Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Politikos ir diplomatijos instituto dekanas prof. Šarūnas Liekis teigė, jog vaizdai iš Bučos yra labai liūdinantys.

„Ir patvirtina daugybės stebėtojų išankstinę nuomonę, kad šitas karas bus lydimas ir ženklių žmogaus teisių pažeidimų. Na, civilių žudymas, prievartos prieš juos. Visa tai pasitvirtino. Dabar kalbant, kodėl taip įvyko. Akivaizdu, kad, iš vienos pusės, planinga politika kontroliuoti teritoriją, tada žmonės persekiojami, laužomos rankos, reikalaujama nuolankumo. Iš kitos pusės – visa valdymo struktūra Rusijos kariuomenės pairusi ir yra rimtų problemų su disciplina“, – sakė Š. Liekis.

Jis teigė, jog tokiame chaose vyksta nusikaltimai žmoniškumui.

„Tas reiškinys karo atveju nėra labai išsiskiriantis. Bet reikia tikėtis, kad šie nusikaltimai žmoniškumui padės Ukrainai mobilizuoti pasaulio opiniją savo naudai. <…>. Kodėl rimtai nesirūpinama Ukrainos pergale?“ – klausimą „Žinių radijo“ laidoje kėlė Š. Liekis.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas, LRT bendradarbis Alvydas Medalinskas klausė, kada Vakarai pereis prie antrojo etapo tiekiant ginkluotę Ukrainai.

„Kalbant apie politinius niuansus – kitas klausimas, daug svarbesnis. Ką daro ne JAV, o Didžioji Britanija, – kada Vakarai pereis prie to antrojo etapo teikiant karinę ginkluotę ukrainai. Rusija turi tikslą visai atskirti Ukrainą nuo jūrų. <…>. Ir ten gynybai reikia raketų, nukreiptų prieš laivus, kol kas Ukraina atsišaudo pasenusia ginkluote, ne tokia modernia, kurią turi Rusija.

Ir mes turėtume savęs neapgaudinėti – Lietuvoje itin mažai turime informacijos, bet vyksta labai dideli dalykai Donbase. Rusija sukoncentravo savo pajėgas ten, kur labai daug teritorijos paimta. <...> Visa tai – labai rimti žingsniai, ne mažiau rimti nei paimti Kyjivą. Ir Vakarai neturi būti tik stebėtojai“, – kalbėjo politologas A. Medalinskas.

Jis teigė, jog gali būti daugiau Ukrainos miestų, kurie patyrė Bučos scenarijų.

„Tokių vietų gali būti ir daugiau. Manau, kad tarpiniame punkte tarp Berdiansko ir Zaporožės irgi gali būti nužudytų po tardymų požemiuose“, – sakė A. Medalinskas.

Jis teigė, jog Vakarai turėtų atsipeikėti, o skerdynės Bučoje gali būti tam priežastis.

Delfi primena, kad visą pasaulį apskriejo nuotraukos iš netoli Kyjivo išsidėsčiusio nedidelio Bučos miestelio, kur po Rusijos karių pasitraukimo gatvėse buvo rasti daugybės civilių lavonai. Ukraina teigia, kad dėl to kalti miestą prieš tai okupavę Rusijos kariai. Maskva atsakomybės kratosi.