Pasak Kyjivo mero Vitalijaus Kličko Ukrainoje mirtis persekioja kiekvieną civilį, nes priešo bombos nesirenka, ką užmušti.

Rusija užsipuolė Ukrainą, esą jos sraigtasparniai atakavo Belgorodo naftos bazę Rusijoje, netoli sienos su Ukraina. Pasak rusų – tai apšaudė ukrainiečių sraigtasparniai. Rusija pabrėžia, kad tokia ataka nepadeda derėtis.

Penktadienį Indijoje viešėdamas Rusijos diplomatijos vadovas sakė, jog derybose yra poslinkių.

Okupantai jau apleido ir Černobylio atominę elektrinę, išvažiavo kolonomis į Rusiją. Bet spėjo apvogti – paėmė kompiuterius, netgi puodus.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad Rusija dabar ruošiasi intensyviai pulti Donbase, Mariupolyje ir Charkivo kryptimi. O ginti šias žemes bus iš tiesų sunku.

„Turime suprasti, kad tai yra dalis Rusijos kariuomenės taktikos, mes žinome jų planus, ką jie planuoja, ką jie ruošiasi daryti. Jie traukiasi iš ten, kur juos įveikėme, kad susikoncentruotų į kitas svarbias kryptis, tas, kuriose mums labai sunku“, – į žmonės kreipėsi Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

V. Putino keisti manevrai JAV prezidentui Joe Bidenui kelia skepsį.

„Kol kas nėra jokių aiškių įrodymų, kad jis atsitrauktų nuo Kyjivo, bet yra įrodymų, kad jis stiprina pajėgas Donbase. Dėl V. Putino aš vertinu šiek tiek skeptiškai – dar nėra aišku, ar jis iš tikrųjų atsitraukė“, – sakė JAV lyderis.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis įspėja, kad Rusija, panašu, ketina užimti trečdalį Ukrainos. Bet Ukraina sėkmingai tęsia kontratakas šalies šiaurėje – netoli Kyjivo sunaikino rusų tankų koloną.

„Visi, kurie galvojo, kad įmanoma atkurti antrąją Sovietų Sąjungą, pagal V. Putino ambicijas, štai čia mes jas ir griauname. Už mūsų naują Ukrainos istoriją“, – teigė ukrainietis karys Ruslan.

Pastiprinimą Ukrainai kovoti su Rusija siunčia Australija – atsiųs dar šarvuotų kovos mašinų.

Europos Sąjunga surengė virtualų viršūnių susitikimą su Kinija, augant nerimui dėl jos suartėjimo su Rusija. Ir Kinija vėl rėžė rusų propagandą – apkaltino JAV karo Ukrainoje kurstymu ir pareiškė, jog po Sovietų Sąjungos žlugimo NATO iš viso neturėjo likti.

„Būdamos krizės dėl Ukrainos kaltininkės ir pagrindinės jos kurstytojos, JAV po 1999 metų per pastaruosius du dešimtmečius penkis kartus plėstis į rytus, spausdamos Rusiją į kampą“, – kalbėjo Kinijos Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijian.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: