Vertindami pareiškimus po antradienį vykusių Rusijos ir Ukrainos derybų, karo ekspertai atkreipia dėmesį, kad Ukraina, kariaudama šį sunkų, alinantį karą, turi teisę pasirinkti tokią derybinę poziciją, kokią mato esant reikalingą.

„Viską galima suprasti, – pabrėžia jie. – Tačiau manytume, kad negalima pateisinti, kai Ukrainos priimtas sunkus sprendimas atsisakyti narystės NATO perspektyvos pateikiamas kaip didelis laimėjimas.“

Pasak „Locked N’ Loaded“, abu keliai – ES ir NATO – nėra trumpi ir lengvi, ir karas ėjimo šiais abiem keliais nepagreitina.

„Ukrainiečiai tai supranta, tačiau atsisako vieno iš kelių, kuris yra įtvirtintas jų Konstitucijoje – NATO. Volodymyras Zelenskis kalba, jog būtent dėl narystės NATO perspektyvos Vladimiras Putinas pradėjo šį karą, ir dabar Ukraina rengiasi to atsisakyti. Narystė ES V. Putinui nekliudo užpulti Ukrainos, kada įsigeis, – narystės ES perspektyva Ukrainai lieka“, – rašo ekspertai.

Jie pabrėžia, kad saugumo garantų formatas (kalbama apie JAV, UK, Lenkiją, Turkiją ir net Izraelį) pristatomas kaip geresnė NATO penktojo straipsnio alternatyva.

„Ar Budapešto memorandumo garantai sutrukdė Rusijai pradėti karą 2014 metais? Ar V. Putinui sutrukdys atnaujinti karą Ukrainos žmonių nuomonė referendume? O gal Izraelis pasiryžęs ginti Ukrainą nuo Rusijos? Klausimai retoriniai. V. Putinas žino atsakymus į juos ir bent kol kas tokiam formatui neprieštarauja. O jeigu kokios pratybos su lenkais ar amerikiečiais nepatiks – paprieštaraus. Ir visi, taip pat ir ukrainiečiai, tai supranta“, – teigia jie.

„Locked N’ Loaded“ pabrėžia, kad Ukraina kariauja už teisę ir laisvę spręsti patiems gyventi, kaip jie nori. Tai, anot ekspertų, ukrainiečiai deklaravo nuo karo pradžios.

„Ar atsisakymas Konstitucijoje įrašytos narystės NATO perspektyvos atitinka šį esminį politinį Ukrainos karo tikslą?“ – klausia jie.

Kartu karybos žinovai priduria, kad karas nesibaigia, jis tęsiasi toliau, niekas dar neaišku ir nebaigta.

„Viskas tik prasideda, – rašo jie. – Tačiau jei ukrainiečiai viską taip lengva ranka dalins, orkams atsidaro galimybių langas išnešti sveiką kailį, išsilaižyti žaizdas ir sugrįžti.“

Jų vertinimu, savo vidinei auditorijai V. Putinas be vargo tai pristatys kaip strateginę pergalę su perspektyva „pavtarit“ (pakartoti – Delfi).

Vladimiras Putinas

„Galima neabejoti, kad Kremlius iš kiekvienos susitarimo raidės spaus naudą sau ir ribos bet kokį jiems nepatikusį Ukrainos žingsnį. Vakarams tai proga pagalvoti, „ar tikrai jie nori izoliuotos Rusijos ir gal galima kažkaip susitarti, juk viskas kaip ir išsisprendė“. Kitais žodžiais – grįžtame į ten, iš kur išėjome, tik kraujo daugiau. Ir tai – ne pabaiga. Jie grįš išmokę pamokas, gudresni ir piktesni. Laiko daug neturime“, – teigia ekspertai.

Vertindami padėtį fronte, jie teigia, kad didelių pasikeitimų nėra – agresorius iš dalies traukiasi, iš dalies rotuoja pajėgas prie Kijevo, prie Iziumo rusai toliau tvirtina savo pozicijas Kamjankoje ir rengiasi pulti Slovjanską. O Mariupolis kaunasi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)