„Tai, kas atsitiko nedideliuose miestuose aplink Kijevą, tokiuose kaip Buča, Hostomelis arba Irpinė, Borodianka jau sukėlė šoką visai žmonijai. Žinomas vokiečių filosofas Theodoras Adorno yra pasakęs, kad po Osvencimo poezija neįmanoma. Dabar galima kažką panašaus pasakyti apie Bučą“, – „Žinių radijo“ laidai „Dienos klausimas“ sakė A. Okara.

Politologas pasakojo, kad Buča yra nedidelis miestas, kuriame stovėjo kotedžai, didesni namai.

„Jis pavirto simboliu to siaubo, kuris dabar vyksta Ukrainoje. Ar tai galima pavadinti genocidu, (…) dar spręsis ateityje tarptautiniame teisme Hagoje arba galbūt bus sukurtas specialus tribunolas. Dabar dar gi nėra pasiekta taika, ir svarbiausias klausimas yra, kas laimės šį karą“, – kalbėjo A. Okara.

Politologas dėstė, kad dabar jau šis klausimas sprendžiasi ne Kijeve, nuo kur buvo atitrauktos Rusijos pajėgos.

„Dabar šis klausimas greičiausiai spręsis Donbase, linijoje nuo Charkivo iki Mariupolio“, – sakė A. Okara.

Pasak jo, susidūrimai ten lems ne tik Ukrainos ar Rusijos, bet ir viso pasaulio ar net žmonijos ateitį.

„Jeigu Ukraina bus užimta, tai kitos eilėje gali būti ir Moldova, ir Lietuva, kalbant apie Suvalkų koridorių. Aš manau, kad realybe tampa visa tai, kas dar visai neseniai atrodė siurrealistinėmis nesąmonėmis“, – kalbėjo A. Okara.

Silpnoji vieta – Suvalkų koridorius

Kalbėdamas apie pavojus mūsų regionui, politologas atkreipė dėmesį, kad Rusijos imperialistai ir šovinistai neigiamas nuostatas reiškia ne tik dėl Ukrainos, bet ir dėl Lenkijos, Baltijos šalių, kurias jie pagal sovietinį įprotį vadina „Pribaltika“.

„Labai populiari nuomonė, kad jei prasidės didelis karas tarp Rusijos ir NATO, tai „Pribaltika“ praras nepriklausomybę per valandas. „Net nepastebėsim kaip jas prarysime“, – sako jie“, – citavo A. Okara.

Pasak jo, šiuo požiūriu silpnoji vieta yra Suvalkų koridorius, tai yra siena tarp Lietuvos ir Lenkijos nuo Karaliaučiaus iki Baltarusijos.

„Viena, kai tai buvo tik aptarimai, o kita – kai dabar, po Rusijai įvestų sankcijų, Karaliaučius tampa izoliuotu regionu, ir nusigabenti iki jo iš motininės Rusijos yra pakankamai sudėtinga. Tas faktorius gali tapti tokiu, kuris gali išprovokuoti situaciją.

Rusija gali ultimatumu pareikalauti Lenkijos ir Lietuvos užtikrinti sausuma koridorių į Karaliaučių. Klausimas, kokia tada būtų Lietuvos ir Lenkijos reakcija“, – sakė A. Okara.

Jis kėlė klausimą, kiek kritinėje situacijoje suveiktų NATO penktasis straipsnis.

„Matome, kad NATO neskuba padėti Ukrainai, nors ji ir nėra jo narė“, – kalbėjo A. Okara.

Atominio ginklo panaudojimo tikimybė

Paklaustas apie atominio ginklo panaudojimo tikimybę, politologas teigė, kad ekspertai Rusijoje, Ukrainoje, Europoje ir JAV sutaria, kad artimiausiu metu atominio ginklo (tiek taktinio, tiek strateginio) panaudojimas tampa galimu, ir kad rizikos yra daugiau kaip 50 procentų.

„Ekspertų vertinimu, jeigu neatsiranda kompromisinės išeities iš šios sudėtingos karinės padėties, atominio ginklo panaudojimas gali tapti paskutine priemone“, – kalbėjo A. Okara.

Pasak jo, ekspertų manymu, jis gali būti panaudotas ne tik Ukrainoje, bet ir kurioje nors NATO šalyje.

Christo Grozev priminė tokį galimą tikslą – Lenkiją. Arba gali būti koks nors demonstracinis smūgis, tarkime, vandenyje. Toks smūgis parodytų Rusijos pasirengimą naudoti atominį ginklą situacijose, kurios neturi išeities“, – teigė A. Okara.

Pasak jo, vilties teikia žmogiškasis faktorius. Ekspertai viliasi, kad sprendimo priėmimo grandinėje atsirastų kažkas, kas vis dėlto nevykdytų įsakymo.

Sociologija ir Rusija

Klausiantiems, kodėl didžioji dalis Rusijos piliečių palaiko karą Ukrainoje, politologas pirmiausia atkreipia dėmesį į sociologijos šioje šalyje ypatybes.

„Autoritarinėje ir totalitarinėje visuomenėje negali būti laisvos sociologijos, ypač kai visuomenė yra šoko būsenoje. Kai prie tavęs prieina sociologas, ir klausia: „ar Jūs palaikote specialiąją operaciją, kurią mūsų valdžia pradėjo prieš banderinius fašistus, nacistus ir narkomanus? Ar palaikote mūsų drąsaus prezidento politiką?, atsakyti, kad nepalaikai, reikia drąsos“, – sakė A. Okara.

Vis dėlto, matydamas nuotaikas Rusijoje, jis būtų linkęs pasitikėti šia sociologija.

„Rusijos visuomenė yra hipnozės būsenoje. Bet kokios alternatyvios informacijos šaltiniai, kaip „Echo Moskvy“, Dozd“, „Novaja gazeta“ yra arba uždaryti, arba sustabdė veiklą. Per valstybinę žiniasklaidą nuo ryto iki vakaro pasakoja, kokia nuostabi yra specialioji operacija“, – teigė A. Okara.

Pasak jo, šio karo priežastis yra įrodyti ukrainiečiams, kad jie su rusais yra viena tauta.

„Ką Putinas yra parašęs savo įžymiajame straipsnyje pernai, apie ką jis daug kartų kalbėjo. Jis galvoja, kad ukrainiečius sugalvojo Rusijos priešai, ir reikia spręsti tą klausimą, dabar jau matome kokiomis priemonėmis“, – sakė A. Okara.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)