„Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė smerkia cinišką išpuolį, įvykdytą sakralioje Panerių masinių žudynių vietoje. Institucijų apatija ir visuomenės tolerancija tokiems išpuoliams yra nepateisinama“, – sakoma bendruomenės paskelbtame pareiškime.

Lietuvos žydai ragina atsakingas institucijas „kuo skubiau ištirti šį pasibjaurėjimą keliantį išpuolį šiuo Lietuvai ir visam regionui neramiu laikotarpiu“ ir teigia, kad „praktikos, kuomet vis nerandama kaltųjų dėl antisemitinių nusikaltimų Lietuvoje, negali tęstis“.

Rusijos karo žymėmis „Z“ ir „V“ buvo išniekinti Panerių memorialiniai paminklai sostinės Agrastų gatvėje. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

„Šis išpuolis šventoje Panerių masinių žydų žudynių vietoje yra tiesiog kraupus. (...) Paneriai, kur brutaliai nužudyta 70 tūkst. žydų, negali tapti provokacijų, politinių batalijų lauku. Tai nužudytų žmonių ramybės ir atminties vieta“, – pranešime cituojama Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Paneriai yra didžiausia nacių organizuotų ir vykdytų masinių žudynių vieta Lietuvoje. 1941–1944 metais Paneriuose buvo nužudyta 50–70 tūkst. žmonių, iš kurių dauguma buvo Vilniaus ir Vilniaus regiono žydai.

Minimi simboliai atsirado pastaruoju metu, Rusijai vasarį pradėjus invaziją į Ukrainą.

Rusijos gynybos ministerija kovo pradžioje paaiškino, kad ant karinės technikos rašomas simbolis „Z“ reiškia „Za pobedu“ („Už pergalę“), o simbolis „V“ – „Sila v pravde“ („Jėga yra tiesoje“) ir „Zadača budet vypolnena“ („Užduotis bus įvykdyta“).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją