Pasiteiravus partijos lyderio Valdemaro Tomaševskio, kaip partijos vadovybė vertina tokius 2020 m. Seimo rinkimų sąrašo lyderio pasisakymus, ELTA sulaukė atsakymo raštu. Atsakant į klausimą, ar minėto partiečio pasisakymai dera su LLRA-KŠS vertybėmis ir ar partija neatsiriboja nuo šio parlamentaro pareikštos nuomonės, tautiniu pagrindu suręsta partija akcentavo filosofo Voltero mintis – kiekvienas turi teisę turėti savo nuomonę.

LLRA-KŠS, reaguodama į parlamentarus pašiurpinusį Z. Jedinskio pasisakymą, atsiuntė Seimo nario Česlavo Olševskio komentarą. Šis savo patarėjo Seime ir vieno iš LLRA-KŠS lyderių viešą pasamprotavimą įvertino tiesiog kaip asmeninę nuomonę.

„Pažymiu, kad Seimo nario patarėjo pareigybė ir jo funkcijos neapima tarptautinės politikos tematikos. Todėl jo komentarą diskusijoje feisbuke neįmanoma vertinti kitaip nei asmeninę nuomonę”, – atsiųstame komentare cituojamas Č. Olševskis.

Parlamentaras, komentuodamas Z. Jedinskio raginimus Lenkijai trauktis iš NATO ir šlietis prie šovinistinę politiką vykdančios Rusijos, akcentavo Lietuvos Konstitucijos garantuojamas saviraiškos laisves.

„Pagal LR Konstitucijos 25 straipsnį, Lietuvos piliečiui yra garantuojamos visokeriopos teisės: žmogus turi teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti. Žmogui neturi būti kliudoma ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas. Konstitucinis laisvos minties principas yra vienas svarbiausių iš žmogaus teisių srities. Todėl mano patarėjo Z. Jedinskio pasisakymą (...) vertinu kaip jo asmeninę nuomonę. Ir tik taip ji turi būti vertinama“, – teigė Č. Olševskis ir įspūdžiui sustiprinti pacitavo vieno iš Švietimo amžiaus atstovo Voltero žodžius.

„Nesutinku su tavimi, bet visada ginsiu tavo teisę turėti savo nuomonę“, – rašoma LLRA-KŠS atsiųstame Č. Olševskio komentare.

Taip pat atsiųstame komentare partija pažymėjo, kad „LLRA-KŠS yra pasirašiusi Lietuvos parlamentinių partijų susitarimą dėl saugumo ir užsienio politikos, kuriame vienareikšmiškai pasisakome už mūsų euroatlantinę kryptį užsienio politikoje ir 2,5 proc. BVP skyrimo gynybai“.

Tiesa, vienas iš valdančiųjų – Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas ketvirtadienį LRT tvirtino, kad, jei apie šį skandalingą pareiškimą artimiausiu metu nepasisakys partijos lyderis Valdemaras Tomaševskis, jis siūlysiąs sutarti, kad Lenkų rinkimų akcija negali pasirašinėti nacionalinių susitarimų užsienio politikos ir nacionalinio saugumo bei gynybos srityse.

ELTA primena, kad antradienį Z. Jedinskis savo feisbuko paskyroje pareiškė, kad Lenkija turi palikti NATO ir ES ir sukurti sąjungą su Rusija.

„Lenkija turi kuo skubiau palikti NATO ir ES ir sukurti sąjungą su Rusija. Tai bus stipriausia slavų šalių sąjunga, paremta krikščioniškomis ir šeimos vertybėmis, kuri bus naudinga Lenkijos piliečiams, o ne kažkam iš kitos vandenyno pusės“, – asmeninėje feisbuko paskyroje teigė Z. Jedinskis.