlaisvinant kažkokius fūristus – nieko neklauskit, mes patys dabar tik žvengt baigėm, – rašo ekspertai. – Gal šio susapnuoto žygdarbio paskatintas jis pareiškė, kad Baltarusija turi dalyvauti Ukrainos ir Rusijos taikos derybose. Tylėtų sau tyliai, o ne – pats vietos teisiamųjų suole šalia senuko – žiurkiuko ieškosi. Nieks už liežuvio netraukė“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)