Kaip pranešė prokuratūra, kovo viduryje su pareiškimu dėl galimai planuojamų neteisėtų įvaikinimo atvejų į policiją kreipėsi Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, prašydama išnagrinėti ir įvertinti minėtų vaikų iš Ukrainos atvežimo į Lietuvą aplinkybes.

Tyrimą iš pradžių pradėti atsisakyta, tačiau generalinė prokurorė panaikino kovo 24 dieną policijos priimtą nutarimą ir pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Pasak prokuratūros, Vaiko teisių apsaugos tarnybos pareiškime, be kitų tikrintinų duomenų buvo nurodyta, kad keletas kartu su minimais vaikais kovo 2 dieną į Lietuvą atvykusių suaugusiųjų turi ketinimų dalį šių vaikų išvežti į kitą valstybę.

Tai daroma neva laikinam svečiavimuisi šeimose, tačiau kiti duomenys, prokuratūros teigimu, leidžia manyti, kad juos ketinama įvaikinti.

„Abejones dėl tokių ketinimų teisėtumo bei skaidrumo kelia ir tai, kad Lietuvos institucijoms iki šiol nėra pateikta jokių Ukrainos institucijų sprendimų ir oficialių dokumentų, kurie patvirtintų, kad toks šių vaikų išvežimas iš Ukrainos ir jų įvaikinimas kitoje valstybėje yra pilnai suderintas, pagrįstas ir teisėtas“, – rašoma pranešime.

Susipažinusi su turima medžiaga ir įvertinusi, kad jos nepakanka konstatuoti, jog vaikų išvežimas ir įvaikinimas nėra galimai daroma nusikalstama veika, generalinė prokurorė priėmė sprendimą pradėti ikiteisminį tyrimą.

Jo metu, teisėsaugos teigimu, bus gauti detalesni faktiniai duomenys, išsiaiškintos visos reikšmingos aplinkybės, susisiekta su atitinkamų užsienio valstybių institucijomis ir priimtas galutinis procesinis sprendimas.

Šiuo metu minėtiems vaikams Lietuvoje yra paskirta institucinė globa, ją vykdo rajoninis paramos šeimai ir vaikams centras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją