„Tai nėra labai greitas procesas, įstatymo projektus pavasario sesijoje planuojame pateikti Seimui, kitas blokas įstatymų projektų planuojamas jau rudens sesijoje, kas susiję su įstaigų pertvarka. Tai natūralu, kad šiemet yra pasirengimas ir teisėkūrinės bazės pateikimas Seimui“, – ketvirtadienį LRT radijui teigė S. Ščajevienė.
„Visa kita yra įgyvendinama jau nuo naujų metų – nuo 2023 m. sausio pirmos dienos turėtų prasidėti realūs pokyčiai. Šiemet yra teisės aktų parengimo stadija“, – pridūrė ji.

Viceministrė akcentuoja, kad pertvarka orientuota ne tik į valstybės tarnybos, tačiau ir į viešojo sektoriaus tinklo reformavimą.

„Turime apie 3885 įstaigas, kuriose dirba per 350 tūkst. darbuotojų, įskaitant ir valstybės tarnautojus, todėl, natūralu, kad tas pokytis reformuojant valstybės tarnybą turi būti sisteminis. Turi būti įstaigų reformacija kartu su pačios valstybės tarnybos reformacija“, – teigė S. Ščajevienė.

Viceministrės teigimu, pagrindinis pertvarkos tikslas – siekti, kad tiek valstybės tarnautojai jaustųsi gerai, uždirbtų oriai, tiek žmonės gautų kokybiškas paslaugas.

„Mūsų siekis yra, kad valstybės tarnautojai jaustųsi gerai, oriai, jų darbo užmokestis irgi būtų orus, vadovautų stipriausi žmonės, o žmonės ir visuomenė gautų pačias kokybiškiausias paslaugas. Tai esminis reformos siekis“, – sakė viceministrė ir pridūrė, kad reformavus valstybės tarnybą, susitvarkytų ir atlygio sistema.

„Ir, natūralu, kad viešajame sektoriuje, ekonomiškai valdant resursus, būtent pradedant nuo įstaigų, nuo jų vadovavimo, atsiranda vidinių resursų ir atlygio sistemai susitvarkyti“, – teigė viceministrė.

ELTA primena, kad kovo viduryje Vidaus reikalų ministerija (VRM) pristatė viešojo sektoriaus įstaigų tinklo ir valstybės tarnybos tobulinimo koncepciją. Kaip teigia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, esama situacija valstybės tarnyboje netenkina nei valstybės tarnautojų, nei gyventojų, nei sprendimų priėmėjų, todėl, pasak jos, numatytų gairių pagrindinis tikslas – siekti, kad ir valstybės tarnautojai jaustųsi gerai, ir žmonės gautų kokybiškas paslaugas.

VRM nurodo, kad būtina sudaryti valstybės tarnyboje tinkamas darbo sąlygas bei didinti žmogiškųjų išteklių valdymo efektyvumą.
VRM teigimu, viešojo administravimo įgaliojimus turėtų atlikti ne valstybės tarnautojai, o asmenys, dirbantys pagal darbo sutartis.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją