Į tai viešojoje erdvėje dėmesį atkreipė kai kurie politologai ir apžvalgininkai. Situaciją pakomentavo Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė.

„LLRA-KŠS toliau demonstruoja jokių standartų neturėjimą. Jau 2020 m. rugpjūtį vienam partijos nariui pateisinant žudymus, kankinimus Baltarusijoje „konstitucijos gynimu“ šiaušėsi plaukai. Nors buvo bandoma teisintis, apeliuojant į Lietuvoje kažkada vykdomus protestus, tekstai buvo aiškūs, ir postai facebooke aiškiai rodė, kas yra kas. Bet tada koalicijos partneriai kaip sureagavo??

Teisingai, NIEKAIP. Kaip sureagavo partijos kolegos kai kurie? Teisingai, NIEKAIP. Tiksliau, apsimetė, kad nieko nebuvo, jie ne prie ko, ir nuėjo į rinkimus, kurių sąrašą vedė tas pats politikas, turintis daugiau bendro su autoritariniais režimais, kiseliovais, solovjovais nei su Lenkija ar Lietuva.

Todėl šiandieniniai pareiškimai tiek „aš ne prie ko“ R. Tamašunienės, tiek „čia nuomonė užsienio politikos klausimais, todėl ne problema“ Č. Olševski, yra prasilenkiantys su elementariu padorumu ir pagarba valstybei, kurios parlamento nariais jie yra. Mes negirdėjome ir negirdime aiškaus, nesuvelto atsiribojimo ir tokio požiūrio pasmerkimo“, – teigė politologė.

Jos vertinimu, metas būtų ir apsvarstyti sostinės savivaldybės koalicijos sudėtį.

Zbignevas Jedinskis

„Ir gal jau laikas būtų Vilniaus miesto valdžiai persvarstyti koalicijos sudėtį? Nes būtent todėl, kad viskas taip nuleidžiama ir jokios atsakomybės prisiimti partijai niekada netenka, toliau vyksta tai, kas vyksta. Jeigu partijai neužtenka padorumo priimti sprendimus pasmerkiant ir apsivalant, tai atsakomybė turi būti kolektyvinė.

Todėl prieš kitus savivaldos rinkimus kai kurioms partijoms bus vienas klausimas labai aiškus, nustatant, ar bus vadovaujamasi nors kokiais principais, ar ne. Jau dešimtmečius tęsiasi tai, jog nacionaliniu lygmeniu „oi, ne, jau su šitais tai niekada“, bet savivaldoje jau su visais galima, jokios takoskyros ir principai bei vertybės neegzistuoja, nes čia gi savivalda, suprask, trinkelės, apšvietimas. Ir paskui stebimės, kodėl čia tie rinkėjai tokie ir kur čia tos partinės tapatybės“, – pažymėjo R. Urbonaitė.

Juokauja, kad laukiama pasmerkimo „tuoj tuoj“

Panašiai sureagavo ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Mažvydas Jastramskis.

„Dešinieji ir jų rėmėjai karo Ukrainoje akivaizdoje yra pasipiktinę (pagrįstai) Kauno mero Visvaldo Matijošaičio pozicija dėl su juos susijusių verslų. Kai kurie net mato galimybę mesti iššūkį kituose rinkimuose.

Tuo pačiu metu tie patys dešinieji Vilniaus savivaldybės taryboje yra koalicijoje su LLRA. Kuri iki šiol nerado deramo įvertinimo, kodėl jos buvęs Seimo narys, šiuo metu dirbantis kito parlamentaro patarėju, siūlo Lenkijai palikti NATO ir draugauti su Rusija (tuo pačiu metu, kai ši bombarduoja civilius)“, – feisbuke penktadienį rašė politologas.

„Yra trys paaiškinimai.

Pirma, savivaldos politika atsiejama nuo nacionalinio lygmenio. Suprask, nemaišykime karo ir savivaldos. Bet tada kaip ir neišeina piktintis Matijošaičiu.

Antra, kas galioja Kaunui, tas negalioja Vilniui. Logikos mažai, jeigu neatsižvelgi į interesus – Vilniuje koaliciją turėt patogu, Kaune į koaliciją niekas nekviečia.

Trečias – dešinieji turi informacijos, kad LLRA tuoj tuoj pasmerks Jedinskio pasisakymus ir išmes jį iš partijos, o Tomaševskis perves pusę europarlamentaro algos Ukrainai.

Tai tikriausiai laukiam to trečio“, – juokavo M. Jastramskis.

Šimašiaus reakcija: laukia skubaus ir nedviprasmiško atsiribojimo

Į kilusį skandą sureagavo ir sostinės meras Remigijus Šimašius.

„Iki šio momento visa Vilniaus miesto Taryba – pozicija ir opozicija iki kiekvieno nario – buvo vieninga dėl Ukrainos kovos palaikymo, Lietuvos Vakarų orientacijos, ir Rusijos agresijos pasmerkimo.

Vakar vienos iš koaliciją sudarančių partijų narys prisišnekėjo visiškų sovietinių nesąmonių. Nors jis ir neturi nieko bendro su Vilniumi, į tai žiūrime labai rimtai.

Šiandien per pietus sušaukiau mūsų koalicijos Tarybą. Kalbėjau su LLRA frakcijos seniūnu ir jų deleguota vicemere. Pačiu artimiausiu metu laukiame aiškaus ir nedviprasmiško atsiribojimo nuo jų partijos nario pareiškimų“, – feisbuke penktadienį pranešė sostinės meras.

Vilniaus tarybos LLRA-KŠS frakcijos nariai atsiriboja nuo Z. Jedinskio pareiškimų

Vilniaus miesto tarybos Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Krikščioniškų šeimų sąjunga“ (LLRA-KŠS) frakcijos nariai atsiriboja nuo buvusio parlamentaro Zbignevo Jedinskio viešų pasvarstymų, kad Lenkija turėtų palikti Europos Sąjungą ir NATO bei megzti ryšius su Rusija.
„Mes, Vilniaus miesto Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Krikščioniškų šeimų sąjunga“ frakcijos nariai pareiškiame, kad neigiamai vertiname, nepritariame ir atsiribojame nuo pareikštos Zbignevo Jedinskio asmeninės nuomonės paskelbtos komentare po straipsniu.

Mes, visi frakcijos nariai, pasisakome PRIEŠ Rusijos agresiją Ukrainoje, remiame Ukrainą ir pasisakome UŽ Ukrainą ir jos žmones drąsiai kovojančius prieš agresorių ir siekiančius apsaugoti savo vertybes, demokratiją, savivaldą ir mūsų visų laisvę“, – savo feisbuko paskyroje rašo Edita Tamošiūnaitė.

Vilniaus vicemerė atkreipia dėmesį, kad LLRA-KŠS priklausantys tarybos nariai vykusiuose Vilniaus miesto tarybos posėdžiuose ne tik vieningai balsavo už Tarybos projektus, šiandien gyvybiškai reikalingus padedant atvykusiems Ukrainos žmonėms – karo pabėgėliams, bet ir teikė siūlymus sprendimų projektams.

„Pabrėžiame, Lietuva ir Lenkija yra visateisės NATO IR EUROPOS SĄJUNGOS NARĖS ir tai garantuoja mūsų Valstybių saugumą ir stabilumą. Esame įsitikinę, stiprindami Lietuvos ir Lenkijos pozicijas ir bendradarbiavimą šiose abiem valstybėms svarbiausiose organizacijose, nulemsime saugią ir nepriklausomą abiejų Valstybių raidą ir plėtrą“, – taip pat akcentuoja ji.

Tokia pati žinutė buvo paskelbta ir Vilniaus miesto Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso „Krikščioniškų šeimų sąjunga“ frakcijos pirmininko Zbignev Maciejevski feisbuke.

Pareiškė, kad Lenkija turi sukurti sąjungą su Rusija ir palikti NATO

Delfi primena, kad socialiniame tinkle Z. Jedinskis, kuris šiuo metu dirba Seimo nario Česlavo Olševskio patarėju, trečiadienį lenkų kalba feisbuke parašė, jog „Lenkija turi kuo skubiau palikti NATO ir ES ir sukurti sąjungą su Rusija“.

„Tai bus stipriausia slavų šalių sąjunga, paremta krikščioniškomis ir šeimos vertybėmis, kuri bus naudinga Lenkijos piliečiams, o ne kažkam iš kitos vandenyno pusės“, – savo įžvalgomis feisbuke dalijosi buvęs Seimo narys.

Į tai netruko sureaguoti valdantieji. Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas viešai iškėlė klausimą, ar parlamentinė lenkų partija atsiribos nuo savo prorusiškų lyderių? Beje, Z. Jedinskis rinkimuose buvo įrašytas pirmuoju LLRA-KŠS sąrašo numeriu.

Partijos atstovė Rita Tamašunienė atsakė, kad partija savo užsienio politikoje vadovaujasi principu, jog Lietuva yra visateisė Europos Sąjungos bei NATO narė, o Lenkija – viena strateginių partnerių regione.

„Mūsų viena strateginių partnerių regione yra Lenkija ir mes bendradarbiaudami su Lenkija siekiame geresnio ir efektyvesnio dalyvavimo tose svarbiose organizacijose taip pat remiame Ukrainos siekius. Mes parlamentarai tos pozicijos laikomės ir tos pozicijos aiškiai ir akivaizdžiai išsakomos tų darbo grupių darbe“, – kalbėjo R. Tamašunienė.

Su Seimo nariu Č. Olševskiu BNS telefonu susisiekti nepavyko.

LLRA-KŠS tikina, kad tai asmeninė Jedinskio nuomonė: tokią poziciją palaiko ir Karbauskis

Palaikymą LLRA-KŠS išreiškė „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis. Jis teigė, kad politiko nuomonė nėra visos LLRA-KŠS pozicija.

„Aš manau, kad tai yra atskirų asmenų problema. Jedinskis jau ne kartą yra pasisakęs įvairiais klausimais taip, kad šokiruodavo pačią Lenkų rinkimų akciją. Lenkų rinkimų akcija yra Lietuvos politinė organizacija, kuri niekada neveikė prieš Lietuvos interesus. Kad vienas ar kitas žmogus, netgi partijos pirmininkas, jei daro vieną ar kitą sprendimą, vieną ar kitą pasisakymą, tai dar nereiškia, kad tai yra organizacija“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė R. Karbauskis.

Rima Urbonaitė

„Valstiečių“ lyderis pabrėžė, kad propagandos paveiktų žmonių pasisakymai nėra nusiteikimas prieš Lietuvą ar Ukrainą.

„Man šiandien yra labai liūdna stebėti, kad lenkų, rusų kilmės žmonės, netgi Lietuvos piliečiai yra tapatinami su Rusijos problemomis. Ne viską reikia tapatinti, žmonės, kurie yra užzombinti rusų propagandos, nereiškia, kad jie yra prieš Lietuvą, prieš Ukrainą. Tai tą reikia atskirti. Nereikia kaltinti visų rusų kilmės žmonių tuo, kas vyksta ir kaip elgiasi Rusijos valdžia“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Ketvirtadienio vakarą E. Gentvilas teigė, esą jei apie Z. Jedinskio poziciją penktadienį nepasisakys partijos lyderis Valdemaras Tomaševskis, jis siūlys parlamentarams susitarti, kad LLRA-KŠS negalėtų pasirašinėti nacionalinių susitarimų užsienio politikos ir nacionalinio saugumo bei gynybos srityse.

ELTAI pasiteiravus partijos lyderio Valdemaro Tomaševskio, kaip partijos vadovybė vertina tokius 2020 m. Seimo rinkimų sąrašo lyderio pasisakymus, ELTA sulaukė atsakymo raštu. Atsakant į klausimą, ar minėto partiečio pasisakymai dera su LLRA-KŠS vertybėmis ir ar partija neatsiriboja nuo šio parlamentaro pareikštos nuomonės, tautiniu pagrindu suręsta partija akcentavo filosofo Voltero mintis – kiekvienas turi teisę turėti savo nuomonę.

LLRA-KŠS, reaguodama į parlamentarus pašiurpinusį Z. Jedinskio pasisakymą, atsiuntė Seimo nario Česlavo Olševskio komentarą. Šis savo patarėjo Seime ir vieno iš LLRA-KŠS lyderių viešą pasamprotavimą įvertino tiesiog kaip asmeninę nuomonę.

„Pažymiu, kad Seimo nario patarėjo pareigybė ir jo funkcijos neapima tarptautinės politikos tematikos. Todėl jo komentarą diskusijoje feisbuke neįmanoma vertinti kitaip nei asmeninę nuomonę“, – atsiųstame komentare cituojamas Č. Olševskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)