Komentuodami sprogimą Belgorode esančioje naftos saugykloje, ekspertai teigia negalintys patikėti, jog įmanoma įskristi į Rusijos teritoriją, apšaudyti ir grįžti.

„Bet atrodo lyg ir tiesa. Kosmosas, – rašo jie. – Turbūt ne sutapimas, kad jau kelintą kartą tokius atsitiktinumus patiriantis Belgorodas – strateginis logistinis ir pajėgų telkimo rajonas orkams bandant išsilaikyti prie Charkivo ir puolant šiaurinį Donbaso flangą. Ukrainos žvalgyba ir SOP (specialiųjų operacijų pajėgos – Delfi) kukliai šypsosi“.

Stumia rusų pajėgas

Anot karybos žinovų, Kijevo krypties šiaurės vakariniame sektoriuje ukrainiečiai ir toliau sėkmingai stumia agresorių į šiaurę.

„Orkai išstumti iš Bučos, reali grėsmė netekti operacinę reikšmę turinčios Borodiankos (kelių mazgas, potencialaus atsitraukimo maršruto dalis, dar vis tikėtinas logistinis taškas)“, – teigia ekspertai.

Anot jų, jei rusai ir planavo atsitraukimą, tai jis tikrai neturėjo būti toks.

Jų teigimu, taip gaunant į skūrą, rusams realiausia pabandyti įsitvirtinti šiauriniame Teterivo upės krante (Starovyčiai – Ivankivas – Oranė).

„Ne variantas, ar pavyks“, – teigia jie.

„Locked N’ Loaded“ pažymi, kad šiaurės rytiniame sektoriuje ukrainiečiai užėmė Nova Basaną ir ženkliai pagerino savo operacinę padėtį sektoriuje.

Agresorius, anot jų, atitraukia dalį pajėgų, dalį jų rotuoja.

Nova Basanas-Sumai kelio atkarpoje ukrainiečiai su pasalomis buvo aktyvūs ir ankščiau, bet dabar rusams dar sunkiau pilna apimtimi kontroliuoti šį kelią.

„Kai kur priešo pajėgos dengia kelią, kai kur jų nėra. Tuo ir toliau sėkmingai naudojasi ukrainiečiai ir kala orkų kolonas. Logika paprasta: nekontroliuoji atsitraukimo kelių – sunku vykdyti perėjimo per savus padalinius atgal manevrą“, – teigia jie.

Pakeisti situaciją trūksta pajėgų

Charkivo kryptyje ir toliau be didelių pakitimų – ukrainiečiai tvirtina iškovotas pozicijas, Rusijos kariuomenė neturi pajėgų kažkaip pakeisti situaciją. Visas jų dėmesys sutelktas į šiaurinį Donbaso flangą.

O jame, anot ekspertų, panašu, agresorius perėmė Iziumo miesto kontrolę ir toliau kaupia pajėgas dideliam puolimui Sloviansko link.

Kamiankos ir Donecko ruožuose toliau vyksta atakos ir kontratakos iš abiejų pusių, intensyviai dirba artilerija, tuo metu situacija aplink Severodonecką – be pakitimų: priešas nepavargsta bandyti iš rytų nuo Luhansko pusės užimti Popasną ir veržtis į Severodonecką ar Sloviansko pietus.

Mariupolis toliau kaunasi, per paskutinę parą agresoriui nepasisekė ženkliai pasistūmėti. Vakar ukrainiečių Mi-8 pabandė iš miesto evakuoti sužeistuosius, tačiau orkai jį numušė“, – rašo ekspertai.

Anot jų, okupantai ir toliau bando sukrapštyti bet kokius rezervus ir meta juos į Mariupolio šturmą. Tačiau konkrečių naujienų apie ketvirtadienio ukrainiečių kontrataką prie Červonės (gyvenvietė rytinėje Huliajpolės pusėje) nėra.

„Pasigirdo daug optimizmo, kad ši kontrataka – tai žadėta Mariupolio deblokavimo operacija. Palaukime“, – ragina jie.

Pietų kryptyje ukrainiečiai toliau stumia rusus nuo Kryvyj Riho ir išlaisvino 11 įvairaus dydžio miestelių ir kaimelių

„Locked N’ Loaded“ teigimu, jei ukrainiečiai dar gerokai stuktelėtų iš Snihurivkos (Mykolajivo sritis) link Dniepro, tuomet link Kryvyj Riho bandžiusios judėti agresoriaus pajėgos būtų ukrainiečių spaudžiamos iš šiaurės, vakarų ir pietvakarių, bei Dniepro iš rytų.

„Sulėtinti didesnių ukrainiečių vienetų judėjimą į rytus, anot jų, gali Inhuleco upė, kurią šiauriau ukrainiečiai jau yra kirtę ne kartą.

„Tuomet čia pat jau būtų ir Nova Kakhovka, t.y. atsirastų galimybė eliminuoti vieną iš dviejų likusių orkų tiekimo kelių į Chersoną“, – kad taip ir nutiks, vylėsi jie.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją