„Kai kurie pranešimai yra patvirtinti ir pačioje Rusijoje“, – apie viešumoje aptariamus Rusijos armijos ir saugumo tarnybos generolų ir pulkininkų nušalinimus ar net areštus LNK sakė M. Laurinavičius.

„Kai kurie kiti remiasi gal daugiau gandais, bet pavyzdžiui dėl FSB Į valdybos vadovybės, net ne vieno viršininko nuėmimo, nušalinimo nuo pareigų. O kai kas sako, kad net namų areštas, ne tik nuėmimas nuo valdžios. Tai nėra patvirtinta informacija, bet ji yra iš kelių skirtingų ir patikimų šaltinių. Tai labai kažkuo abejoti nematau didelio pagrindo“, – sakė apžvalgininkas.

Paklaustas, ko tuo siekiama, M. Laurinavičius pirmiausia pamini kaltų ieškojimą.

„Dėl tos nesėkmingos karinės operacijos, kuri virto visišku fiasko. Tai vienas dalykas. Antras dalykas – Rusija yra mafijinė–klaninė sistema. Ir dabar ieškant kaltųjų, skirtingi klanai, skirtingos jėgos struktūros ieško galimybių įtvirtinti savo galią.

Aišku, kad prasideda tarpusavio kovos visokios. Tada Vladimirui Putinui bandoma pateikti, kas yra kaltas, tokiu būdu, ir V. Putinas ieško kaltų, bando spręsti tą situaciją. Tai čia toks kompleksinis dalykas. Bet tai yra susijęs su visišku fiasko, kurį jie patiria karo lauke“, – kalbėjo M. Laurinavičius.

Populiari teorija sako, kad Kremlius, saugumo rankomis atsikrato pernelyg populiarių ir galią įgijusių generolų, kad šie nemestų iššūkio režimui. Apžvalgininkas LNK teigė, jog pavojus režimui didėja.

„Čia turbūt yra dvi klausimo dalys. Jeigu atsakyti į tai, koks pavojus režimai, esu tai suformulavęs dar prieš karo pradžią – tai yra šio režimo pabaigos pradžia. Tai nebūtinai įvyks greitai, bet režimui tų grėsmių vis daugėja, ženklų, kad tikrai ne viskas gerai režimo viduje irgi daugėja, tad manau, kad tas procesas yra prasidėjęs“, – teigė jis.

Visgi, M. Laurinavičius teigė, jog kalbėti apie sisteminį generolų šalinimą nereikėtų.

„Į tai žvelgiu kaip į sąmokslo teoriją. Nes manau, kad apskritai tas režimas yra susikūręs, jei žiūrime plačiąja prasme, tai karinių struktūrų pagrindu, nes saugumo struktūros irgi gali būti laikomas karinėmis. Tai tas generolų šalinimas... Kas juos šalina, jei pats režimas yra tuo pagrindu susikūręs. Nėra tokio atskiro Kremliaus, kuris nebūtų tų struktūrų pagrindu sudarytas“, – kalbėjo apžvalgininkas.

Paprašytas įvertinti Kremliaus rūmų perversmo galimybę, M. Laurinavičius ją apibūdino kaip „labai didelę“.

„Tik nereikėtų apsigauti ir manyti, kad mes turėtume ryt, poryt ar po mėnesio to perversmo tikėtis. Yra galimybė, kad jis ir neįvyks, bet šiuo metu aš tikrai vertinčiau tikimybę, kad perversmas koks nors, ar režimo žlugimas yra praktiškai neišvengiamas“, – LNK sakė apžvalgininkas M. Laurinavičius.

Jis dar pridūrė, jog Kremliaus režimui „neduotų daugiau nei 2 metų“.

Visą pokalbį su M. Laurinavičiumi žiūrėkite čia: