Ukrainos vadovas pirmadienį Bučoje kalbėjosi su tais, kuriems rusų karių skerdynes išgyventi pavyko.

„Mes žinome – tūkstančiai žmonių išžudyti, su nupjautomis galūnėmis, išprievartautos moterys, nužudyti vaikai. Tai žiauriau už genocidą“, – sakė V. Zelenskis, besilankydamas Kyjivo rajone esančiame mieste.

Bučos gyventojai pasakoja, kad rusų kariai su ukrainiečių vaikais žaidė „safarį“ – liepė vaikams bėgti, o patys šaudė jiems į kojas. Moteris ir jos kūdikis sušaudyti mašinoje.

„Labai gerai, kad čia yra žurnalistų, norime parodyti visam pasauliui, kas čia nutiko, ką padarė rusų kariai, Rusijos Federacija taikoje Ukrainoje“, – sunkiai žodžius rinko V. Zelenskis.

Nuogų, išprievartautų ir nužudytų moterų kūnai numesti ant šaligatvio, kai kuriuos bandyta sudeginti. Prievartautos net dešimtmetės mergaitės. Tai tik dalis to, ką rusų kariai paliko Bučoje.

Ukrainiečiai aptiko daugiau nei 400 civilių palaikus.

„Jis nuėjo pasiimti malkų, kai staiga rusai pradėjo šaudyti. Jie pataikė jam į kulną, sutraiškė kaulą ir žmogus parkrito. Šaulys sušuko – nerėk arba nušausiu. Tada jie šovė jam į koją, tada – į krūtinę. Paskutinis šūvis buvo netoli smilkinio, tai buvo kontrolinis šūvis į galvą“, – pasakojo viena vietinė gyventoja.

Netoli Ukrainos sostinės esančio Motyžino kaimo viršininkė Olga kartu su vyru, sūnumi taip pat buvo nužudyti. Jų kūnai sumesti į bendrą duobę su kitais nužudytais civiliais.

„Tai mūsų merė Olga, jos vyras Igoris ir sūnus Saša. Jie kovo 23 dieną buvo pagrobti iš kaimo“, – pasakojo vietinis gyventojas.

Reaguodama į šiuos žiaurumus Užsienio reikalų ministerija (URM) pirmadienį pranešė, jog nuspręsta pažeminti diplomatinį atstovavimą tarp Lietuvos ir Rusijos iki reikalų patikėtinio. Kitaip sakant, Rusijos ambasadoriui Lietuvoje Aleksejui Isakovui nurodyta išvykti.

Analogiškai – Lietuvos ambasadorius Rusijoje Eitvydas Bajarūnas grįš į Lietuvą artimiausiu metu.

„Apie šiuos sprendimus šiandien informavome savo ES ir NATO partnerius bei pakvietėme padaryti tą patį“, – pirmadienį sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Taip pat priimtas sprendimas uždaryti Rusijos konsulatą Klaipėdoje. O Lietuvos ambasadorius Ukrainoje grįžta dirbti į Kyjivą.

„Rusijos okupacinių pajėgų brutalumas peržengia bet kokias civilizuoto pasaulio normas. Tai, ką pasaulis išvydo Bučoje, deja, gali būti tik pradžia. Išlaisvindami kitus miestus galime išvysti ir daugiau kraupių karo nusikaltimų pavyzdžių“, – teigė ministras G. Landsbergis.

Ukrainos valdžia Vladimiro Putino armiją lygina su ISIS teroristais.

„Manau, kad tai yra turinys naujoms byloms Hagoje, Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme. Manau, kad bus daug įrodymų. Ir mes pamatysime naują Niurnbergo procesą“, – žurnalistams sakė Ukrainos gynybos ministras Oleksejus Reznikovas.

Savo ruožtu Kremlius kitus vėl bando išteplioti tuo, ką patys ir padarė. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas teigė, jog medžiaga iš Bučos – suklastota. Kaltinimus jie neigia ir sako, jog tai neva yra Ukrainos radikalų provokacija.

„Rusijos kariškiams pasitraukus pagal susitarimą, po kelių dienų ten įvyko inscenizacija, kurią dabar visais kanalais ir socialiniuose tinkluose reklamuoja Ukrainos atstovai bei jų globėjai iš Vakarų“, – kalbėjo jis.


Rusija pasiskubino pirmoji paprašyti surengti specialių Jungtinių Tautų (JT) saugumo tarybos posėdį šiems kaltinimams aptarti. Bet JAV pareiškė, jog niekas ant šio kabliuko neužkibs.

„Reikia tarptautinio tyrimo. Mes matome, ką rusai daro, – iš karto sako, kad čia Ukrainos nacionalistų provokacija. Tai geriausia būtų atsverti pasiuntus misiją žmonių iš įvairių Vakarų šalių, deleguotų prokuratūrų, kad galėtų tirti ir visus nusikaltimus fiksuoti“, – LNK sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Laurynas Kasčiūnas.

Ukraina teigia, kad tai, kas įvyko Bučoje, galima apibūdinti tik kaip genocidą.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad Hagos tribunolo prokurorų tyrimas gali būti pradėtas ir nelaukiant oficialių Ukrainos valdžios kreipimųsi. Nors jie jau gauti.

„Kaip tai ateityje atrodytų? Manyčiau, kad greičiausiai atrodytų panašiai kaip Serbijos variantas. Kai politiniai vadovai buvo pripažinti atsakingais už tas žudynes, kurias vykdė serbų kariai“, – sakė krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.

Pagal Tarptautinę teisę genocidas yra rimčiausia, bet jį sunku įrodyti. Genocidas apibrėžiamas kaip sąmoningas ir sistemingas žmonių naikinimas dėl jų priklausymo etninei, tautinei, religinei ar rasinei grupei.

„Galbūt genocido požymių yra. Bet tai – ir teisinio tyrimo dalykas. Toliau – precizinis kvalifikavimas. Bet kuriuo atveju, čia yra nusikaltimai žmoniškumui, kaip minimum. Kaip minėjau, teisinės atsakomybės požiūriu tai ypatingo skirtumo nesudaro“, – LNK sakė buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas, dabar Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas.

Ir vienu, ir kitu atveju atsakomybė tenka ir pačiam V. Putinui. Taip pat tam nėra senaties termino.

Teisininkas D. Žalimas pabrėžia, kad karo nusikaltimus rusai vykdo nuo pat pradžios.

„Šia prasme tai gal yra psichologinio lūžio momentas“, – svarstė jis.

O Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys teigia, jog rusų karių elgesys jo nenustebino.

„Man tai nieko naujo ir nieko stebinančio. Jeigu pasižiūrėtume istoriškai, kaip jie elgėsi okupuotuose kraštuose“, – sakė jis.

ES rusių karių įvykdytus žiaurumus pasmerkė ir paskelbė, kad skubiai svarstys naujas sankcijas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: