Kauno kultūros centras pavirto į pabėgėlių registracijos centrą. Kol prezidentas G. Nausėda domisi ukrainiečiais, pirmoji šalies ponia kalbėjosi su savanoriais.

Prezidentas G. Nausėda sako, kad viskas vyksta gana sklandžiai, nuo karo bėgantys ukrainiečiai žino, kur kreiptis, kokią informaciją gauti.

Tarp savanorių centre yra ir pačių ukrainiečių. Prie vienos Nausėdos prisėda pasikalbėti. Moteris savanoriauja prie įdarbinimo langelio.

„Žinoma, problema turbūt yra ta, kad žmonės neturi galimybių kalbėti kalba, kuri mums yra suprantama. Ir dėl tos priežasties iš karto labai susiaurėja ratas darbų, kuriuos jie galėtų dirbti“, – kalbėjo šalies vadovas G. Nausėda.

Šalies vadovą džiugina tai, kad šiam darbui savo pastangas tiek Vyriausybė, tiek savivaldybės ir nevyriausybinės organizacijos.

„Tai, kas vyksta dabar Lietuvoje yra stebuklas. Nes žmonės jungiasi, daro didžiulius dalykus, tai daro savanoriškai. Ir tai yra nepaprastai vertinga“, – LNK ketvirtadienį sakė D. Nausėdienė.

Lietuvoje jau registruota beveik 40 tūkstančių karo pabėgėlių iš Ukrainos. Iš jų 16 tūkstančių – nepilnamečiai.

Prezidentas G. Nausėda sako, kad Lietuva veikiausiai galėtų priimti ir dar didesnį pabėgėlių skaičių.

Po savo stogu lietuviai priėmė du trečdalius visų atvykusių ukrainiečių.

„Mes matome, kad galime susitelkti. Ir šiandien turbūt ne tiek galvojame apie save, o galvojame apie tai, kaip dabar padėti šiems nelaimės ištiktiems žmonėms“, – kalbėjo prezidentas G. Nausėda.

G. Nausėda su žmona nusprendė į prezidento rezidenciją Turniškėse nesikelti, liko gyventi savo name Pavilnių regioniniame parke.

Dukroms užaugus čia liko tik pirmoji pora, šuo Grikis ir katinas Amigo.

LNK domėjosi ar pirmoji šalies pora svarsto į savo namus priimti nuo karo bėgančius ukrainiečius.
Bet pirmoji ponia to nesako.

„Mes dirbame labai intensyviai diplomatiniame lygmenyje, labai daug darome organizacinių dalykų, kurie atima labai daug laiko ir iš tikrųjų reikalauja viso dėmesio. Tai tie dalykai, kurie leidžia išspręsti daug didesnes problemas“, – taip, paklausta, ar ruošiasi į savo namus priimti ukrainiečius, atsakė D. Nausėdienė.

Kauno miesto registracijos centre savanorių darbą koordinuoja Raudonasis kryžius, dirba ir savanoriai iš Maisto banko, „Gelbėkit vaikus“, Carito, „Stiprūs kartu“. Naktinėje pamainoje budi Šaulių sąjungos atstovai.

„Jie padeda organizuoti visą šitą stebuklą, kuris ir vadinasi Lietuvos pagalba Ukrainai“, – sakė pirmoji šalies ponia D. Nausėdienė.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: