Delfi TV laidoje „Delfi diena“ iš Ukrainos išvykęs apžvalgininkas A. Medalinskas tikina, kad per šią savaitę įvyko nemažai svarbių dalykų, deja, Mariupolyje padėtis vis dar labai bloga.

„Per šią savaitę daug visokių įvykių atsitiko. Yra ir pastovių dalykų, deja, Mariupolyje padėtis negerėja. Nei Prancūzijos prezidentas Macronas, nei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), nei Jungtinės Tautos (JT) – niekas nėra pajėgus susitarti su Rusijos prezidentu“, – sako apžvalgininkas.

Alvydas Medalinskas

„Bet jeigu mes kalbame apie derybinę situaciją, karinį balansą, čia irgi yra naujų dalykų ir kalbant apie karinį balansą, Rusija silpinina tą puolimą Kyjivo, Charkovo, Černihivo, Sumų kryptimi... Kitas dalykas – derybinis procesas, kuris juda po truputį. Čia ateina įdomūs signalai“, – sako pašnekovas.

Putinui reikia dviejų dalykų

Deja, pranešama apie naktinius apšaudymus Černihive. Ukrainos valdžia trečiadienį pranešė, kad Rusijos pajėgos bombardavo šiaurinį Černihivo miestą, nepaisant ankstesnių Maskvos tvirtinimų, kad ji „radikaliai“ mažina karinį aktyvumą šiame rajone.

„Mes tai ir matysime visą laiką, nes Rusija derybas suvokia ne kaip ugnies nutraukimą, o Rusija derybas suvokia iš jėgos pozicijos. Aš manau, kad dar suintensyvės kariniai veiksmai, bet prognozuočiau, kad jie suintensyvės ne Kyjivo, o Charkivo kryptimi, ypatingai Donbase. Tai, ką šiandien jau matome ir girdime ekranuose apie apšaudymą Lisičianske...

Štai čia bus vieni pagrindinių smūgių (Donbaso regione), nes Putinui, kad derybos vyktų iš jėgos pozicijos, reikia dviejų dalykų: paimti Mariupolį ir padaryti situaciją Luhansko srityje kažką panašaus į Mariupolį ir Volnovachą, kurią praktiškai nušlavė nuo žemės paviršiaus“, – sako A. Medalinskas.

Apžvalgininkas: derybų eigą ir rezultatą lems karinis balansas

Paklausus, kaip vertina derybas Turkijoje, apžvalgininkas sako, kad derybų eigą lems karinis balansas.

„Manau, kad derybų eigą ir rezultatą lems karinis balansas, nes tokia yra Rusijos taktika, diplomatija ir tada galėsime matyti, kokia bus eiga. Dabar tie signalai, kuriuos girdime, kad Putinas nebekaba apie denacifikaciją vadinamą, suprantama, kad jokių nacių Ukrainoje nėra, naciai greičiausiai sėdi Kremliuje“, – sako A. Medalinskas. „Man truputį gaila, kad Vakarai nepagelbėjo Ukrainai, labai aiškiai neidentifikuodami Rusijos režimo prigimties, nebūtinai aukščiausi politikai, bet tai galėjo padaryti kiti įvairaus rango politikai ir pareigūnai.

Kalbant apie kitus dalykus, kad Rusija neprieštarauja narystei Europos Sąjungoje, jeigu taip būtų, tai būtų rimtas pasiekimas, žinoma, tai ne koks rimtas Rusijos pasiekimas, tai Ukrainos pasiekimas, nes tik ji, atstovėjusi visą mėnesį, gali turėti tam tikrus pasiekimus, šiuo atveju prisiminkime, kad visa Maidano įtampa, agresija Ukrainai, hibridinis karas Donbase prasidėjo, kai Ukraina norėjo suartėti su ES, pasirašyti asocijuotą sutartį ir Rusija nusprendė to neleisti.“

Putino sąlygos gali griežtėti

Anot jo, jeigu Rusijai pavyks pasiekti rimtesnių laimėjimų Donbase, jos sąlygos gali griežtėti.

„Jeigu Ukraina šioje situacijoje, pasirinktų sustiprinto neutraliteto poziciją, ne neutralitetą kaip Putinas suvokia, bet neutralitetą kaip ukrainiečiai kalba kaip Šveicarijos pavyzdį, Švedijos, tai yra šalis, turinti stiprią kariuomenę ir ji turi pakankamai glaudžius ryšius su NATO.

Šiame etape gal tai būtų pakankamai neblogas rezultatas, bet ar Putinui tas rezultatas tiks, parodys karinis balansas.

Jeigu Rusija pasiekia kokių nors didesnių laimėjimų tame pačiame Donbase, ar kitur, neabejoju, kad Putino ir derybininkų sąlygos daug labiau griežtės. Jeigu Ukraina atsilaiko dar kokį mėnesį, manau, kad Ukraina pradės kelti griežtesnes sąlygas šitose derybose“, – sako A. Medalinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės