„Partija yra demokratinė ir partija svarsto visus klausimus pagal poreikį ir pasiūlymą. Aš manau, kad laikui bėgant svarstysime. Po trijų savaičių bus tarybos posėdis ir svarstysime“, – Eltai teigė europarlamentaras.

Visgi partijos lyderis neskubėjo konstatuoti, kad tokiems kaip Z. Jedinskis jo vadovaujamoje partijoje nėra vietos. Viena vertus, V. Tomaševskis akcentavo, kad LLRA-KŠS nepritaria Z. Jedinskio viešai skelbtoms mintimis, kad Lenkija turi palikti NATO bei ES ir sukurti sąjungą su Rusija. Jo teigimu, tokie vieno iš partijos lyderių pasisakymai yra labai neetiški. Kita vertus, pasak LLRA-KŠS pirmininko, tai yra asmeninė Z. Jedinskio nuomonė, kuris, be kita ko, yra nuo vaikystės kitoks nei yra kiti.

„Jis toks visada buvo. Jis nuo vaikystės toks, greičiausiai toks ir liks. Jis nebuvo pionierius, netgi nebuvo spaliukas, jis kovojo ir jis toks yra. Jis visada ėjo prieš srovę. O dabar padarė tai, ko neturėjo daryti“, – konstatavo V. Tomaševskis ir Z. Jedinskio pasisakymą prilygino gitaros brazdinimui laidotuvių metu.

„Jis pasielgė labai neetiškai. Jis tarsi atėjo į laidotuves ir pradėjo groti gitara“, – vaizdingai bandė kalbėti politikas.

Tačiau LLRA-KŠS pirmininko nepasitenkinimą sukėlė ne tik kolegos absurdiški samprotavimai, bet ir politinių oponentų reakcija, reikalaujant kuo griežtesnio ir nedviprasmiško Z. Jedinskio pasmerkimo. Vienas iš valdančiųjų – Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas net pareiškė, kad jei apie Z. Jedinskio pasamprotavimą artimiausiu metu nepasisakys V. Tomaševskis, jis siūlysiąs sutarti, kad Lenkų rinkimų akcija negali pasirašinėti nacionalinių susitarimų užsienio politikos ir nacionalinio saugumo bei gynybos srityse.

„Pasisakymai (Z. Jedinskio – ELTA) yra pasmerkti, tą padarė mūsų atstovai. Mes nepritariame šiems žodžiams. Tačiau tai nereiškia, kad mes apie tai dabar kalbėsime kiekvieną dieną. Buvo atsiribota nuo žodžių ir tai yra asmeniniai žodžiai, mūsų partijos politika yra kitokia. Taškas“, – sakė V. Tomaševskis.

Zbignev Jedinskij

Apskritai, jo teigimu, viešojoje erdvėje kilusi reakcija dėl jo vadovaujamos partijos nario pasisakymo yra ne kas kita, kaip tik „dirbtinis ažiotažas“.

„Tai yra dirbtinė problema, tai dirbtinis ažiotažas. Norima nukreipti dėmesį keliant diskusiją. O diskusijos čia neturėtų būti“, – teigė jis ir žėrė viena po kito kaltinimus Liberalų sąjūdžiui.

„Dėmesį bando nukreipti korumpuoti liberalai. Jie nori, kad mes kalbėtume apie kažkokius kitus dalykus. Mes turime aiškią poziciją – mes palaikome eurointegracinę kryptį. O partija, kuri yra korumpuota, nori nukreipti dėmesį kitur“, – piktai aiškino V. Tomaševskis.

Antradienį Z. Jedinskis savo feisbuko paskyroje pareiškė, kad Lenkija turi palikti NATO ir ES ir sukurti sąjungą su Rusija.

„Lenkija turi kuo skubiau palikti NATO ir ES ir sukurti sąjungą su Rusija. Tai bus stipriausia slavų šalių sąjunga, paremta krikščioniškomis ir šeimos vertybėmis, kuri bus naudinga Lenkijos piliečiams, o ne kažkam iš kitos vandenyno pusės“, – asmeninėje feisbuko paskyroje teigė Z. Jedinskis.

Dalis politikų pasigedo aiškesnio ir griežtesnio Z. Jedinskio, kuris dirba parlamentaro Česlavo Olševskio patarėju Seime, įvertinimo iš LLRA-KŠS atstovų.

Penktadienį Vilniaus miesto tarybos Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Krikščioniškų šeimų sąjunga“ frakcijos nariai pareiškė, kad atsiriboja nuo buvusio parlamentaro Z. Jedinskio viešų pasvarstymų, kad Lenkija turėtų palikti Europos Sąjungą ir NATO bei megzti ryšius su Rusija. Tai, kad LLRA-KŠS nepritaria Z. Jedinskio mintims, teigė ir Č. Olševskis. Tačiau kartu jis pažymėjo, kad kiekvienas turi teisę į nuomonę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)