Lietuvą jie pateko iš Baltarusijos, į kurią, kaip patys teigia, atvyko iš Ukrainos, Lvivo miesto. Asmenys prisistato esantys tadžikų tautybės.

Tačiau Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis sako, kad nei amžiaus, nei asmens tapatybių patvirtinti neįmanoma, nes sulaikytieji su savimi neturi jokių asmens dokumentų.

„Nei asmens dokumentų, nei kitų įrodymų, kad jie iki atvykstant gyveno Ukrainoje, šie asmenys pateikti negalėjo, sakydami, kad neturi“, – sakė G. Mišutis.

Pirmieji šią šeimą miškuose aptiko Sienos grupės savanoriai. Pagal vietoje buvusio vieno iš jų – Andriaus – pasakojimą, iki patekimo į Lietuvą migrantai 20 dienų praleido kelyje: iš Lvivo miesto Ukrainoje iki Bresto Baltarusijoje jie keliavo 17-ka dienų, Breste Baltarusijos pasieniečiai juos sugavo ir atvežė prie sienos su Lietuva.

„Čia liepė bristi per pelkes ir eiti į Lietuvą, Lietuvoje jie praleido tris paras, kol mes juos sušalusius, permirkusiais rūbais radome miške. Vienas savanoris buvo sulaikytas pasieniečių, likusiems dviem neleista lydėti pareigūnų, kad galėtume įsitikinti, kur sulaikytieji yra nuvežti“, – sakė savanoris Andrius iš Sienos grupės.

Pasak savanorio, 40-ies moteris su 12-kos ir 17-kos metų mergaitėmis išvežtos greitosios medicinos pagalbos automobiliu į Alytaus ligoninę.

Teigiama, kad miške surasta moteris negalėjo paeiti dėl sutinusių ir nušaltų kojų pėdų. Galūnių nušalimas diagnozuotas ir jaunesniajai mergaitei, vyresniajai – sutinusios kojos, nelaiko šlapimo.

Vyras su mažamečiais sūnumis sulaikyti pasieniečių ir išvežti. Teigiama, kad į pasienio užkardą. Tačiau VSAT atstovas G. Mišutis atsisako pateikti, į kurią.

„Visi asmenys, kai juos suradome, buvo permirkusiais rūbais, sušalę, jų oda buvo pamėlusi, moteris negalėjo paeiti. Sunkiai paėjo ir vienas iš berniukų, devynmetis. Moteris į greitosios pagalbos automobilį teko nešti ant neštuvų, jos nepaėjo“, – sakė savanoris Andrius.

VSAT atstovas G. Mišutis neatmeta galimybės, kad norintys patekti nelegaliai iš Baltarusijos į Lietuvą migrantai gali naudotis situacija dėl karo Ukrainoje.

Jis teigia, kad pasieniečiai paskutiniu metu stebi naują neteisėtų migrantų bangą, kurie į Lietuvą per Baltarusiją patenka iš Rusijos. Tai daugiausia Indijos, Kubos, Afganistano piliečiais prisistatantys asmenys.

Praėjusių metų vasarą plūstelėjusios pirmosios migrantų bangos metu vyravo pabėgėliai iš Irako, Sirijos, Jemeno bei Afrikos valstybių.

Šuo metu Lietuvoje keliuose užsieniečių registracijos centruose yra laikoma apie 3000 migrantų.

Lietuvoje įvedus nepaprastąją padėtį dėl karo Ukrainoje, pagal galiojančias tvarkas ne per nustatytus sienos kirtimo punktus į Lietuvą patekę asmenys negali būti įleidžiami į šalies teritoriją.

Paklaustas, koks bus tadžikų šeimos, kurioje keturi vaikai, likimas, G. Mišutis sakė, kad tai priklausys nuo medikų sprendimo dėl jų sveikatos būklės.

Vėlų trečiadienio vakarą Delfi pasiekė žinia iš Sienos grupės savanorių, kad rytą sulaikytai šešių asmenų šeimai Europos Žmogaus Teisių Teismas skyrė laikinąsias apsaugos priemones – iki gegužės 5-osios minėti asmenys negali būti išstumti iš Lietuvos Respublikos teritorijos.

Turimais duomenimis, į Alytaus ligoninę rytą nuvežtos moters sveikata patenkinama, tačiau medikai visas tris ryte pristatytąsias paliko sveikatos būklės stebėjimui, pirminiais duomenimis, iki rytojaus ryto.

Trečiadienio pavakarę Delfi kalbinta Alytaus apskrities ligoninės Priimamojo skyriaus vedėja gydytoja Vilma Krušnienė teigė, jog lūžių ar kitokių sužalojimų nenustatyta, tačiau moteriai ir abiems jos dukroms konstatuota bendras kūno atšalimas, išsekimas. Medikei nerimo kėlė ir moters kraujotakos sistemos būklė, todėl buvo nuspręsta skirti infuzoterapiją ir palikti stebėti būklę.

„Į mano klausimą, kuo skundžiasi, moters pirmieji žodžiai buvo – ar manęs čia niekas nemuš? Užtikrinau, kad tikrai ne. Pasirodo, kaip pasakojo moteris, baltarusių pasieniečiai juos mušė guminėmis lazdomis. Kaip pasakojo pati moteris, mušė per dubens kaulus, kojas, nugarą“, – sakė medikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)