„Vienas dalykas, kas mane labiausiai galbūt neramina ir baugina, tai kad šių metų biudžete, kokios išlaidos yra daromos, kas yra būtina – nuo gynybos iki paketo socialinio arba antiinfliacinio, kurį pristatė, – kalbama apie milžiniškas išlaidas, bet nieko nėra kalbama apie tvarų pajamų užtikrinimą į biudžetą“, – Žinių radijui penktadienį sakė parlamentaras.

Jis pabrėžė, kad tai bus didžiulis iššūkis, nes valstybė negalės visą laiką gyventi skolon.

„Galiausiai ta skola pradės ir smaugti mus“, – įspėjo jis.

Parlamentaro neįtikina finansų ministrės Gintarės Skaistės požiūris, kad Rusijai vykdant karą Ukrainoje, imtis mokesčių sistemos pertvarkos nėra tinkamas metas. Pasak politiko, tikslinant biudžeto projektą mokesčių klausimai neišvengiamai turės būti keliami.

„Reikia žiūrėti mokestinę sistemą, kuri jau buvo žadama atnešti sisteminį paketą užpraeitą rudenį. Niekur nedingsi, reikės peržiūrėti. Mokesčių sistema yra tikrai pakankamai diskutuotina, švelniai tariant, apie įvairias lengvatas, apmokestinimo netolygumus, galbūt ir naujų mokesčių atsiradimą“, – teigė jis.

Ekspremjero vertinimu, siekiant padidinti šalies biudžeto įplaukas, pajamų šaltinių galima ieškoti ne vienoje srityje.

„Kapitalo apmokestinimo dalykai turi grįžti. Galbūt ir tam tikri prabangos dalykai. Galbūt ir didesnis progresyvumas, nes bent dalį progresinių mokesčių sistemos jau sugebėjo mūsų Vyriausybė įvesti.

Tikrai taip nebus, kad vien tik skola galėsime gyventi. Turime žiūrėti, ieškoti tų mokesčių“, – savo pasiūlymus vardijo S. Skvernelis.

Pasak jo, reikia imtis valdančiųjų atidėliojamos mokesčių sistemos peržiūros ir galvoti apie kapitalo, prabangos mokesčius, toliau kurti progresinę mokesčių sistemą.

Vyriausybė prieš savaitę pristatė antiinfliacinių priemonių planą, kuriuo siekiama sušvelninti kainų augimą. Jame numatyti siūlymai didinti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD), senatvės pensijas, šalpos išmokas, vaiko pinigus, plėsti šildymo kompensacijų gavėjų ratą, sušvelninti dujų ir elektros kainų augimą gyventojams.

Seimas po pateikimo taip pat yra pritaręs biudžeto pataisoms, kuriomis išlaidas gynybai siūloma didinti iki 2,52 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)