Delfi pasiekė informacija, kad pirmadienį aptiktas Sirijos pilietis 5 dienas praleido pelkėse, tik neaišku, Lietuvos ar Baltarusijos teritorijoje.

Jis buvo smarkiai sušalęs ir skundėsi skausmais inkstuose, todėl situaciją įvertinę pasieniečiai nusprendė siųsti ne atgal į Baltarusiją, o nugabenti apžiūrai į Varėnos ligoninę.

Pranešama, kad šis vyras Sirijoje persekiojamas dėl savo tikėjimo – jis yra krikščionis.

Informaciją, kad siras išties aptiktas Lietuvoje ir buvo nugabentas į ligoninę Delfi patvirtino Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis.

„Toliau spręs medikai“, – ką planuojama daryti dėl šio atvykėlio sakė VSAT atstovas.

Šiam sirui pavyko nepastebėtam pereiti pasienio ruožą, jis aptiktas maždaug 10 kilometrų nuo sienos atstumu Marcinkonių kryptimi.

Migrantams saugu Baltarusijoje?

Anksčiau migrantui tai būtų padėję likti Lietuvoje, VSAT vadas Rustamas Liubajevas praėjusių metų lapkričio pradžioje yra minėjęs, kad tie, kuriems pavyksta įveikti 5 kilometrų pasienio ruožą į Baltarusiją grąžinami nebebus.

Tačiau pasak G. Mišučio, dabar tokia tvarka nebegalioja. Kovo 10 dieną Seime priimtame nutarime dėl nepaprastosios padėties įvedimo nurodoma, kad neteisėtai sieną kirtę žmonės į Lietuvą negali būti įleidžiami.

„Šiame Seimo nutarime nebėra jokių nustatytų teritorijų, o sakoma, kad negali būti įleidžiami į Lietuvą. Tas siras nėra įleistas į Lietuvą“, – paaiškino G. Mišutis.

G. Žagunio užkarda

Seimo nutarime yra išlyga, kad net neteisėtai ir be dokumentų sieną kirtę žmonės gali būti priimti į šalį, jei jie bėga nuo karinės agresijos ar persekiojimo. Tiesa, tikėtina, kad sirui, kaip ir kitiems sieną neteisėtai ir Baltarusijos bandantiems kirsti migrantams, ši išlyga negalios.

„Jis, kaip būna tokiais atvejais, legaliai, sąmoningai ir tikslingai atvyko į Baltarusiją, t. y. šalį, kuri jam daugiau mažiau saugi ir kurioje, jei jau jam buvo kilusios kažkokios grėsmės kilmės šalyje, jis santykinai gali būti saugus. Jei jis norėtų dar didesnės apsaugos, turėtų nustatyta tvarka kreiptis į ambasadą ar vykti per kontrolės punktą ir prašytis prieglobsčio Lietuvoje.

Jis šiuo atveju pasirinko neteisėtą patekimą į Lietuvą greičiausiai kaip didžioji dauguma tokių neteisėtų migrantų siekdamas patekti į Vakarų Europą, bet neturėdamas kelionės tikslo Lietuvos. Toks pirminis vertinimas, jis, aišku, bus patikslintas“, – sakė VSAT atstovas, paklaustas, kaip vertinama, ar siras nebėga nuo persekiojimo.

Fiksuojami rekordai

Neteisėtos migracijos mastas pastaruoju metu padidėjo – per pirmas tris balandžio dienas į Lietuvą iš Baltarusijos nenustatytose vietose brovėsi daugiau migrantų nei per atskirai paimtus sausį ar vasarį. Palyginti su dviem pirmais atskirai paimtais metų mėnesiais, kovą iš Baltarusijos į Lietuvą bandžiusių įsiveržti atėjūnų pasieniečiai apgręžė maždaug 5 kartus daugiau.

Iš viso šiemet VSAT, vidurnakčio iš sekmadienio į pirmadienį duomenimis, iš Baltarusijos į Lietuvą draudžiamose vietose neįsileido 1245 neteisėtų migrantų.

Per tris pirmas balandžio dienas pasieniečiai apgręžė 161 tokį užsienietį. Sausį į Lietuvą iš Baltarusijos buvo neįleisti 139 migrantai, vasarį – 161. Kovą šis skaičius padidėjo apie 5 kartus ir buvo 784.

Bandžiusiųjų šiemet iš Baltarusijos neteisėtai patekti į Latviją yra 2597. Sausį tokių užsieniečių buvo 1461, vasarį – 863. Kovą apgręžtų migrantų skaičius gerokai sumažėjo ir siekė 267, o balandį jis dar labiau krenta.

Neįleistųjų į Lenkiją šiemet yra 3318 (be sekmadienio duomenų). Sausį į šią šalį iš Baltarusijos neprasiveržė 994 tokie užsieniečiai, vasarį jų sumažėjo iki 488. Kovą neteisėtos migracijos iš Baltarusi–jos spaudimas Lenkijai pakilo pusketvirto karto – neįleisti 1697 atėjūnai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)