Seimo posėdžio metu Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas kreipėsi į Z. Jedinskio – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) kolegas, norėdamas išgirsti partijos pirmininko poziciją. Reaguodama į E. Gentvilo kreipimąsi, partijos atstovė Seime Rita Tamašunienė akcentavo, kad partija nepritaria Z. Jedinskio pozicijai.

Urbonaitė: partijos pozicija yra apgailėtina

Delfi TV laidoje „Delfi diena“ politologė Rima Urbonaitė pakomentavo Z. Jedinskio išsišokimą ir tikino, kad tai ne pirmas kartais, kai iš šio asmens skrieja tokie pasisakymai.

„Aš vertinu ilgesniame laiko kontekste ir aš priminsiu, kas vyko 2020 metų rugpjūčio mėnesį. Dar prieš rinkimus ir tą vasaros pabaigą, kai Rusijos režimas brutaliai dorojosi su žmonėmis, kurie prieštarauja neteisėtiems Lukašenkos rinkimams su pačiu Lukašenka, kuris žmones kankino ir žudė, tuo metu Jedinskis pareiškė, kad Lukašenka gina savo Konstictuciją ir mes neturėtume komentuoti kitos šalies pareigūnų veiksmų, neturėtume kištis į kitos valstybės reikalus. Priminsiu, kad ta pati frakcija Seime, svarstant rezoliucijas dėl Baltarusijos, pirmos rezoliucijos metu salėje dar buvo ir balsavo, antros rezoliucijos metu salėje šitų žmonių nebuvo.

Rima Urbonaitė

Tuo metu ta pati Rita Tamašunienė kalbėjo abstrakčiai ir jos kalbos yra visiškai neparemtos jokiais veiksmais. Ji kalba ir bando pasakyti, kad aš čia ne prie ko, tačiau tuo pačiu 2020 metų spalio mėnesį ji dalyvauja rinkimuose ir dalyvauja rinkimuose, kurių sąrašą veda tas pats Jedinskis.

Klausimas yra, ar ten iš viso dar yra kažkokie principai ar ne, nes man atrodo, kad ponas Jedinskis tiek su Lietuva, tiek su Lenkija turi tiek bendro, kiek aš turiu su kosmonautika, tai yra absoliučiai žmogus, dirbantis tiems rinkėjams, kurie yra žiūrintys net ne lenkišką televiziją, o kurie visą laiką žiūrėjo kiseliovus ir solovjovus. Man atrodo, kad čia partijos pozicija yra apgailėtina. Sakau tai tiesiai šviesiai, nes čia mes turime pasikartojančias situacijas“, – sako R. Urbonaitė.

Glumina Tamašunienės pozicija

Politologė sako, kad klausimų pačiam Jedinskiui ji nebeturi, tačiau labiausiai glumina R. Tamašunienės pozicija.

„Partija turėtų reaguoti taip, kaip ji turėjo reaguoti ir 2020 metų rugpjūtį, bet 2020 metų rugpjūtį ponas Tomaševskis gynė savo partijos kolegą, ponas Tomaševskis, net pakviestas pakalbėti su kitų valdančiųjų frakcijų nariais, faktiškai kitas valdančiąsias frakcijas pradėjo auklėti, tą patį Gediminą Kirkilą.

Partija seniai neturėjo įdarbinti tokio žmogaus patarėju, partija neturėjo leisti tokio žmogaus į sąrašo viršūnę 2020 metų rinkimuose ir akivaizdu, kad partija neatsiriboja nuo šito žmogaus. Kol kas ji visais veiksmais rodė visišką palaikymą ir dabar tame nėra nieko naujo.

Rita Tamašunienė

Aš, pavyzdžiui, nebeturiu jau jokių klausimų ponui Jedinskiui, ten nėra klausimų. Man yra klausimai tiems žmonėms, kurie dar šiandien yra Seime ir daugiausia klausimų nuo 2020 metų man kelia ponios Tamašunienės pozicija ir jos veiksmai – kodėl jai priimtina eiti į rinkimus su tokiais žmonėmis, aiškiai neatsiriboti, nes tai, ką ji šiandien kalbėjo, yra visiškai suveltas tekstas ir nereikia žodžių vynioti į vatą. Kitaip sakant, yra bandoma išsėdėti ant dviejų kėdžių, taikomi dvigubi standartai, deja, tokia yra situacija ir partija, deja, nerodo pagarbos nei savo rinkėjams, nei valstybei“, – sako R. Urbonaitė.

Antradienį Z. Jedinskis savo feisbuko paskyroje pareiškė, kad Lenkija turi palikti NATO, o ES sukurti sąjungą su Rusija.

„Lenkija turi kuo skubiau palikti NATO ir ES ir sukurti sąjungą su Rusija. Tai bus stipriausia slavų šalių sąjunga, paremta krikščioniškomis ir šeimos vertybėmis, kuri bus naudinga Lenkijos piliečiams, o ne kažkam iš kitos vandenyno pusės“, – asmeninėje feisbuko paskyroje teigė Z. Jedinskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)