Krematorsko stotis, nutolusi maždaug 100 kilometrų nuo Donecko – pilna. Tūkstančiai ukrianiečių palieka namus.

„Man dėl vaikų baisu, anūkų“, – sakė viena ukrainietė.

Kita kalbėjo, jog net nežino, kur važiuoja, bet į namus tikisi grįžti.

Kai pasaulis pamatė, ką rusai po savęs paliko Bučoje prie Kyjivo, Krematorsko gyventojai paraginti išvykti, kol dar nėra vėlu.

„Po to, kas įvyko, mes iš priešo tikimės bet ko. Tikimės visko“, – kalbėjo Donecko srities gubernatorius Pavlo Kyrylenko.

JAV skelbia, kad kad būtent Donbaso regione rusai planuoja naujus puolimus.

„Mes tikime, kad Rusijos kariuomenė sutelkė pastangas į Donbasą. Tikime, kad atitraukus pajėgas nuo Kyjivo, Černihivo, Sumų, jie ketina pertvarkyti šiuos dalinius. Galbūt net papildyti naujais kariais ir panaudoti kitose vietovėse. Manome, kad labiausiai tikėtina vieta yra Donbasas“, – teigė Pentagono atstovas spaudai John Kirby.

„Grėsmė kol kas sumažėjo Kyjivui. Vis dėl to grėsmė Ukrainai nei kiek nesumažėjo. Net sakyčiau, kad ji didesnė, nei buvo prieš tai. Todėl, kad rusų kariai, deja, mokosi“, – sakė atsargos pulkininkas Aurimas Navys.

Anot Pentagono, nuostolius patyrusius dalinius rusai išveda į Baltarusiją, Rusiją ir bando juos atkurti.

„Dabar jie koncentruojasi dvejomis kryptimis, iš penkių krypčių likus dviem pajėgos yra koncentruotos. Ir koncentruotą smūgį yra labai sunku jį sulaikyti. Dėl to manau, kad būtina ir toliau tęsti paramą, kurią NATO šalys duoda Ukrainai“, – teigė A. Navys.

Ukrainos žvalgyba skelbia, kad Rusijos 64–oji motorizuotoji šaulių brigada, vykdžiusi žudynes Bučoje keliauja į rytus. Anot ukrainiečių, brigada iš Bučos pasitraukė į Baltarusiją, tada į Rusiją. Ir trečiadienį pajudės Charkivo kryptimi.

„Per anksti sakyti, ar kuri nors iš šių grupių jau aprūpinama atsargomis ir vėl įtraukiama į kovą. To dar tikrai neįvyko“, – kalbėjo Pentagono atstovas.

Rusijoje prasidėjo slapta mobilizacija. Vakarų pareigūnai skelbia, kad šaukimus į karą gavo 130 tūkstančių rusų, o Ukraina skelbia, kad Rusija tikisi surinkti 60 tūkstančių naujų karių.

„Pats mobilizacijos procesas užtrunka, nes reikia sudaryti sąrašus, iškviesti mobilizuotus asmenis į medicininę patikrą. Tie, kurie atvyksta ir nepabėga, tinkamus paskirti į kažkokius mokomuosius dalinius, juos apginkluoti, aprengti, apmokyti prireiks maždaug 2–3 mėnesių“, – teigė kariuomenės atsargos majoras Darius Antanaitis.

Dabar rusai Donbase juda lėtai, su dideliais nuostoliais, didelėmis kolonomis juda keliais.

„Mane kartais stebina jų taktiniai sprendimai. Manau, kad jie vadovaujasi taisyklėmis, kurios egzistuoja dar nuo sovietų laikų. Čia stovinčių žmonių akyse nėra jokios baimės, jokios sumaišties. Visi žino, ką daryti. Rusai neturi šansų“, – sakė vienas Ukrainos karys.

Tie patys 15 ukrainiečių karių prieš kelias savaites sustabdė 1,5 kilometro ilgio šarvuotos technikos kolona.

Rusija bando neigti kraupias civilių žudynes Ukrainoje, bet kartu propaganda atvirai dėsto – ką Rusija turi padaryti su Ukraina.

Teigiama, kad patys didžiausia naciai – pirmiausia Ukrainos kariai, turi būti likviduoti. Anot rusų – jų perauklėti nebeįmanoma. Eiliniai ukrainiečiai vadinami pasyviais naciais ir teigiama, kad jie turi patirti karo sunkumus, kad išpirktų kaltę.

Rusai kalba, kad okupuotose žemėse reikia kurti represines struktūros 25 metams, neva turi užaugti nauja, perauklėta karta. Tekus atsitraukti nuo Kyjivo, rusai skelbia, kad vakarų Ukraina greičiausiai nebus prorusiška, todėl būtent dėl to rytų Ukrainoje teks nuolat laikyti karius.

„Kuriama psichozė, kad vos ne Rusija kovoja savo žūtbūtinį išlikimo karą, kad karas vyksta net ne su Ukraina, bet su JAV. Ir kad kiekvienas rusas turi gintis, panašiai. Tai ta psichozė yra kuriama. Tai Putinas kuria tokią situaciją, iš kurios galima tikrai suprasti, jog šitas mėnuo gali būti ne mažiau lemtingas, nei buvęs prieš tai“, – LNK sakė Mykolo Romerio universiteto (MRU) dėstytojas Alvydas Medalinskas.

Kadenciją baigusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė interviu JAV televizijai sako, kad vakarai vis dar daro per mažai.

„Nepakankamai visiškai, nei atgrasymu, nei ekonomiškai. Mūsų sankcijos yra skylėtos, jos leidžia Putinui išgyventi, net atkurti rublio kursą. Kariniame fronte Ukraina taip pat prašo daugiau ir efektyvesnės ginkluotės. Ir mes vis dar negirdime“, – teigė D. Grybauskaitė.

Anot jos, vakarai kol kas parodė tik savo silpnumą atitinkamai reaguoti į Rusijos agresiją.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: